Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Skvelá atmosféra na novom štadióne. Kľúč prebral Vencel

Po deviatich rokoch, troch mesiacoch a deviatich dňoch sa na Tehelnom poli opäť hral ligový futbal. V Bratislave bola veľká futbalová slávnosť, nový štadión otváralo najslávnejšie slovenské derby Slovan Bratislava - Spartak Trnava.

03.03.2019 17:36
slovan kmotrík vencel Foto: ,
Oficiálne otvorenie štadióna s Alexandrom Vencelom st., najmladším pripravkárom 5-ročným Adamom a generálnym riaditeľom Slovana Ivanom Kmotríkom ml.
debata (12)

Kľúč od novovybudovaného štadióna, ktorý stojí na mieste legendárnej stavby a ktorý slúžil takmer sedemdesiat rokov, prebral legendárny brankár Slovana Alexander Vencel.

Na trávniku ho odovzdal zástupcovi najmladšej slovanistickej generácie, päťročnému Adamkovi Kissovi. Priviedol ho na trávnik generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík mladší.

„Bola to pre mňa obrovská česť, veľmi si to vážim,“ vravel 75-ročný Vencel, ktorý v šestdesiatych rokoch striedal v bratislavskej bránke inú slovanistickú legendu – Viliama Schrojfa.

Klub príchod na Tehelné pole označil sloganom Návrat domov. Zápasu predchádzala laserová šou, ktorá pripomenula históriu klubu. Tesne pred výkopom zaspievala skupina Tublatanka svoj hit Dnes.

V rámci slávnostného otvorenia sa zoradili na trávniku veľké osobnosti, ktoré písali históriu bratislavského Slovana.

Nechýbali medzi nimi kapitán majstrov Európy 1976 Anton Ondruš, držitelia PVP bratia Ján a Jozef Čapkovičovci, Ivan Hrdlička, z mladšej úspešnej generácie Vladimír Kinder či Jaroslav Timko a desiatky ďalších. Podľa organizátorov ich bolo bezmála osemdesiat.

Fotogaléria Pravdy zo zápasu Slovan - Trnava Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vynovené Tehelné pole pred zápasom Slovan -...

Prečo vybrali práve Vencela, ktorý slávnostne otváral nový štadión?

„Neviem, ale považujem to za jednu z najväčších pôct, ktorá sa mi v dlhej a bohatej kariére dostala. Na Tehelnom poli som prežil možno najviac rokov, hráčskych i trénerských, som s ním spätý nepretržite pomaly šesťdesiat rokov. Na Tehelnom poli som aj v byte pod tribúnou zopár rokov býval a narodil sa mi tu syn. Možno to všetko boli dôvody, prečo mi dali túto dôveru. Som veľmi rád, že som sa pri tejto príležitosti stretol s takým množstvom významných osobností, ktoré písali históriu klubu. Mnohí z nás už majú svoje roky a neviem, či bude ešte nejaká iná šanca, aby sme sa v tomto zložení zišli,“ vyznával sa Vencel, ktorý patril k najúspešnejším hráčom belasých.

Získal so Slovanom nielen slávnu európsku trofej PVP, ale aj tri tituly majstra ČSSR. Bol tiež členom československého tímu, ktorý sa tešil z titulu majstrov Európy 1976.

Výstavba štadióna sa oficiálne začala až v septembri 2016, trvala viac ako deväťsto dní a pôvodný rozpočet nového stánku bol 75 miliónov eur (ten sa v priebehu výstavby o niekoľko miliónov navýšil). Kapacita hľadiska je v plnej prevádzke 23-tisíc miest.

„Slovan tradíciami, historicky patrí na Tehelné pole. Trvalo dosť dlho, dlhšie ako sme si mysleli, kým sme sa sem vrátili. Keď sme hrávali v európskych pohároch, závideli sme súperom, aký majú krásny štadión. Teraz sa im už v tomto môžeme rovnať,“ zdôrazňuje ďalší bývalý skvelý hráč, majster Európy 1976 Ján Švehlík, ktorý ešte stále aj vo veku 69 rokov pôsobí v aktívnej funkcii, je vedúcom mužstva áčka.

„Priznávam, keď som opäť vstúpil na Tehelné pole, cítil som mrazenie i vzrušenie. Ideme do lepšieho. Dúfam, že aj naše výkony tu budú primerané a pritiahneme do hľadiska viac divákov,“ zdôraznil Švehlík, ktorý včerajšie derby neprežíval ako divák, ale na lavičke Slovana.

Zápasová premiéra na novom Tehelnom poli Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Diváci prichádzajú na nový štadión Tehelné pole...

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava