Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Világi: Sme súčasťou maďarského národa, hymnu budeme spievať naďalej

Kontroverzný zákon o štátnych symboloch, ktorý minulý týždeň schválil slovenský parlament, zakazuje spievanie maďarskej hymny.

08.04.2019 11:41
FUTBAL-FL: Dunajská Streda - Ružomberok Foto: ,
Radosť hráčov FK DAC 1904 Dunajská Streda počas futbalového zápasu 4. kola jesennej časti Fortuna ligy 2018/2019 medzi FK DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Ružomberok.
debata (658)

Hovorí o tom nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon, ktorý zákon označil za hlúpy a obrátil sa na prezidenta SR Andreja Kisku, aby ho vrátil do parlamentu na opravu.

Zákon kritizuje aj mimoparlamentná SMK. Tá poukazuje, že novela z dielne SNS zakazuje prehranie alebo zaspievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

K téme sa vyjadril aj majiteľ futbalového klubu DAC Dunajská Streda Oszkár Világi, ktorý taktiež s prijatou novelou zákona nesúhlasí. Prvý muž dunajskostredského futbalu vyhlásil, že ak bude musieť, sedemtisícovú pokutu zaplatí, no fanúšikom žlto-modrých spievať maďarskú hymnu nezakáže.

"Nie je možné budovať národne povedomie na úkor iného národa. Myslím si, že obmedzovaním našich práv nebude slovenské povedomie na Slovensku silnejšie. Bol by som rád, keby aj na štadiónoch, kde to doteraz nebolo, si fanúšikovia zaspievali slovenskú hymnu a takto by sme mohli súťažiť v tom, kto spieva svoju hymnu hlasnejšie. Maďarská hymna je pre nás väzbou k maďarskému národu, čo ale neznamená, že sa chceme odčleniť od Slovákov. My hovoríme, že sme súčasťou maďarského národa a toto je naša hymna,“ uviedol v rozhovore pre klubovú televíziu rozhovoril sa v interview pre klubovú televíziu Világi.

Világi označil zákon za prísny a nespravodlivý. Vplyvný podnikateľ tvrdí, že pridaná hodnota DAC-u pre slovenský futbal je obrovská.

„DAC je azda jediným klubom v Európe, kvôli ktorému prijali už dva zákony a ak dodržia sľub a zmenia ho, tak bude parlament už tretíkrát kvôli nám meniť legislatívu. Aj týmto sa potvrdzuje, že ide o dosť citlivú tému. Pre nás je dôležité uvedomiť si, že podobné obmedzenia nedokážeme prijať. Keď hovoríme, že tento zákon nebudeme dodržiavať, tak to nie je preto, že ako občania alebo ako klub nerešpektujeme zákony, ale hovoríme, že zákon v tejto podobe nie je tolerantný voči nám a sme ochotní zaplatiť trest za to, aby sa neuplatňoval voči nám tento nespravodlivý a prísny zákon.“

„Ľudia, ktorí sledujú šport na Slovensku, vidia, že pridaná hodnota DAC-u pre slovenský futbal je obrovská. Naše zápasy lákajú veľký počet fanúšikov a naša prítomnosť je v dobrom zmysle slova zdrojom napätia vo futbale. Hráme skutočné derby zápasy, na ktorých je vždy skvelá atmosféra. Kto si pozrie video z nášho štadióna, alebo sem príde osobne, cíti, že je na pravom futbalovom zápase, kde bojujeme o víťazstvo. A toto je pre nás veľmi dôležité,“ pokračoval Világi.

Šéf DAC-u si myslí, že stále tu budú ľudia, ktorým prekáža klub s maďarskými fanúšikmi.

„Maďarskú hymnu spievalo už aj 12-tisíc ľudí a dúfam, že aj naďalej budú ľudia spievať hymnu i pieseň Nélküled, ktorá je takisto dôležitou súčasťou našej klubovej identity. Nielen samotná skladba, ale aj jej obsah. Poučenie z udalostí posledných dní je, že vždy tu budú ľudia, ktorým prekáža klub s maďarskými fanúšikmi. Myslím si ale, že je načase akceptovať, že je to tak a takto to aj zostane. My si musíme uvedomiť, že v niektorých prípadoch sme v nevýhode oproti iným. Niekedy túto nevýhodu prináša zákonná úprava, inokedy rozhodnutia a pokuty, ktoré sú nespravodlivo prísne v porovnaní s inými klubmi a inokedy sú to omyly rozhodcu, ktoré by ste od nezávislého a kvalitného rozhodcu nečakali,“ uvedol Világi a dodal:

"Myslím si však, že toto sa už stalo súčasťou existencie DAC-u a musíme s tým rátať. Hráči, ktorí nosia dres DAC-u musia cítiť, že fanúšikovia stoja skutočne za nimi. Že tu nejde len o boj jedenástich ľudí na ihrisku, ale je to boj veľkej komunity a je to športový boj, ktorého cieľom je skončiť na prvom mieste. Kto chce byť na prvom mieste, musí rátať s tým, že vždy narazí na nejaké prekážky. My, ak chceme byť prví, musíme byť oveľa lepší ako naši súperi. Musíme streliť viac gólov a hrať dominantný futbal, aby sme vyhrali. Udalosti posledných dní nás iba utvrdzujú v tom, že treba pokračovať a vydržať v tom, čo sme začali. Spája nás pocit, že sme spolu na jednej veľkej lodi DAC-u- Každý z nás to teraz cíti.“

658 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #hymna #DAC Dunajská Streda