Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trnava odmieta hrať na Tehelnom poli. Derby nie je ohrozené, reaguje Slovan

Futbalový klub FC Spartak Trnava odmieta nastúpiť v nedeľu 3. marca 2019 proti domácemu tímu ŠK Slovan Bratislava na zrekonštruovanom Tehelnom poli.

22.02.2019 16:00 , aktualizované: 19:52
Tehelné pole, premiéra Foto: ,
Nový futbalový štadión na Tehelnom poli pred prípravným futbalovým zápasom medzi ŠK Slovan Bratislava - SK Sigma Olomouc.
debata (35)

Dôvodom je skutočnosť, že štadión doteraz nie je skolaudovaný. „Odmietame odohrať rizikový zápas na stavenisku, a to najmä z hľadiska bezpečnosti všetkých aktérov, ale najmä našich hráčov, realizačného tímu a fanúšikov,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré vedenie trnavského klubu v piatok poslalo Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ), Únii ligových klubov (ÚLK) a klubu ŠK Slovan Bratislava.

„Podľa našich informácií nie je nový štadión na Tehelnom poli skolaudovaný, dokonca do dočasného užívania je odovzdaná iba jedna, a to hlavná tribúna, ostatné nie, čo je absolútne v rozpore, aby sa tam hral majstrovský zápas. Nehovoriac o ďalších nedostatkoch, ktoré sú absolútne v rozpore s Komisiou pre štadióny a ihriská SFZ,“ dopĺňa sa v stanovisku trnavského klubu po piatkovej bezpečnostnej porade.

Problémom je podľa vedenia úradujúceho slovenského majstra aj postoj Slovana Bratislava k fanúšikom hostí, ktorí podľa stanoviska „andelov“ dostali príliš málo vstupeniek.

„Organizátor zápasu poskytol 400 kusov vstupeniek do sektoru hostí, čo je menej ako 2 % z aktuálnej kapacity štadióna. Pre náš klub je toto neakceptovateľné. Žiadame o navýšenie vstupeniek do sektoru hostí pre našich fanúšikov na 5 %, čo je 1100 vstupeniek,“ uvádza sa v stanovisku „červeno-čiernych“. Slovan pritom iba nedávno ohlásil, že stretnutie je vypredané, kapacita štadióna na Tehelnom poli je 22 500 miest.

Trnavčania vidia aj ďalšie alternatívy na uskutočnenie duelu. „Na zápas odmietame nastúpiť, resp. sme ochotní súhlasiť s jeho odložením a odohraním až po tom, čo štadión bude spĺňať všetky potrebné kritériá k jeho odohraniu. Ako ďalšiu z možností ho navrhujeme odohrať v pôvodnom termíne na štadióne na Pasienkoch,“ píše sa v spomenutom stanovisku FC Spartak.

„V prípade, že sa našimi vyššie uvedenými námietkami nebude organizátor a príslušné riadiace orgány zaoberať, budeme o situácii informovať Európsku futbalovú úniu (UEFA). Nie je totiž možné hrať zápas na stavenisku a hazardovať s bezpečnosťou a zdravím všetkých aktérov,“ uzavrel trnavský klub vo svojom stanovisku.

Trnavčania dokument zverejnili na oficiálnom klubovom facebooku.

Zrušili špeciálny vlak

Stránka Ultras Spartak na facebooku v piatok po bezpečnostnej porade v Bratislave informovala o zrušení výjazdu fanúšikov na derby. „Vyzývame všetkých, aby sa v žiadnom prípade nezúčastnili tejto frašky. Nebude ani žiaden špeciálny vlak,“ píše sa vo vyhlásení. Dôvody, ktoré viedli k tomuto rozhodnutiu, prinášame v kompletnom znení:

  • Vedenie Slovana nám znížilo počet lístkov na 400 ks, napriek regulám, ktoré stanovujú 5 % z kapacity, čiže 1100 listkov
  • Celé to bolo po dohode ich vedenia s bezpečnostnými zložkami
  • O tomto klamstve a podvode na fanúšikoch Spartaka vedeli už niekoľko týždňov vopred, keďže tieto prvotné šumy sme zachytili aj my už minimálne pred 2 týždňami
  • Do poslednej chvíle nám všetci zástupcovia Slovana otvorene klamali s tvrdením, že nám bude poskytnutých plný počet 1100 ks, posledné dni úplne ignorovali naše výzvy na potvrdenie počtu, až do dnešnej bezpečnostnej porady nás len zavádzali
  • Ako dôvod dnes uviedli, že stavba nie je skolaudovaná a je len v predbežnej prevádzke a tým pádom majú na to právo z bezpečnostných dôvodov
  • Rovnako nám bolo zakázané akékoľvek choreo, ak by bolo z horľavého materiálu
  • Namiesto ochranného plexiskla namontovali provizórne pletivo a pod nás umiestnili slovanistov, čo je čistá provokácia zo strany Slovana a s ktorou vopred polícia počíta, aby mohli celý sektor vypratať kľudne už pred zápasom

Ak chcú silou mocou „oslavy“ bez nás, tak nech si ich užijú. My im komparz robiť nebudeme.

