Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ševela: Odkedy som v Slovane, trasie sa podo mnou stolička

Martin Ševela (43) má na konte už päť slovenských titulov. Prvé dva získal ešte ako hráč v drese bratislavského Interu. Ďalšie už vybojoval ako tréner. Najskôr dva s Trenčínom, keď oslavoval double (2014 a 2015) a teraz sa stal šampiónom s futbalistami Slovana Bratislava.

15.04.2019 20:13
debata
Video

Aký rozdiel pociťujete medzi úspechom s Trenčínom a teraz so Slovanom?

Aj v Trenčíne sme mali pred pár rokmi veľmi silné mužstvo a vysoké ambície. Pre Trenčín bol zisk titulov a double niečo výnimočné. Predtým nič podobné nezažil. Myslím si, že až s odstupom času si všetci uvedomia, akú cenu má tento úspech pre malé mesto, ako je Trenčín. Slovan je v inej pozícii. Má stále najvyššie ciele a zisk trofejí sa čaká každý rok. Mojou úlohou bolo získať ich čo najviac a tiež skvalitniť hru, aby sa ľudia vrátili na štadión.

Ak by ste mali povedať jeden hlavný rozdiel medzi tým, čo ste zažili v Trenčíne a čo v Bratislave, čo by ste vybrali?

Zdôraznil by som tréningové podmienky, ktoré sú v Bratislave podstatne lepšie. V Trenčíne sme mali jedno ihrisko s umelou trávou. Na nej sa striedali všetky tímy. Jedno ešte neskončilo, druhé už čakalo. V Bratislave máme dve trávnaté plochy a akadémia sídli na Rapide. V Slovane je vybudovaný aj lepší servis pre hráčov.

Keď ste nastupovali v Trenčíne, zo spoluhráčov sa stali zverenci, tykali ste si s nimi. Kedy to bolo pre vás náročnejšie? Vtedy či teraz?

S hráčmi som si tykal, s výnimkou tých, ktorí práve prišli z dorastu. To však nebolo podstatné. Videl som, že ma počúvajú, rešpektujú a moje slovo má váhu. Potom sa pracuje dobre. Pretavilo sa to do tréningov i zápasov, keď vyhrávate, budujete si autoritu v klube i vo verejnosti. Slovan mal o mňa záujem, ešte keď som pôsobil v Trenčíne. Táto ponuka bola nová výzva. Prebral som tím, kde bolo viac skúsených hráčov. Myslím si, že nie som dominantným, autoritatívnym trénerom, ale viac staviam na dialógu. Rád si vypočujem aj názory hráčov a táto metóda sa ujala aj na Pasienkoch.

Tréner ŠK Slovan Bratislava Martin Ševela. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Martin Ševela Tréner ŠK Slovan Bratislava Martin Ševela.

Teraz si asi so svojimi zverencami už netykáte…

Ale áno, väčšina z nich sú legionári, komunikujeme po anglicky a v nej sa nevyká (smiech)… Ale nemal by som ani teraz problém s tykaním. Cudzinci sa učia po slovensky, a keď sa spolu bavíme, je pre nich jednoduchšie tykať, neovládajú natoľko jazyk, aby to prísne rozlišovali. Na tom však nestojí autorita trénera. Dôležitý je vzájomný rešpekt.

Trenčín i Slovan mali jedno spoločné – v oboch tímoch prevládali legionári. Bola práca s nimi komplikovanejšia?

Vždy je to o vzťahoch, aké si vybudujete. Nie je podstatné, či so Slovákmi alebo cudzincami. Pre mňa bol Trenčín výbornou školou, kde som sa musel naučiť komunikovať s hráčmi v cudzom jazyku. To som zužitkoval aj v Bratislave.

Cudzinci predstavujú aj rozličné futbalové školy, majú špecifické futbalové predpoklady. Je náročné ich zladiť?

