Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drahý, ale úspešný. Predátor Šporar môže útočiť aj na Semeníka

Slovan si stále nepúšťa súperov na telo a Trnava ešte žije v boji o prvú šestku. Platí to aj po najslávnejšom slovenskom derby, v ktorom bratislavský tím oslávil otvorenie nového štadióna na Tehelnom poli dvojgólovým víťazstvom. Potiahol ho k nemu dvoma gólmi Andraž Šporar.

04.03.2019 13:46
Andraž Šporar Foto: ,
Útočník Slovana Andraž Šporar počas zápasu proti Trnave.
debata (6)

Slovinec zažil najkrajší večer

Slovinec nie je pre Slovan lacný špás. Najlepšie platený futbalista slovenskej ligy berie podľa mediálnych zdrojov šesťdesiat tisíc eur mesačne. Na jar belasí vyhrali tri razy a všetky ich štyri góly strelil Šporar.

„Som rád, že mám v mužstve takého predátora v šestnástke, akým je Andraž. Teraz mu to sype. Ale nie je to jednoduché ani pre neho. Je za tým drina, tréning, prešiel si aj ťažším obdobím. Teraz sa mu to vracia,“ teší sa tréner Martin Ševela.

Šporar má na konte už 19 gólov, jeho najbližší prenasledovatelia ešte na jar neskórovali, líder súťaže má už deväťgólový náskok. Slovan by najradšej utvoril v tomto ročníku všetky rekordy ligy a bez šancí nie je ani slovinský reprezentant. Už teraz dal toľko gólov ako posledný kráľ strelcov Samuel Mráz. Ak bude pokračovať v takomto tempe, môže útočiť aj na Róberta Semeníka, ktorý streleckú súťaž vyhral s 29 gólmi pred vyše dvadsiatimi rokmi.

Video

„Prvý raz som zažil, že v hľadisku boli len fanúšikovia Slovana. Bolo to úžasné. Pre mňa to bol asi najkrajší večer v doterajšej kariére. Budem si ho dlho pamätať. Ale verím, že na Tehelnom poli zažijem ešte krajšie a významnejšie zápasy,“ vravel po stretnutí Šporar, ktorý tri dni pred stretnutím oslávil 25. narodeniny. Netajil sa tým, že chcel byť prvým strelcom na novom štadióne. „Ale ak by dal gól aj niekto druhý, nehneval by som sa.“

Yilmaz: Bola to 100-percentná šanca

Líder súťaže nielenže dal najviac gólov, ale aj najmenej inkasoval. „V obrane hráme zodpovednejšie ako na jeseň, hráči sa na svoje defenzívne úlohy lepšie koncentrujú. Za tým je veľa roboty, analýz. Prišli víťazstvá na nulu, to zvyšuje sebavedomie celého tímu,“ zdôraznil Ševela.

Jeho zverenci natiahli sériu bez prehry na 23 zápasov. Trnavčania bojovali, ale prejavila sa vyššia kvalita domácich, ktorí ich zlomili. Hostia mali málo šancí a netrafili ani raz bránku. „Splnili sme, čo sme chceli. Pred Trnavou boli veľké očakávania a sme radi, že sme vybojovali v takomto zápase víťazstvo. Museli sme byť trpezliví i efektívni. Z prvého gólu som mal radosť, veril som mojim hráčom, ale potrebovali sme streliť aj druhý gól, ktorý bol ukľudňujúci. Diváci odchádzali spokojní a verím, že sa aj vrátia,“ pokračoval Ševela.

Kubilay Yilmaz zo Spartak Trnava v súboji so... Foto: SITA, Martin Medňanský
Kubilay Yilmaz, Joeri de Kamps Kubilay Yilmaz zo Spartak Trnava v súboji so slovanistom Joerim de Kampsom (vľavo).

Trnavský tréner Michal Ščasný očakával v Bratislave „extrémne ťažký zápas“. „Slovan má obrovskú kvalitu, v ofenzíve i defenzíve. Vedeli sme, že nebudeme mať veľa šancí, chceli sme dobre brániť a nejakú možnosť využiť,“ pripomenul.

Mrzela ho najmä možnosť Depetrisa, ktorý hlavičkoval len bočnej siete. Raz zastavili rozhodcovia Yilmaza, ktorému sa otvárala cesta k domácej bránke a situáciu nesprávne posúdili ako postavenie hry.

„Škoda, otvárala sa mi cesta na bránku, bola to stopercentná šanca. Podľa mňa jedna z kľúčových situácii. Mrzí ma, že sme prehrali. Derby je pre mňa najdôležitejšie. Je jedno, či hráme o titul, alebo sme v tabuľke na šiestom mieste. Derby je vždy derby,“ vravel trnavský zakončovateľ Kubilay Yilmaz.

Ševela: Najradšej by som vystriedal šesť hráčov

Po derby sa skoro všetko točilo okolo nového štadióna. Pre všetkých to bola mimoriadna udalosť.

„Je radosť hrať takýto zápas, pre nás trénerov i hráčov, emócia na konci je neskutočná. To nezažijete hocikedy, ale len pri takýchto výnimočných stretnutiach. My sme mali za sebou výborných fanúšikov. Kotol, ktorý bol za bránkou, strhol celý štadión. To nám dodávalo energiu. Hrali sme tentoraz dvanásti proti jedenástim,“ komentoval Ševela.

Potvrdil, že pre jeho mužstvo bol štadión veľkou motiváciou. „Niektorí ešte pred takou kulisou nehrali. Každý z hráčov chcel nastúpiť, želal by som to všetkým. Keby sa dalo, vystriedal by som aj šiestich hráčov.“

Ščasného mrzelo, že na štadióne neboli trnavskí fanúšikovia. Napokon sa rozhodli sami, že do Bratislavy nepricestujú, ale sektor hostí nie je na štadióne ešte dokončený.

„Naši fanúšikovia sú fantastickí a pomáhajú nám. Chýbali nám. Ale atmosféra na krásnom štadióne bola fantastická. Ak by bolo viac takých štadiónov, bolo by to veľké plus pre slovenský futbal,“ domnieva sa český tréner Spartaka.

Fotogaléria Pravdy zo zápasu Slovan - Trnava Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vynovené Tehelné pole pred zápasom Slovan -...

Podľa Yilmaza neúčasť trnavských divákov ovplyvnila zápas. „Mňa povzbudzovanie fanúšikov pozitívne ovplyvňuje. Bolo to pre nás ťažké. Na štadióne bol pomer síl jedenásť proti 23-tisícom.“

Studená sprcha po zápase

Spartak pôsobil na novom štadióne v trošku bojových podmienkach. „Trénerská miestnosť bola bez stola a stoličiek, v masérskej miestnosti chýbal masérsky stôl a hráči sa sprchovali po zápase v studenej vode,“ potvrdil hovorca trnavského klubu Peter Žember.

Hráči to zobrali aj s humorom a sprchovanie vnímali ako otužovanie. „Nevadí, aspoň som si urobil hneď po zápase regeneráciu… Štadión je pekný, aj šatne, len na vodu trochu zabudli. Ešte treba dotiahnuť nejaké detaily,“ zdôraznil Yilmaz.

Zápasová premiéra na novom Tehelnom poli Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Diváci prichádzajú na nový štadión Tehelné pole...

Trnavu teraz čaká tvrdý boj o prvú šestku. Po 21. kole je v nej už iba jedno voľné miesto. Vybojuje si ho Sereď alebo Trnava, pričom nováčik má k nemu bližšie, stačí mu aj remíza.

„Pre nás bol na jar každý zápas finále, lebo chceme byť v prvej šestke. Trnava si zaslúži hrať zápasy so Slovanom, Žilinou, Dunajskou Stredou. Ale nechcel som vyvíjať tlak na hráčov. Na to, aký je Slovan súper, sme odohrali zápas so cťou. Keby sme dostali päťku, bolo by to pre nás ťažšie,“ vyjadril sa Ščasný.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Andraž Šporar