Záverom ešte raz dôrazne vyzývame a žiadame všetkých fanúšikov Spartaka o bojkot spomínaného zápasu, rovnako týmto vyzývame aj Ultras Slovan, aby sa zachovali v súlade s nepísanými pravidlami medzi ultras a verejne vyjadrili svoj odmietavý postoj a solidaritu s trnavskými fans.“

Slovan odmieta tvrdenia Trnavy

Pred 19.00 h reagoval na aktuálnu situáciu aj ŠK Slovan. V oficiálnom stanovisku sa píše:

"Na bezpečnostnej porade bolo Spartaku Trnava ponúknutých 400 vstupeniek do sektora hostí z dôvodu, že stav sektoru hostí z dneška neumožňuje z bezpečnostných dôvodov poskytnúť viac vstupeniek. Prioritou klubu je zaistiť bezpečnosť pre všetkých fanúšikov, a to tých v sektore hostí i fanúšikov na celom štadióne.

Vyvraciame nepravdivé informácie zo strany FC Spartak Trnava o aktuálnom stave štadióna. Štadión má právoplatné rozhodnutie o predčasnom užívaní v súlade s legislatívou SR. Odmietame tvrdenia o tom, že by mala byť akokoľvek ohrozená bezpečnosť hráčov či fanúšikov. Určite teda nie je ohrozené konanie zápasu, ani jeho odloženie či presunutie na iné dejisko.

ŠK Slovan bol vždy orientovaný v prospech fanúšikov a vždy poskytol súperovi minimálne päť percent z kapacity štadióna. V zápasoch konajúcich sa na Pasienkoch, a to aj počas tých, ktoré boli označené za rizikové, sme súperovi poskytovali viac než 8 percent kapacity štadióna, a to vždy aj klubu FC Spartak Trnava. Dnešný záver z bezpečnostnej porady nebol mierený voči klubu Spartak Trnava ani voči fanúšikom. Ako sme však už spomenuli, najdôležitejšie je zaistiť bezpečnosť všetkým účastníkom podujatia."

ÚLK verí, že derby sa odohrá v stanovenom termíne

Únia ligových klubov (ÚLK), z pozície riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej súťaže, verí, že Slovan Bratislava aj Spartak Trnava vyvinú maximálne úsilie, aby sa ich vzájomné stretnutie uskutočnilo v pôvodne stanovenom termíne a v podmienkach garantujúcich maximálnu bezpečnosť pre aktérov stretnutia a všetkých divákov.

Zástupcovia ÚLK to uviedli v stanovisku, ktoré v piatok uverejnil na oficiálnej internetovej stránke Fortuna ligy. Trnavčania v piatok vyhlásili, že za súčasných podmienok odmietajú zápas odohrať v pôvodne naplánovanom termíne na bratislavskom Tehelnom poli. Štadión podľa zástupcov Spartaka nie je skolaudovaný a ani stopercentne dostavaný. Slovan okrem toho odmietol hosťom poskytnúť toľko vstupeniek, na ktoré majú právo podľa pravidiel.

Stanovisko ÚLK v plnom znení:

Po bezpečnostnej porade k zápasu 21. kola Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava Únia ligových klubov, ako riadiaca organizácia Fortuna ligy, intenzívne komunikuje s oboma klubmi, ale aj všetkými ďalšími zainteresovanými subjektmi.

Informácia o počte ponúknutých lístkov do sektoru hostí nám zatiaľ nebola oficiálne potvrdená zo strany organizátora stretnutia. Máme iba sprostredkované informácie zo spomenutej bezpečnostnej porady, na ktorej bolo toto opatrenie prezentované s dôrazom na zaistenie bezpečnosti pri organizácii predmetného stretnutia. Momentálne očakávame stanovisko organizátora zápasu ŠK Slovan Bratislava k navrhovanému opatreniu aj s jeho riadnym odôvodnením a následne sa ním budeme zaoberať.

TV Pravda: Nový štadión na Tehelnom poli prvýkrát predstavili v polovici decembra minulého roka.

Video

Zároveň sme sa dohodli na rokovaní so zástupcami SFZ a jeho odbornými komisiami, predovšetkým Komisiou pre štadióny a ihriská (KŠI SFZ), aby sme sa oboznámili s aktuálnym stavom prebiehajúcej certifikácie Národného futbalového štadióna. Tento proces sa začal ešte na konci minulého roka, preto predpokladáme, že všetky zúčastnené strany mali dostatok informácií pre jeho úspešné zvládnutie. Toto stretnutie sa uskutoční v pondelok 25. 2. 2019.

Priamo na bezpečnostnej porade sa dohodlo ďalšie rokovanie všetkých zúčastnených, na ktorom sa bude reagovať na aktuálny vývoj s ohľadom na zabezpečenie bezproblémovej organizácie stretnutia. Toto rokovanie sa aj za účasti zástupcu ÚLK uskutoční v utorok 26. 2. 2019.

Pevne veríme, že oba kluby vyvinú maximálne úsilie, aby sa zápas 21. kola odohral v pôvodne stanovenom termíne a v podmienkach garantujúcich maximálnu bezpečnosť pre aktérov stretnutia a všetkých divákov.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava