Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná otázka znie: Sereď či Trnava?

Po sobotňajšom 22. kole najvyššej futbalovej súťaže sa tabuľka rozdelí na dve polovice. Takmer všetky mužstvá už majú svoje miesta isté.

09.03.2019 10:00
SR futbal FC Spartak Trnava TK derby Slovan TTX Foto: ,
Kapitán FC Spartak Trnava Erik Grendel.
debata

Zostal jediný otáznik. Kto doplní päť tímov v hornej polovici. Šancu majú už iba dvaja – Sereď a Trnava. Nováčik alebo majster.

Náhoda chcela, že práve tieto dva tímy sa dnes stretnú v priamom súboji a oba majú situáciu stále vo svojich rukách.

Bližšie do skupiny, v ktorej sa bude bojovať o titul, majú Seredčania. Šieste miesto im patrí aj aktuálne a navyše získali o tri body viac ako siedmy Spartak. To znamená, že im stačí aj remíza.

Na prvý pohľad v ich prospech hrá i domáce prostredie. Lenže Seredčania od začiatku nehrajú na svojom štadióne a teraz dokonca nemôžu využiť ani služby nitrianskeho, na ktorom si už zvykli. V rovnakom čase totiž nitriansky tím privíta Ružomberok. A tak sa Sereď opäť sťahuje na Myjavu, kde sa definitívne rozhodne o zložení skupiny.

Trnava je mierny favorit a postup má stále vo vlastných rukách. Jarnú časť začala dobre, ale naposledy podľahla v otváracom stretnutí na novom Tehelnom poli.

„Na derby so Slovanom musíme zabudnúť a plne sa koncentrovať na Sereď,“ zdôrazňuje trnavský ofenzívny hráč Kubilay Yilmaz. „Nečaká nás ľahký zápas, možno bude ešte tvrdší ako so Slovanom. Sereď má dobré mužstvo a cíti šancu. Chce vyhrať. My musíme vyhrať, iné nám neostáva.“

Trnavčanom stačí akékoľvek víťazstvo, pretože v prípade rovnosti bodov budú rozhodovať vzájomné zápasy a aj prvý súboj na domácom ihrisku vyhrali (2:1).

Nováčik zo Serede patrí medzi príjemné prekvapenia súťaže. Jeden priamy súboj o miesto v hornej polovici tabuľky už vyhral. V minulom kole zdolal Nitru na jej trávniku (2:0), čím ju definitívne vyradil z boja. Teraz sa o to pokúsi opäť, hoci zápas s obhajcom titulu bude nepochybne náročnejší.

„V každom zápase chceme vyhrať. To platí aj pred súbojom s Trnavou. Bude to náročné, ale ani predchádzajúce zápasy neboli jednoduché. Všetko je otvorené a bude to ešte veľmi zaujímavé,“ zdôrazňuje tréner Serede Karel Stromšík.

Každý zisk je nielen pre túto dvojicu stále dôležitý, pretože po rozdelení tabuľky sa v nadstavbe body i skóre zo základnej časti počítajú.

Program 22. kola

Dnes: 14.00 Sereď – Trnava, Senica – Slovan, Zlaté Moravce-Vráble – Dunajská Streda, Podbrezová – Žilina, Michalovce – Trenčín, Nitra – Ružomberok

Pohronie chce postúpiť a mať 2000 divákov na zápase

V druholigovej futbalovej súťaži má šestnástka tímov za sebou viac ako polovicu programu. Na jeseň absolvovala sedemnásť kôl a zostalo jej ešte trinásť. V najvyššej súťaži by si chcelo zahrať stále prinajmenej päť mužstiev, šance ktorých sú na jarnom štarte pomerne vyrovnané.

Trochu nečakane na čele tabuľky zimovali futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. Počínali si suverénne, podľahli len raz. Väčšina mužstiev síce dala viac gólov ako líder, ktorý skóroval len 25-krát, ale Pohronie malo najpevnejšiu obranu, inkasovalo 13-krát. Netají sa tým, že túži postúpiť a zahrať si medzi slovenskou elitou.

Na klubovom webe to potvrdil predseda správnej rady FK Pohronie Bohumil Glezgo. „Po minulé obdobia sme dostávali otázky – zachránite sa? Nie je dnes krajšie pýtať sa – postúpite? Môžem vyhlásiť, ak by sme ostali na postupovom mieste, určite pôjdeme do I. ligy. Už dnes sa na to pripravujeme. Hľadáme ďalšie možné zdroje, ktoré budú potrebné a tiež potrebujeme dobudovať štadión, ako napríklad vyhrievanie či kapacitu,“ zdôraznil.

Kapitánom mužstva je skúsený Lukáš Tesák, ktorý práve včera oslávil 34. narodeniny.

"Prvoradým cieľom je prilákať čo najväčší počet divákov na štadión a zlomiť rekord, ktorý sme sami vytvorili. Mojím tajným cieľom je mať na zápase vyše dvetisíc divákov. Ľudí chceme baviť atraktívnou a útočnou hrou. Myslím si, že máme na to všetky predpoklady, pretože mužstvo je silnejšie, ako bolo na jeseň,“ vyhlásil Tesák, ktorý má na konte aj štarty v reprezentácii a pôsobil ako legionár.

Kým prvé mužstvo má istý priamy postup, bez šance nebude ani druhý tím. Čaká ho baráž s predposledným mužstvom najvyššej súťaže. Z druhej ligy vypadnú až štyri mužstvá. Reálne sú ohrozené minimálne všetky mužstvá z druhej polovice tabuľky.

TV Pravda: Kto získa ligový titul a kto vypadne? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede vo videu:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Fortuna liga