Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trenčíne i Nitre smútia. Zostali bez prvej šestky

O zložení dvoch skupín, v ktorých sa bude bojovať buď o titul alebo o záchranu, sa definitívne rozhodne najbližší víkend, keď sa uskutoční záverečné kolo základnej časti najvyššej futbalovej súťaže.

03.03.2019 17:25
SR futbal FL 21. kolo Nitra Sereď NRX Foto: ,
Na snímke zľava Tomáš Hučko (Sereď) a Nikola Gatarič (Nitra) v zápase 21. kola futbalovej Fortuna ligy FC Nitra - ŠKF iClinic Sereď.
debata (1)

Po ňom sa tabuľka rozdelí na dve polovice. Po uplynulom kole je jasné, že v prvej šestke nebude Trenčín a ani Nitra.

Bláznivý zápas dvoch domácich

V Nitre sa hral trochu bláznivý zápas dvoch domácich tímov. Nitrania síce oficiálne hostili Sereď, ale nováčik takisto hráva domáce stretnutia na nitrianskom štadióne. Bol to priamy súboj o to, kto si ešte udrží z týchto dvoch mužstiev nádej na miestenku v lepšej skupine.

Nitrania začali dobre, utvorili si tlak i viaceré šance, vrátane pokutového kopu, ktorý v 17. min nariadil rozhodca po faule na Vestenického. Gatarič, ktorý na jeseň pôsobil ešte v sereďskom tíme, neprekonal bývalého spoluhráča Penksu.

„Bol to zlomový moment, nevyužitá penalta priniesla obrat,“ domnieval sa tréner Serede Karel Stromšík. „Bolo veľmi dôležité, že po tlaku Nitry sme si udržali čisté konto.“

Neuplynula ani polhodina hry a urobil dve zmeny: stiahol z hry Ulricha a Kuzmu a na ihrisko poslal legionárov Baeza a Špehara. Dovtedy iba brániaca sa Sereď v rozpätí piatich minút strelila dva góly. Najprv otvoril skóre Ba a po ňom si dal nešťastný vlastný gól hlavou Machovec.

„Striedaním sme potrebovali najmä oživiť hru, čo sa nám aj podarilo,“ vysvetlil Stromšík.

Galád: Nespravodlivý výsledok

Aj po prestávke si Nitrania vypracovali dosť šancí, ale nevyužili ani jednu. Súpera viackrát podržal brankár Penksa, ktorý sa aj podľa Stromšíka výrazne podieľal na zisku bodov.

„Výsledok je pre nás veľmi nespravodlivý, sme z toho smutní. Vypracovali sme si veľa šancí a tie musíme premieňať,“ skonštatoval nitriansky tréner Ivan Galád.

Jeho tím už nemá nijakú šancu pretlačiť sa do prvej šestky a opakuje sa situácia z minulého roka, keď Nitra v posledných kolách základnej časti prišla o účasť v hornej skupine. V troch tohtoročných zápasoch strelila jediný gól a získala jediný bod.

Naopak, Sereď si pripísala prvé dva tohtoročné góly a vyniesli jej prvé body. O tom, či sa dostane do silnejšej šestky, rozhodne v 22. kole priamy súboj s ďalším kandidátom Trnavou. „Čaká nás ťažký zápas, ale všetko je otvorené a bude to ešte veľmi zaujímavé,“ domnieva sa Stromšík.

Milan Corryn z AS Trenčín a Matej Oravec z FK... Foto: SITA, Martin Medňanský
trenčín podbrezová Milan Corryn z AS Trenčín a Matej Oravec z FK Železiarne Podbrezová v súboji o loptu.

Cifranič: Nezodpovednosť Čatakoviča

Sklamanie a nespokojnosť vládne v Trenčíne. Na začiatku jarnej časti mal AS ešte šancu bojovať o miesto v prvej šestke, ale v minulom kole podľahol v Zlatých Moravciach a v sobotu si nedokázal v Myjave, kde má momentálne domáce prostredie, poradiť ani s Podbrezovou, zápas sa skončil remízou (1:1).

Trenčianski futbalisti síce viedli po ukážkovej Lamineho strele, ale tesný náskok nezvýšili a napokon ani neudržali. Zvýšiť mohol najmä Čatakovič, ktorý po prestávke nepremenil jedenástku.

„Zo strany strieľajúceho hráča to bola totálna nezodpovednosť. Voči klubu i voči mužstvu. Toto si jednoducho nemôže dovoliť,“ hneval sa trenčiansky tréner Vladimír Cifranič. Kritizoval spôsob, akým pristúpil k streľbe penalty bosniansky zakončovateľ.

Trenčania na jeho zaváhanie napokon doplatili. Štyri minúty pred koncom vyrovnal Poliak Kiwior pohotovými nožničkami.

Cifranič bol nespokojný nielen s výsledkom, ale aj s hrou. „Chýbala nám ľahkosť i sebavedomie. Boli sme utrápení. Za tento výkon sme si vyhrať nezaslúžili,“ hodnotil tréner Trenčína.

Jeho zverenci skončia v súťaži najhoršie od svojho návratu do najvyššej súťaže v roku 2011. Ako nováčik obsadili piate miesto a rovnaké umiestnenie im patrilo aj v minulom ročníku. Medzitým získali dva tituly, boli druhí i tretí (a raz štvrtí). V tejto sezóne obsadia v najlepšom prípade 7. priečku.

Trenčania uzavrú základnú časť súťaže najbližšiu sobotu v Michalovciach, ktoré získali bod v Ružomberku a ten im otváral cestu do prvej šestky. Michalovský brankár Matúš Kira neinkasoval gól už 502 minút a drží tým rekord aktuálneho ročníka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Fortuna liga