Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový koláč si Slováci delili s hráčmi z 31 krajín

Legionári zaplavili slovenskú futbalovú ligu. V premiérovom kole jarnej časti si zarábali na futbalový chlebík spolu so Slovákmi hráči z 31 krajín.

19.02.2019 19:52
AS Trenčín, FK Senica Foto: ,
Momentka zo zápasu AS Trenčín - FK Senica.
debata

Najviac z Nigérie a Chorvátska

V šiestich zápasoch 19. kola sa predstavilo až 78 legionárov. Už dlhšie neplatí, že na Slovensku sú najfrekventovanejší cudzinci susedia z Česka. Naposledy si zahrali len piati. Rovnaký počet bol Maďarov a Holanďanov. Najvyššie zastúpenie mali Nigéria a Chorvátsko, obe krajiny reprezentovalo na slovenských trávnikoch po šesť futbalistov.

Legionári v slovenskej lige pribúdajú. Napríklad v úvodom kole ročníka 2016/2017 nastúpilo dovedna 168 futbalistov a z nich bolo 51 z 23 krajín štyroch kontinentov.

Aj teraz na súpiskách figurujú ďalšie desiatky cudzincov, ktorí čakajú na svoju šancu. Dovedna ich slovenské kluby živia viac ako 120 (súpisky sa ešte stále doťahujú).

Zaujímavý je tiež fakt, že legionári viac ako v minulosti predstavujú v slovenských podmienkach aj vyššiu kvalitu, stávajú sa v tímoch rozhodujúcimi mužmi. V šiestich zápasoch bolo v základných zostavách 132 futbalistov, z nich presná polovica cudzincov (66). V 19. kole padlo 15 gólov, dve tretiny si pripísali futbalisti pochádzajúci spoza hraníc.

Senica hrala len s legionármi

Najpočetnejšie zastúpenie mali na Myjave v zápase Trenčína a Senice. Z 22 hráčov ich bolo devätnásť. Len o jedného menej ich začalo šláger na Žitnom ostrove. Ďalší sa na ihrisku objavili ako striedajúci futbalisti.

V počte cudzincov opäť vedie Senica, ktorá sa postarala o nový rekord. Prvý raz sa v slovenskej lige stalo, že v jednom tíme si zahrali výlučne legionári – so striedajúcimi mužmi štrnásti. Aj ich trénerom je cudzinec – Portugalčan Ricardo Cheu. Je jedným zo štyroch zahraničných trénerov, ktorí vedú slovenské prvoligové tímy.

Trinásti legionári nastúpili v Dunajskej Strede v belasom drese Slovana (jediným Slovákom bol brankár Greif). Kým bratislavský tím kraľuje v súťaži, v Senici čisto cudzinecká légia bude bojovať o záchranu, aktuálne je predposledná.

Video

Revolúčny ťah v Podbrezovej

V nijakom tíme nechýbal v úvodnom jarnom kole legionár, ale v drese Podbrezovej bol v základe jediný – Poliak Jakub Kiwior. Po hodine hry sa k nemu z lavičky pridal Nigérijčan Hector Olatunji. Prvý z tejto dvojice deň pred zápasom oslávil 19 rokov a druhý bude mať v septembri dvadsať.

Mimochodom, v Podbrezovej sa rozhodli staviť na mladých hráčov a najmä zo svojej liahne. Na súpiske mali pred štartom až deviatich futbalistov, ktorí v lige nenastúpili ani na jeden zápas.

Nový tréner Vladimír Veselý sa odhodlal na priam revolučný ťah – v jedenástke dal dôveru ôsmim mladíkom, ktorí majú dvadsať a menej a až piati si v nej odkrútili ligovú premiéru. Ďalší dvaja debutanti pribudli v druhom polčase.

Kto hrá na Slovensku

V zápasoch 19. kola sa predstavilo 78 legionárov z 31 krajín. Zastúpenie mala Nigéria, Chorvátsko (obe po 6), Česko, Holandsko, Maďarsko (po 5), Argentína, Bosna a Hercegovina, Ghana, Francúzsko, Ukrajina, Srbsko (po 4), Macedónsko (3), Rakúsko, Brazília, Španielsko, Grécko, Slovinsko (po 2), Kolumbia, Belgicko, Kapverdy, Guinea-Bisau, Venezuela, Albánsko, Poľsko, Senegal, Panama, Bulharsko, Maroko, Pobrežie Slonoviny, Jamajka, Írsko (po 1). Okrem nich zostali na lavičkách pripravení aj hráči z USA, Čiernej Hory, Gruzínska, Arménska, Trinidadu a Tobaga, Kamerunu či Beninu. Do skončenia aktuálneho ročníka by sa mohli predstaviť v lige zástupcovia 39 krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga