Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedlička mal Šporara prečítaného. Slovan nevyužil presilovku, zaplatil prehrou

Futbalisti Slovana Bratislava dohrávajú súťaž už ako noví majstri, ale niektoré rekordy, ktoré chceli utvoriť do konca sezóny sa im po sobote vzďaľujú. Odohrať celú súťaž bez prehry sa im už nepodarí. V 6. kole nadstavby najvyššej súťaže našli prvého premožiteľa - prehrali na ihrisku Dunajskej Stredy 0:1.

28.04.2019 11:49
Andraž Šporar, Martin Jedlička Foto: ,
Sklamaný slovanista Andraž Šporar a radosť hráčov DAC po chytení penalty Martinom Jedličkom.
debata

Majster podľahol po roku

Hrdinami dunajskostredského mužstva sa stali Kristopher Vida a Martin Jedlička. Prvý strelil jediný gól stretnutia, druhý zneškodnil za stavu 1:0 penaltu najlepšiemu strelcovi súťaže Andražovi Šporarovi.

„Chcem vyjadriť rešpekt nášmu tímu i fanúšikom. Máme za sebou obrovský zápas,“ vravel spokojný nemecký tréner DAC Peter Hyballa.

Majster, ktorý nastúpil bez kapitána Vasila Božikova a prvý raz dostal šancu v základnej zostave Richard Guzmics, nemal svoj deň a tentoraz nezvládol zápas napriek tomu, že viac ako polhodinu hral presilovku o jedného hráča. Na Žitnom ostrove sa skončila jeho mimoriadna 29-zápasová séria bez prehry. Predtým v lige podľahol pred rokom – 5. mája v Ružomberku (0:1).

„Prehra ma mrzí. Zápas sme si prehrali sami nepremenenými šancami, chýbala nám efektivita,“ skonštatoval bratislavský tréner Martin Ševela. Jeho zverenci doteraz len štyri razy remizovali, vo všetkých prípadoch na Pasienkoch. Na súperovej pôde naplno bodovali v 13 zápasoch po sebe.

Šlágru chýbala vyššia kvalita

Proti sebe nastúpili prvé dve mužstvá tabuľky, ale úroveň stretnutia tomu nezodpovedala. Chýbalo mu najmä vyššie tempo a bolo v ňom veľa nepresností. Trochu nudný a nezáživný futbal ukončil až gól do Greifovej siete.

V prvom polčase mal k nemu bližšie Slovan. Šporar trafil žrď a Moha spálil šancu, keď pred Jedličkom vo výbornej pozícii netrafil bránku.

Domáci tréner na začiatku druhého polčasu spravil dve zmeny – stiahol opory Davisa a Kalmara a na ich miesta poslal mladých slovenských futbalistov Herca a Šatku. Domáci hrali aktívnejšie a v 55. minúte Kristopher Vida svojím desiatym gólom v sezóne rozhodol.

Odvtedy bol zápas zaujímavejší, dostal nový náboj, hoci hostia na nový vývoj nedokázali zareagovať.

V 59. minúte videl obranca DAC Souleymane Kone červenú kartu po faule na Dejana Dražiča. Po tomto zákroku mali belasí výhodu penalty, ale vyznamenal sa Jedlička, ktorý vysihol smer Šporarovej strely a loptu vyrazil.

Jedlička mal strelcov prečítaných

Vo všetkých troch tohtoročných vzájomných zápasoch mal Slovan výhodu pokutového kopu. Na začiatku jarnej časti belasí zvíťazili v MOL Aréne 1:0 Šporarovým gólom z jedenástky. Na Tehelnom poli Jedlička zneškodnil Mohovu penaltu a uplynulú sobotu aj Šporarovu.

Naznačoval, že to nie je náhoda a strelcov Slovana má prečítaných. „Tréner brankárov mi posiela, kto ako kope penalty. Našťastie mi to vyšlo. Je to totiž vždy aj lotéria,“ priznáva mladý dunajskostredský brankár, ktorý neinkasoval už v štvrtom zápase za sebou, dovedna 360 minút.

Slovanistom sa vzďaľuje aj splnenie ďalších cieľov, ktoré chceli dosiahnuť. Jedlička má po tomto kole na konte už jedenásť zápasov, v ktorých neinkasoval, Greif si pripísal deväť súbojov s nulou.

Šporarovi sa po spálenej jedenástke vzďaľuje aj prekonanie streleckého Semeníkovho rekordu. V štyroch zostávajúcich stretnutiach by musel dať ešte sedem gólov. Po súboji s DAC ich má na konte stále 23.

DAC má už takmer isté druhé miesto

Tréner Ševela považoval za zlomový moment nepremenenú penaltu. „Škoda, že sme ju nevyužili, verím, že ak by sa nám to podarilo, zápas by sme dokázali zvrátiť. V početnej výhode sme mali paradoxne menej príležitostí ako predtým.“

Domáci kouč avizoval, že jeho tím chce byť prvý, ktorý pripraví Slovanu prvú prehru. „V prvom polčase bol súper lepší, mal dve-tri veľké šance. V druhej časti prvého polčasu sa nám podarilo vymaniť z tlaku. Po prestávke sme boli rýchli, po peknej akcii sme strelili gól. Podržal nás Jedlička, ktorý chytil penaltu, ale červená karta výrazne zmenila obraz hry. Sme šťastní, že sme vyhrali,“ vravel Hyballa.

DAC potreboval tri body najmä v boji o druhé miesto tabuľky. Po uplynulom víkende ho má takmer isté. Má za sebou skvelý apríl, v ktorom vyhral všetky štyri zápasy a neinkasoval (skóre 9:0). Žilinčania prvý raz prehrali v tomto ročníku s Michalovcami (1:2) a podľahli už vo štvrtom ligovom stretnutí po sebe (skóre 2:8). Na treťom mieste strácajú na dunajskostredský tím deväť bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda