Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskému futbalu chýbajú strelci. Griga: Ich výchovu sme zanedbali

Andraž Šporar sa po dvoch zápasoch bez gólu opäť zapísal medzi strelcov. V zápase s Ružomberkom dva razy prekonal brankára Macíka a prispel k víťazstvu 3:2. Rovnako ako futbalisti Slovana suverénne vedú ligu, tak ani slovinský útočník nemá konkurenciu v súťaži o streleckého kráľa.

23.04.2019 13:51
Róbert Boženík, Tomáš Vestenický Foto:
V prvej deviatke rebríčka najlepších strelcov sú len dvaja Slováci, Róbert Boženík (vľavo) a Tomáš Vestenický.
debata

Boženík skóroval na jar len raz

Slovenskému futbalu chýbajú šikovní zakončovatelia. Pociťuje to reprezentácia a v ligovej súťaži jasne dominujú cudzinci. V prvej deviatke rebríčka (nasledujú piati hráči, ktorí dali po sedem gólov) sú len dvaja Slováci, 19-ročný Róbert Boženík a 23-ročný Tomáš Vestenický.

Skúsený tréner a bývalý vyhlásený kanonier Stanislav Griga zdôrazňuje, že výchovu strelcov sme zanedbali. „Chýba nám individualizácia ich prípravy. Zanedbali sme najmä ich prácu v šestnástke. Teraz sa nám to vracia,“ tvrdí.

Najväčším slovenským streleckým talentom je mladý Žilinčan Boženík, ktorý sa spolu s Mohom delí o priebežnú druhú priečku – obaja dali po 11 gólov. Šporara neohrozujú, to je kanonier z inej ligy – vedie s 23 gólmi.

Róbert Boženík z MŠK Žilina (vľavo). Foto: SITA, Milo Fabian
Róbert Boženík Róbert Boženík z MŠK Žilina (vľavo).

Žilinský útočník mal výbornú jeseň, dal desať gólov a aspoň čiastočne držal krok so Slovincom. Lenže na jar prestal strieľať góly – v deviatich zápasoch dal jediný…

Griga: Nečakajme gól v každom zápase

Na podobné riziko v súvislosti s mladým zakončovateľom upozorňoval aj Griga, ktorý si v československej lige pripísal 123 gólov. Boženíkovi pomáha cennými radami, venuje sa mu na špeciálnych žilinských tréningoch.

„Nemôžeme čakať od takého mladého hráča, ktorý zbiera skúsenosti, že bude dávať gól v každom zápase. Je to tiež o trpezlivosti. Môže prísť aj kríza. A už aj súperi si na neho dávajú väčší pozor. To, že dal vo svojej premiérovej ligovej jeseni desať gólov, bolo nad očakávanie,“ zdôrazňuje Griga.

Nielen Boženíkovi nepribúdajú na jar góly na jeho konte. Ani ďalší prenasledovatelia sa nevyznamenali, takže za Šporarom je už jeho spoluhráč Moha, ktorý je so štyrmi gólmi druhým najúspešnejším na jar. Šporar ich pridal osem.

Bayo, ktorý na jeseň naháňal Slovinca, v zime prestúpil do Celticu a minulý týždeň skončil v lige ďalší strelec z prvej päťky – deväťgólový Ismar Tandir.

Najskôr vyhrávali len Slováci

Útočník Ružomberka, ktorý má popri občianstve Bosny a Hercegoviny aj občianstvo USA, sa v uplynulom kole v Bratislave nepredstavil. Tandir, ktorý prišiel pod Čebrať vlani v lete, sa dohodol s klubom na predčasnom ukončení zmluvy. V zostave sa objavoval len na začiatku jari, hneď v prvom súboji tohto roka skóroval naposledy.

„Od zimy odohral jediný zápas. Rozhodol sa, že už nechce pôsobiť v Ružomberku a pod mojím vedením. Beriem to ako fakt. Môže to súvisieť aj s tým, že dostával na jar menší priestor, ale ten si hráč musí vždy zaslúžiť,“ vyjadril sa ružomberský tréner David Holoubek.

V prvých 19 ročníkoch vyhrávali streleckú súťaž len Slováci, ale potom sa situácia zmenila. Šporar bude šiestym cudzincom na slovenskom tróne. Tréner Ševela viackrát zdôraznil, že Slovan chce pomôcť Šporarovi k rekordnému zápisu.

Andraž Šporar zo Slovana oslavuje gól. Foto: SITA, Martin Medňanský
Andraž Šporar Andraž Šporar zo Slovana oslavuje gól.