Aj keď máte v tíme len Slovákov, nie je jednoduché ich vždy zladiť. Dať futbalovo dokopy mužstvo, v ktorom sú zástupcovia balkánskej školy, africkej, Holanďania a ďalší, si vyžaduje čas. Keď som prišiel do Slovana, zistil som, že niektorí hráči majú tendenciu utvárať v tíme skupinky. To sme museli v zárodku riešiť. Nie je zlé, keď máte v mužstve rozličné typy, iné mentality. Každý prinesie čosi nové a keď sa to podarí na ihrisku skĺbiť, vieme ponúkať kvalitnejší a pre súpera nepríjemnejší futbal. Mám takúto prácu rád, baví ma.

Tréner ŠK Slovan Bratislava Martin Ševela nad... Foto: TASR, Erika Ďurčová
Martin Ševela Tréner ŠK Slovan Bratislava Martin Ševela nad hlavami svojich zverencov po spečatení majstrovského titulu.

Slovan je dosť kritizovaný fanúšikmi i odbornou verejnosťou, že stavia len na legionároch. Ako vnímate tento problém?

Uvedomujem si to. Usilujeme sa vychovať v našej akadémii slovenských hráčov, ktorí by sa uplatnili aj v áčku. Jedným z nich je momentálne Dávid Strelec, ktorý s nami trénuje trištvrte roka. A trénujú s nami aj ďalší mladí futbalisti. V minulosti to fungovalo tak, že ak Slovan prejavil záujem o nejakého slovenského futbalistu z iného klubu, hneď jeho cena stúpla. Chceli sme napríklad hráča, ktorý stál 250-tisíc, ale jeho klub si pýtal 500-tisíc. Za tie peniaze dostanete vyššiu kvalitu aj zo zahraničia.

Vediete hráčov, ktorí patria medzi najdrahších v lige, v súvislosti so Šporarom sa hovorí, že jeho mesačný plat je 60-tisíc eur. V našich podmienkach sú to hviezdy. Pracuje sa s nimi ťažšie?

Je to náročnejšia práca. Nejde len o to, koľko zarábajú, ale ich hráčska kvalita je vyššia. Každý má vlastné ego, každý chce byť najlepší, dať čo najviac gólov… Mojou úlohou je, aby sa to všetko dialo v prospech kolektívu. Keď zbadám, že niekto berie na seba viac, ako by mal, musím zakročiť. Lebo futbal nie je individuálny šport, zvíťaziť môže len kolektív a každý je závislý od spoluhráčov. Tieto otázky som v Trenčíne prakticky neriešil, v kádri bola väčšina mladých hráčov, len sa učili pravidlá a rešpektovali ich.

V Slovane to neplatí?

Samozrejme, platí, pravidlá sa dodržiavajú. Ale niekedy o nich musíme viac a častejšie debatovať.

Tréner Slovana Bratislava Martin Ševela. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Martin Ševela Tréner Slovana Bratislava Martin Ševela.

Poznáte zmluvy hráčov? Viete, koľko zarábajú?

Zmluvu uzatvára hráč s vedením klubu. Na rozdiel napríklad od Anglicka som v pozícii trénera, nie manažéra. Takže nemám prehľad o zmluvách a ani financiách.

Málokedy vás vidieť nahnevaného. Viete v šatni zvýšiť hlas, nakričať na niekoho?

To tiež patrí k futbalu. Ale som rád, keď to zostane za dverami šatne. Občas je dôležité, aby hráči videli, že sa viete aj nahnevať… Najdôležitejšie je, aby to pocítili, keď neurobia svoju prácu tak, ako by mali, keď poľavia v disciplíne či zodpovednosti. To tréner nesmie prehliadnuť a hneď zakročiť. Inak sa mu to vráti. V Trenčíne bolo asi potrebné častejšie usmerňovať hráčov. Ale aj v Slovane sa stalo, že som vykázal hráča z tréningu.

Aké tresty využívate?

Máme disciplinárny poriadok. A sú v ňom aj tresty, finančné pokuty. Hráči platia za jeho nedodržanie, neskorý príchod na tréning, porušenie večierky a podobne.

Porušenie večierky? Kontrolujete hráčov?

Nie, nehrám sa na detektíva… (smiech). Ale aj Bratislava je dosť malá na to, aby sa v nej hráči ukryli. Ak sa niečo náhodou stane, skôr či neskôr sa to dozviem.

Radosť futbalistov Slovana a trénera Martina... Foto: SITA, Martin Medňanský
Slovan, Martin Ševela Radosť futbalistov Slovana a trénera Martina Ševelu z gólu.

Slovan v lige neprehral už takmer rok. Platí, že ak sa mužstvu darí, všetko ide hladšie a problémov je menej?

Samozrejme, funguje to tak. Ak mužstvo vyhráva a aj dobre hrá, prejaví sa to na pozitívnej atmosfére, ktorá ovplyvňuje tréningy i zápasy. Nemusím hráčov naháňať a špeciálne motivovať. Všetci by chceli hrať, to je zavše komplikácia, lebo nastúpiť môže iba jedenásť mužov. Treba viac rozprávať s náhradníkmi.

Slovan má výrazný náskok, ale aj druhý titul s Trenčínom ste vybojovali v predstihu a mali ste podstatne viac bodov ako druhý tím. Jednoznačné sa zdá byť vždy aj ľahké…

Nič nie je ľahké. Každá trofej, ktorú v športe získate, má svoju váhu. Ak by sme hovorili o dvoch-troch zápasoch, bolo by to iné. My sme však v tejto sezóne ešte neprehrali a to je náročné. Ani vo futbale nemusíte mať svoj deň, ani formu. Ak by sme kalkulovali a uspokojili sa v niektorých zápasoch aj s remízou, napríklad na ihriskách súperov, asi by nám to tiež stačilo. To by však nebola dobrá cesta.

Aká je vaša filozofia?

Všetko sa odvíja od tréningu. Dôležité bolo, že som od hráčov vyžadoval aj v tréningu stopercentný prístup. Potom je to pre nich prirodzené aj v zápase. Keby nám stačilo v príprave päťdesiat percent, potom by som to ťažko mohol žiadať v stretnutí. V mužstve sme takto vybudovali víťaznú mentalitu a tá sa prejavovala. Radi by sme si túto dominanciu udržali do konca aktuálneho ročníka.

Tréner Slovana Bratislava Martin Ševela. Foto: Martin Medňanský
Martin Ševela Tréner Slovana Bratislava Martin Ševela.

Pre vás však nebolo doterajšie pôsobenie v službách Slovana len idylické. Kedy ste prežívali najťažšie chvíle?

Už štart na jeseň 2017 nebol ideálny – začal som prehrou v Dunajskej Strede. Musel som sa najskôr zoznámiť s hráčmi, prebudovával som mužstvo, dopĺňal ho na niektorých postoch, menili sme herný štýl. Nebolo to jednoduché, vyžadovalo si to veľa trpezlivosti, aj od vedenia klubu. Mužstvo našlo svoju tvár, čo sa prejavilo sa ihrisku i mimo neho.

Pred niekoľkými mesiacmi sa kriticky vyjadril na vašu adresu aj viceprezident klubu, naznačoval, že bude mať stále vyššie nároky…

To beriem, vyžadujem maximum od hráčov a som pripravený, že majiteľ bude mať vysoké nároky na moju prácu. Pre mňa je to úplne prirodzené, takisto chcem vybojovať čo najviac úspechov a neustále zlepšovať herný prejav. Vítam tlak, ktorý na mňa vedenie vyvíja preto, aby sme boli lepší.

Kritickým momentom bolo vypadnutie s Rapidom Viedeň v Európskej lige. Ako ho vnímate s odstupom času?

Dlho ma to trápilo a vlastne ešte aj trápi. Stále mám pred očami šancu Mohu so Savičevičom v druhom polčase vo Viedni – mohli vyrovnať a situácia by bola iná. Musel som ako tréner niečo spraviť, striedal som a nemal šťastnú ruku, dostali sme ďalšie góly. Som presvedčený, že som musel riskovať, z pohľadu postupu bolo jedno, či prehráme 0:1 alebo 0:4.

Triasla sa po tomto neúspechu pod vami stolička? Kedy ste boli v najzložitejšej situácii?

Keď to trochu zjednoduším, odvtedy ako som prišiel do Slovana, sa podo mnou trasie stolička… Také je trénerské povolanie, najmä v klube, ktorý má vysoké ambície. Musíte svoju pozíciu stále obhajovať dobrými výsledkami i hrou.

Zažili ste aj situáciu, keď ste dostali nejaké ultimátum?

Nie, taká situácia nenastala. Nikdy mi nik nepovedal, že musím získať nejaký počet bodov alebo vyhrať nejaké zápasy, inak pôjdem preč.

Vyjadrili ste sa, že zisk titulu je len začiatok. Čo bude nasledovať?

Pre Slovan je zaujímavý úspech v európskom pohári. Tak treba vnímať moje slová. Všetko sa iba začína. Z titulu sa tešíme, ale už teraz musíme uvažovať o tom, čo nás čaká za rohom. Musíme sa chystať na to, čo bude v lete a uvažovať, ako byť silnejší.

Má Slovan aj v súčasnom zložení potenciál byť v Európe úspešný?

Myslím si, že sme konkurencieschopní aj s európskymi mužstvami. Sme lepší, ako sme boli pred rokom.

Tréner Slovana Martin Ševela. Foto: SITA, Martin Medňanský
Martin Ševela Tréner Slovana Martin Ševela.

Rátate aj s posilnením kádra?

Privítal by som ho, ale podčiarkujem slovko posilnenie. My nepotrebujeme dopĺňať káder, ale skvalitňovať.

Udržíte súčasný tím?

Keď sa darí tímu, darí sa aj jednotlivcom a vtedy je o hráčov záujem. Pokiaľ by odišiel, povedzme, Šporar, musíme získať hrotového útočníka.

Odíde Šporar?

O tom je skoro hovoriť. Ak bude o neho záujem, vedenie klubu to zváži a rozhodne. Vždy to závisí od toho, aká lukratívna bude ponuka.

Ligu máte dokonale zmapovanú. Vedeli by ste si predstaviť posily z iných slovenských tímov?

V každom mužstve sa nájdu zaujímavé typy. Ale stačí sa pozrieť na tabuľku a na rozdiely, ktoré v nej sú. S tou kvalitou, s tým herným prejavom, ktorý máme, som spokojný. Takže do nijakých mien sa nebudem púšťať. Aj tí naši hráči, ktorí sedia na lavičke, sú konkurencieschopní tým, ktorí hrávajú v základe.

Dostanú teraz v závere ligy viac šancí?

Rátam s tým, musia si tiež okúsiť ostré zápasy, v európskej súťaži budeme potrebovať každého hráča.

Tréner Slovana Martin Ševela s útočníkom... Foto: SITA, Branislav Bibel
Martin Ševela, Andraž Šporar Tréner Slovana Martin Ševela s útočníkom Andražom Šporarom.

Nemáte zo záveru súťaže trochu obavy? Bude mať mužstvo aj teraz dosť motivácie?

Na to nie je jednoduché odpovedať. Stáva sa, že po splnení cieľa nastáva poľavenie. Ale tu je priestor pre hráčov, ktorí hrávali menej. Zo začiatku to môže byť zložitejšie, ale ak tím funguje, ľahšie sa doň naskakuje. Máme ešte dosť ďalších cieľov, preto verím, že nestratíme koncentráciu. Chceme byť stále dominantní, vyhrať čo najviac zápasov, streliť čo najviac gólov, pomôcť Andražovi Šporarovi k rekordnému streleckému zisku a spraviť z Dominika Greifa brankára s najvyšším počtom núl.

Malo mužstvo stanovené nejaké špeciálne prémie za titul prípadne za splnenie ďalších cieľov?

Tieto bonusy sú dané už pred sezónou, každý hráč ich má stanovené v zmluve.

Ako vy najviac potešíte hráčov? Pozvete ich zavše na spoločný obed?

Na nich skôr platí iná motivácia. Aj v sezóne sa stane, že ak sme úspešní v nejakom zápase, dostanú na druhý deň voľno. To ich vždy poteší.

Vy si ako najlepšie oddýchnete?

Ak je pol dňa alebo deň voľna, zostanem pri futbale. Robím si analýzy zápasov. Keď je voľno dlhšie, zájdem do kina, venujem sa iným športom, behám, cvičím. Mám viac času na rodinu. Tá si už zvykla od čias, keď som hrával, že voľna je málo. Našťastie aj manželku Luciu, syna Martina i dcéru Viktóriu futbal baví, chodia tiež na zápasy. Martin futbal aj hrá.

Ale nejde vo vašich šľapajach…

Má dvadsať, hrával futbal ešte v Trenčíne, teraz pôsobí v tretej lige v mojej rodnej obci v Moste pri Bratislave. Je stredný obranca, ako som býval aj ja. K tomu, aby bol ligový hráč, mu chýbalo viac priebojnosti. To skôr dcéra je cieľavedomejšia, ale tá sa dala na inú dráhu. Študuje na konzervatóriu, venuje sa muzikálovému herectvu.

TV Pravda: Pozrite si videoreportáž zo slávnostného otvorenia Tehelného poľa:

Video

Ševela je prvý, kto získal tituly v dvoch kluboch

Štyridsaťtriročný Martin Ševela je prvým futbalovým trénerom, ktorý získal tituly v samostatnej slovenskej lige v dvoch rozličných kluboch. Po tom, čo dva vybojoval v Trenčíne, z tretieho sa teší v bratislavskom Slovane. Zároveň sa s troma titulmi vytiahol na druhé miesto v historickom rebríčku. Prvenstvo patrí Dušanovi Galisovi, ktorý sa v slovenskej lige stal štyri razy majstrom a jeden primát si pripísal ešte vo federálnej súťaži. Všetkých päť trofejí získal so Slovanom Bratislava.

Dovedna sa rozdeľovalo už 26 slovenských titulov, mien na čestnej listine je 27, pretože o predchádzajúci triumf Slovana v ročníku 2013/2014 sa oficiálne postarala rovnocenná dvojica Dušan Galis – Jozef Valovič. V rebríčku úspešnosti nasledujú za Galisom a Ševelom ešte traja tréneri, ktorí sa tešili z dvoch prvenstiev.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

MY SME SLOVAN BRATISLAVA!

Príspevok, ktorý zdieľa ŠK Slovan Bratislava (@skslovanbratislava),

Na Slovensku oslavovalo titul aj sedem zahraničných koučov. Pravda, až piati boli z Česka a všetci pôsobili ako hráči či tréneri aj v československej ére, neskôr viedli aj české mužstvá. Patria teda takpovediac do jednej futbalovej školy.

Minulý rok vybojoval titul v Trnave najmladší tréner Nestor El Maestro, muž so srbskými koreňmi, ale s britským pasom, žijúcim vo Viedni. Druhým „čistokrvným“ cudzincom bol Frans Adelaar, ktorý sa pričinil o titul v Žiline v roku 2012. Ten však len zlízal smotanu, pretože v tom ročníku trénovali žilinské mužstvo až traja muži – sezónu začal na lavičke Pavel Hapal, ale kým nastúpilo mužstvo na prvý ligový zápas, odvolali ho a jeho miesto obsadil Ľuboš Nosický. Ten skončil po 27. kole. Adelaar tak viedol majstra v posledných šiestich kolách…

Tréner Slovana Martin Ševela (vpravo) po góle. Foto: SITA, Branislav Bibel
Martin Ševela Tréner Slovana Martin Ševela (vpravo) po góle.

Slovan sa stal uplynulú nedeľu najrýchlejším majstrom v histórii, ešte nikdy nebolo rozhodnuté o víťazovi súťaže v prvej polovici apríla. To, že oslavuje šesť kôl pred koncom, však nie je rekord. Slovan zatiaľ kopíruje svoj triumf z ročníka 1994/95. Aj vtedy sa hralo rovnakým systémom, po 22 kolách sa tabuľka rozdelila na dve polovice.

Belasí sa tešili rovnako ako naposledy v štvrtom kole nadstavby, keď zdolali Inter 4:2 a šesť kôl pred koncom mali na čele až 22-bodový náskok. Bolo to 13. mája 1995. Slovan napokon triumfoval v súťaži s náskokom 20 bodov pred 1. FC Košice. Tento jeho rekord môžu následovníci ešte prekonať.

Tréneri so slovenskými titulmi
Dušan Galis Slovan 4
Martin Ševela Slovan, Trenčín 3
Ján Kozák Košice 2
Jozef Bubenko Inter 2
Vladimír Weiss Petržalka 2

14 trénerov získalo po jednom titule.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Martin Ševela