Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina nastúpi v lige len s vlastnými odchovancami, sľubuje Antošík

Legionárska stratégia fungovania v FK Senica znamenala unikátny zápis, po prvý raz v histórii najvyššej slovenskej futbalovej súťaže nastúpili za jedno mužstvo iba zahraniční hráči, a to vrátane striedajúcich.

20.02.2019 13:22
Róbert Boženík Foto: ,
Zľava: Róbert Boženík z MŠK Žilina a Lukáš Skovajsa z AS Trenčín.
debata

Stalo sa tak v sobotňajšom dueli 19. kola Fortuna ligy v Myjave, v ktorom Senica podľahla „domácemu“ AS Trenčín 0:3. V drese Seničanov nastúpili traja futbalisti z desiatich rôznych krajín: traja z Francúzska, po dvaja z Brazílie aj Ghany a po jednom z Argentíny, Kolumbie, Venezuely, Chorvátska, Kapverd, Jamajky a Guiney-Bissau.

O úplne inú filozofiu sa usilujú v ďalšom fortunaligovom klube MŠK Žilina, kde chcú vychovávať mladých hráčov a následne posunúť odchovancov do seniorského A-tímu. Počas trinásťročnej cesty budovania Akadémie MŠK Žilina vyšli z jej radov futbalisti ako Milan Škriniar, Michal Škvarka, Denis Vavro, Miroslav Káčer, Dávid Hancko a ďalší. V klube spod Dubňa by radi ukázali, že cesta výchovy „mladíkov“ a ich adaptácia do mužstva dospelých má zmysel.

„Na jar nastúpime v jednom z ligových zápasov v základnej jedenástke výlučne len s odchovancami Akadémie MŠK Žilina. Zrejme budeme prvým slovenským klubom, a to nielen v aktuálnej sezóne, ktorý si to môže dovoliť. Týmto spôsobom by sme chceli prezentovať výsledky našej práce s mládežou, ktorej sa strategicky venujeme už dlhé roky,“ uviedol dlhoročný mecenáš a prvý muž žilinského futbalu Jozef Antošík a pre klubový web ďalej poznamenal: „Trend v slovenskom futbale je skôr opačný. Aj mužstvá, ktoré v minulosti stavali na odchovancoch, dnes radšej hrajú s viacerými legionármi. Kritériá financovania mládežníckeho futbalu, futbalovej infraštruktúry a financovanie športu ako takého nemotivujú dlhodobú udržateľnosť futbalu zvýhodňovaním tých, ktorí ju napĺňajú starostlivosťou o výchovu detí a mládeže.“

Podľa jeho slov je v súčasnom, širšom 30-člennom kádri A-mužstva dovedna 19 hráčov, ktorí vyrastali v Akadémii MŠK Žilina. „Slovenský futbal nevyhnutne potrebuje fungovať tak, aby chlapci, ktorí strávia takmer 15 rokov v žiackych a dorasteneckých družstvách, dostali priestor na adaptáciu v seniorskom futbale. Práca s mládežou vo vrcholovom futbale by nemala byť len formálnou povinnosťou vyplývajúcou z predpisov a nariadení, ale konkrétnym cieľom, výsledkom ktorého budú kvalitní ligoví hráči,“ poznamenal Jozef Antošík a dodal: „Takýto systém práce je finančne náročný a okrem iného potrebuje aj pochopenie a podporu fanúšikov a futbalovej verejnosti. Jedenástka z akadémie bude prezentáciou výsledkov našej práce s mládežou, no zároveň dúfam, že aj impulzom na zamyslenie sa pre všetkých, ktorí ovplyvňujú procesy v slovenskom futbale.“

TV Pravda: Vo futbalovom špeciáli (Týždeň v športe) sme sa so Samuelom Slovákom rozprávali o dianí vo Furtuna lige (vysielané 19. 2. 2019):

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Jozef Antošík