„Keď strelí góly, mužstvo vyhráva. A to je dôležité. Chceme mu pomôcť, aby sa zapísal do histórie,“ potvrdzuje spoluhráč Marin Ljubičič.

Németha už dostihol

Pred 23 rokmi triumfoval Róbert Semeník s 29 gólmi. Vtedy sa hrala súťaž rovnakým herným systémom ako teraz, tímy absolvovali po 32 zápasov. Výkon strelcov je teda porovnateľný, lebo v minulosti bolo v súťaži aj viac, aj menej stretnutí.

Šporar sa k niekdajšiemu kanonierovi Banskej Bystrice a Košíc opäť priblížil. „Som veľmi spokojný. Vedeli sme, že Ružomberok je silný v defenzíve, ale dali sme mu tri góly, čo nie je ľahké. Bol to dobrý, otvorený futbal,“ hodnotil.

Po zisku titulu dostalo mužstvo tri dni voľna. „Mali sme menej tréningov a viac párty, ale nebolo to príliš vidieť. V takej atmosfére musíme doma vyhrať, aj keby sme netrénovali celý týždeň,“ doplnil.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video

Slovincovi patrí po nedeli delené druhé miesto v historickom rebríčku, okrem Semeníka len Szilárd Németh nastrieľal 23 gólov (o gól menej dal Kožlej a dva razy Šebo).

Šporar dostáva po každom kole otázku, či prekoná aj Semeníka. „Neviem, uvidíme. Máme pred sebou ešte päť zápasov. Keď budeme hrať dobrý futbal, je to možné. Ale dal som už 23 gólov, čo nie je málo, môžem byť aj s tým spokojný,“ doplnil.

Šesť gólov od rekordu

Nevylučuje, že dať do konca sezóny ešte aspoň šesť gólov nemusí byť nereálne. „Mojím cieľom je najmä vyhrať v každom stretnutí. A dať vždy aj gól. Dôležité bude, aby som mal v stretnutiach dosť šancí,“ domnieva sa.

Pripomína, že každý ďalší gól je pre neho novou motiváciou. „Som útočník, ak nedám gól, nie som spokojný. To, že mám šancu prekonať rekord, je super, veľký kompliment.“

Aj podľa Grigu je Šporar špičkový strelec. "Má chladnokrvné zakončenie, prehľad v šestnástke, dobre sa v nej orientuje. Na našu ligu je to nadpriemerný futbalista. Má navyše šťastie, že je v optimálnom prostredí. Slovan sa usiluje o útočný futbal a okolo seba má kvalitných spoluhráčov.

Na stretnutie s Ružomberkom prišlo necelých sedemtisíc divákov, zatiaľ najmenej na nový štadión. Napriek tomu, že Slovan niekoľko dní predtým v Žiline spečatil titul. Šporar nebol sklamaný. „Boli sviatky, Veľká noc, chápem to. Prišlo najmenej divákov, ale spravili fantastickú atmosféru, preto som spokojný.“

Poradie strelcov po 5. kole nadstavbovej časti

1. Andraž Šporar (Slovan Bratislava) – 23 gólov

2. Róbert Boženík (Žilina), Mohammed Rharsalla Khadfi „Moha“ (Slovan Bratislava) – 11 gólov

4. Vakoun Issouf Bayo (Dunajská Streda) – 10 gólov

5. Ismar Tandir (Ružomberok), Hamza Čatakovič (Trenčín), Tomáš Vestenický (Nitra), Kristopher András Vida (Dunajská Streda) – 9 gólov

9. Nikola Gatarič (Sereď 7 / Nitra 1) – 8 gólov

10. Andrej Fábry (Nitra), Antonio Mance (Trenčín), Dávid Leško (Podbrezová), Kubilay Yilmaz (Trnava), Marin Ljubičič (Slovan Bratislava) – 7 gólov

15. Michal Škvarka (Žilina), Kristi Qose (Ružomberok), Joey Johannes Martinus Sleegers (Trenčín), Zsolt Kalmár (Dunajská Streda), Roberto Dias Correia Filho (Senica), Tomáš Ďubek (Zlaté Moravce-Vráble) – 6 gólov

21. Tihomir Kostadinov, Peter Gál-Andrezly (obaja Ružomberok), Abdulrahman Taiwo (Nitra 3 / Dunajská Streda 2), Marko Divkovič, Eric Javier Davis Grajales (obaja Dunajská Streda), Miroslav Káčer (Žilina) – 5 gólov

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #tabuľka strelcov #Andraž Šporar