Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC chce otvoriť boj o titul. Ale musí zdolať Slovan

Návrat futbalovej ligy na Tehelné pole a boj o prvú šestku budú hlavné udalosti úvodných tohtoročných kôl v najvyššej súťaži.

16.02.2019 09:00
Dunajská Streda, Spartak Trnava Foto: ,
Momentka zo zápasu FK DAC 1904 Dunajská Streda - FC Spartak Trnava.
debata (1)

Jarnú sezónu odštartuje dnešné 19. kolo najatraktívnejším stretnutím. Druhý DAC sa teší z kompletne dokončeného moderného stánku a vypredaný štadión privíta lídra súťaže bratislavský Slovan.

Už iba tieto dva tímy a tretia Žilina môžu reálne súperiť o titul. Štvrtý Ružomberok stráca na vedúce mužstvo 18 bodov.

Keď tím zo Žitného ostrova 3. novembra 2017 otváral hlavnú tribúnu, kľúčovú časť vtedy ešte nedokončeného štadióna, privítal takisto Slovan. V slávnostnej a búrlivej atmosfére sa tešili domáci (2:1). Pre trénera Martina Ševelu to bola premiéra na bratislavskej lavičke.

Slovanisti si nepripúšťajú, že sa história zopakuje. Odvtedy sa stretli s DAC v lige tri razy a vždy sa tešili z víťazstva. V aktuálnom ročníku ešte neprehrali a ťahajú šnúru dvadsiatich ligových zápasov bez prehry. Ševela sa priznal, že odohrať celý ročník bez toho, aby našiel jeho tím premožiteľa, je jedna z veľkých motivácií. „Do Dunajskej Stredy ideme s jediným cieľom – zvíťaziť,“ vyhlásil.

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video

Dunajskostredský klub cíti jednu z posledných šancí zdramatizovať súperenie na čele tabuľky. Jeho majiteľ Oszkár Világi pripomína, že na začiatku ročníka si v klube dali cieľ skončiť medzi prvými troma tímami. Ten priebežne plnia.

"V histórii klubu sme nikdy nezimovali tak vysoko. Zostávame však oboma nohami na zemi, vieme, akú máme stratu na Slovan. Ale my sme DAC a túžime vždy vyhrávať. Chceme byť v nasledujúcej sezóne súčasťou medzinárodného futbalu a pokúsime sa ešte otvoriť aj otázku boja o titul, " tvrdí Világi.

Viac ako boj o titul však aktuálne púta pozornosť zloženie prvej šestky. Ešte štyri kolá a tabuľka sa rozdelí na dve polovice. Už minulý ročník ukázal, že súčasný herný systém je mimoriadne krutý najmä pre tímy zo slabšej polovice, pretože ich zápasy stratili prvoligový punc a aj v divácky slabo sledovanej súťaži sa dostali na okraj záujmu futbalovej verejnosti.

Tejto situácii by sa radi všetci vyhli. A s výnimkou posledných Zlatých Moraviec-Vráblov majú ešte ostatné tímy šancu pretlačiť sa do prvej šestky. Istú účasť v nej majú iba prví traja, na ďalšie tri miesta zostalo osem kandidátov, hoci Podbrezová, Trenčín a najmä Senica už situáciu nemajú vo vlastných rukách. Pred rokom získal šiesty Ružomberok 33 bodov, ale stačili by mu na účasť v elitnej spoločnosti aj o dva menej.

Reálne hrozí, že v skupine, v ktorej sa bude bojovať o titul, sa neujde miesto majstrovi z Trnavy a aj najúspešnejšiemu tímu uplynulej ligovej päťročnice Trenčínu. Vo viacerých kluboch vládne nespokojnosť s jesennou časťou, o čom svedčí aj fakt, že až tretinu z nich povedú noví tréneri.

V Trnave vystriedal Radoslava Látala jeho dovtedajší asistent Michal Ščasný. V Podbrezovej sa ujal funkcie Vladimír Veselý namiesto Gergelyho Geriho, v Senici za Frederica Ricarda nastúpil Ricardo Chéu a ViOn sa pokúsi zachrániť Karol Praženica, ktorému bude robiť asistenta Branislav Mráz, v závere jesene dočasný kouč posledného tímu.

Zostávajúce kolá základnej časti

19. kolo, dnes 14.00 Žilina – Trnava (Orange sport), Ružomberok – Zlaté Moravce-Vráble, Michalovce – Sereď, Nitra – Podbrezová, Trenčín – Senica (na Myjave), 16.00 Dunajská Streda – Slovan (RTVS).

20. kolo, sobota 23. 2. 14.00 Trna­va – Dunajská Streda (Orange sport), Sereď – Slovan (v Nitre), Podbrezová – Ružomberok, Senica – Žilina, Zlaté Moravce-Vráble – Trenčín, 16.00 Michalovce – Nitra (RTVS).

21. kolo, sobota 2. 3. 14.00 Du­najská Streda – Senica, Nitra – Sereď (RTVS), Ružomberok – Michalovce, Žilina – Zlaté Moravce-Vráble, Trenčín – Podbrezová (na Myjave), nedeľa 3. 3. 18.00 Slo­van – Trnava (Orange sport).

22. kolo, sobota 9. 3. 14.00 Se­nica – Slovan, Podbrezová – Žilina, Zlaté Moravce-Vráble – Dunajská Streda, Michalovce – Trenčín, Nitra – Ružomberok, Sereď – Trnava (na Myjave).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Fortuna liga