Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec dohadom, derby bude v nedeľu na Tehelnom poli. Bojkot ultras Trnavy trvá

Derby Slovan Bratislava - Spartak Trnava nie je ohrozené a uskutoční sa na novom Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli v pôvodne plánovanom termíne - najbližšiu nedeľu od 18.00.

26.02.2019 17:41 , aktualizované: 19:45
Tehelné pole, gól Foto: ,
Prvý gól na novom Tehelnom poli v nesúťažnom zápase proti Olomoucu strelil Slovan.
debata (5)

To je najpodstatnejší záver z utorňajšej bezpečnostnej porady, na ktorej sa zúčastnili všetky zainteresované strany. Prvým predpokladom dohody bola skutočnosť, že Slovan Bratislava garantoval trnavskému klubu počet vstupeniek vo výške päť percent z kapacity hľadiska, to znamená, že Trnavčania by mali dostať minimálne tisíc lístkov. Pôvodne ich dal Slovan k dispozícii Spartaku len štyristo.

Účastníci bezpečnostnej porady absolvovali prehliadku štadióna a prezreli si aj najviac diskutovaný sektor hostí, v ktorom urobili ďalšie úpravy. „Kontaktovali sme dodávateľa, aby zabezpečil potrebné úpravy v sektore hostí pri zachovaní bezpečnosti všetkých fanúšikov," vyjadril sa k tomuto problému generálny riaditeľ ŠK Slovan Ivan Kmotrík ml.

Nesúťažná premiéra štadióna Tehelné pole Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Pohľad na nový štadión na Tehelnom poli v...

Sektor hostí nebude mať zatiaľ definitívnu podobu. Po dokončení bude túto časť hľadiska od ostatných tribún oddeľovať bezpečnostné sklo. Slovan na svojej stránke už vysvetlil, že z dôvodu omeškania na strane dodávateľa bude v nedeľu nainštalované len ochranné pletivo, sektor bude v prevádzke v dočasnom režime.

Na porade sa okrem oboch mužstiev zúčastnil aj delegát Slovenského futbalového zväzu, zástupcovia Únie ligových klubov, Policajného zboru SR a mestskej časti Bratislava – Nové Mesto.

Zástupca Únie ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu súťaž, potvrdil, že štadión je pripravený na odohratie prvého súťažného stretnutia. „Štadión je pripravený na riadne využívanie. Nič nebráni tomu, aby sa stretnutie v nedeľu uskutočnilo,“ vyhlásil výkonný riaditeľ únie Michal Mertinyák po bezpečnostnej porade. Podľa neho treba ešte doladiť už len zopár drobností, ktoré pred začiatkom stretnutia skontroluje delegát SFZ.

Kontrolný deň na Národnom futbalovom štadióne Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa...

Otvárací zápas na Tehelnom poli, ktorý je súčasťou 21. kola najvyššej futbalovej súťaže, je už niekoľko dní vypredaný. Uvidia ho však aj fanúšikovia, ktorým sa vstupenky neušli a na celom území Slovenska. Odvysielajú ho v priamom prenose dokonca dve televízne spoločnosti.

Pôvodne mal byť len na obrazovkách Orange Sport TV, ktorá mala naň práva, ale po rokovaniach došlo k dohode a objaví sa aj na RTVS. Jej vysielanie sa začne už hodinu pred výkopom zápasu.

Ultras Trnavy zotvajú v bojkote

Trnavskí ultras pokračujú v avizovanom bojkote. Svoje stanovisko k situácii zverejnili večer na Facebooku. Prinášame vám ho v kompletnom znení.

Vyhlásenie OZ Bíli Andeli a ULTRASSPARTAK

Dnes prebehla ďalšia bezpečnostná porada za účasti všetkých zainteresovaných strán s nasledovným výsledkom:

  • Slovan dnes poskytol Trnave 400 ks vstupeniek s prísľubom dodania ďalších 600ks v priebehu najbližších dvoch dní
  • Platí zákaz chorea (len z nehorľavého materiálu)
  • Platí zákaz vstupu na tribúnu s akýmkoľvek občerstvením

Po prehliadke vytvoreného provizória v sektore hostí a informáciách o okamžitom vyprataní celého sektora pri čo len najmenšom dôvode, sme sa rozhodli zotrvať v našom postoji a nezúčastniť sa tejto frašky, ktorá je podľa našich informácií vopred plánovaná. V našej slobode fandenia sa odmietame nechať obmedzovať nezmyselnými zákazmi a pravidlami a ešte k tomu vystaviť ľudí vopred plánovanej šikane, keďže podľa našich informácií nám dokonca nebude umožnený ani včasný vstup do sektoru (tak cca pol hodinu pred).

My sme sa na tento výjazd dlho tešili. Zabezpečili sme bezproblémový výjazd špeciálnym vlakom v počte, ktorý nemá na Slovensku obdobu a následný pochod na štadión. Chystali sme k tejto príležitosti špeciálne šále, pripravovali choreografiu. Len vďaka doslova amatérskemu prístupu zo strany usporiadateľa sme museli všetko odvolať a zrušiť. Protichodné a mätúce vyhlásenia o zákaze konania zápasu, potom o zlomku vstupeniek z predpísanej kvóty, o nedokončenosti nášho sektoru, znechucujú množstvo športových nadšencov.

Opäť sme sa len presvedčili o tom, že v tejto krajine nejde vôbec o fanúšika a futbal sa ani zďaleka nerobí pre ľudí.

Fanúšikovia Spartaka Trnava. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Trnava, fanúšikovia Fanúšikovia Spartaka Trnava.

A rozhodne odmietame robiť zo seba komparzistov, ktorým je raz obmedzené ísť, potom to zrazu je možné, vzápätí je zakazované aj jednoduché a spontánne prejavenie fanúšikovania.

Záverom chceme verejne a úprimne poďakovať vedeniu Spartaka Trnava, ako aj všetkým, ktorí sa snažili spomínanú situáciu vyriešiť. Žiaľ podmienky, za akých nám je „umožnené“ sa daného zápasu zúčastniť, sú pre nás neakceptovateľné a veríme, že to pochopia nielen všetci fanúšikovia, uznávajúci základné princípy ultras a kotla, ale hlavne aj samotní hráči a realizačný tím. Verte, že aj keď nebudeme osobne prítomní, našu podporu máte a aj naďalej ju budete mať. A pevne veríme, že sa čoskoro vidíme na Tehelnom poli v súboji prvej šestky.

Bíli Andeli, o.z. a ULTRASSPARTAK

TV Pravda: Nový štadión na Tehelnom poli prvýkrát predstavili v polovici decembra minulého roka.

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava