Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Slovane čistili kabínu a Ševela má dôveru. Trnava si trúfa na dôstojnú rolu

Slovan už naplno žije troma veľkými udalosťami, ktoré ho v tomto roku čakajú. Prvú zažije o sedemnásť dní - 3. marca ho čaká prvý zápas na novom štadióne na Tehelnom poli.

14.02.2019 14:37 , aktualizované: 17:15
Ivan Kmotrík ml., Martin Ševela Foto: ,
Generálny riaditeľ a viceprezident klubu ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml. (vľavo) a tréner Martin Ševela počas tlačovej konferencie pred jarnou časťou Fortuna ligy.
debata (5)

Na začiatku mája oslávi sté výročie založenia klubu a 21. mája uplynie polstoročie od zisku PVP.

„Tento rok je pre nás výnimočný,“ potvrdzuje viceprezident ŠK Ivan Kmotrík junior. „Máme najvyššie ciele a všetko podriaďujeme teraz tomu, aby sme získali titul a dobre sa pripravili aj na nový ročník európskych súťaží. Sezónu máme dobre rozbehnutú a ukázali sme, že môžeme ponúknuť aj dobrý futbal.“

Na najbližší domáci zápas s Trnavou bude nový štadión zrejme plný. Spolu s viac ako 2500 držiteľmi permanentiek predali vyše 17-tisíc lístkov. „Uvedomujeme si, že sme na Pasienkoch neboli schopní ponúknuť fanúšikom také služby a komfort, aký by si zaslúžili. A vieme, že len nový štadión nám nezabezpečí, že sa fanúšikovia vrátia a bude stále plné hľadisko. A my chceme, aby prišli aj na ďalšie stretnutia a podporili nás,“ pokračoval Kmotrík.

TV Pravda: Nový štadión prvýkrát predstavili v polovici decembra minulého roka.

Video

V kádri Slovana, ktorý vedie súťaž s osembodovým náskokom a na jeseň neprehral, nastali síce zmeny, ale odišli len hráči, s ktorými už v klube nerátali. „Máme silnú a stabilnú kostru mužstva. V zime sme chceli vyčistiť kabínu, zbavili sme sa hráčov, ktorí nemali potrebnú hernú minutáž a neboli už prínosom,“ dodal Kmotrík.

Preto mužstvo opustili legionári, ktorým sa skončil kontrakt – Van Haaren, Rundič a Schet, Savičevič prestúpil do Krakova. Zmluva sa skončila aj bývalému reprezentantovi Salátovi. Slovan rokuje aj s Hološkom o ukončení spolupráce. „Na jeho pozíciu máme teraz veľkú konkurenciu a jeho priestor na uplatnenie je malý,“ vysvetlil viceprezident klu­bu.

Novými mužmi v kádri sú len Maďar Richárd Guzmics a Brazílčan Rafael Ratao, ktorý prišiel na hosťovanie zo Zorje Luhansk. Slovan mal záujem aj o Erika Daniela. „S hráčom sme sa dohodli, ale nie s jeho súčasným klubom Ružomberkom, s ktorým má ešte na jar zmluvu, takže sa k nám pripojí až v lete,“ naznačil Kmotrík.

Nesúťažná premiéra štadióna Tehelné pole Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Pohľad na nový štadión na Tehelnom poli v...

Zároveň potvrdil, že napriek jeho nedávnym kritickým slovám aj na trénerovu adresu, Martin Ševela má jeho dôveru. „Chceme, aby sme neustále napredovali, preto utvárame tlak aj na trénera a ten ho musí preniesť na hráčov. Musíme sa stále zlepšovať,“ zdôraznil Kmotrík.

Takto vníma jeho slová aj tréner. Podľa neho mal tím v príprave nadštandardné podmienky. Najprv bol osem dní na Malte, potom absolvoval sústredenie v Turecku. V zime odohrali belasí osem zápasov, polovicu z nich vyhrali, raz remizovali a trikrát podľahli. Ševelu nevyrušilo 18 gólov, ktoré mužstvo inkasovalo, hoci pripustil, že ich bolo príliš veľa. „Skúšali sme v defenzíve niečo nové a aj nových hráčov,“ pripomenul.

V Trnave vládne mierny optimizmus

Z trnavského Spartaka, ktorý sa vlani na jar tešil z prvého titulu v ére samostatnosti, odišlo v zime štrnásť futbalistov, väčšina z nich pravidelne nastupovala v zápasoch. V kádri je v porovnaní s jeseňou osemnásť nových hráčov. Ani jeden tím v najvyššej súťaži nezažil také množstvo zmien ako práve obhajca titulu.

Aj po takomto futbalovom zemetrasení vládne v Trnave mierny optimizmus. „Potrebujeme čas, aby sa mužstvo zohralo. Verím, že bude hrať v lige dôstojnú rolu,“ tvrdí nový generálny manažér Marián Černý.

Medzi novými tvárami sú viacerí hráči z béčka a dorasteneckého výberu, ale objavujú sa aj mená niekdajších opôr, ktoré sa vrátili, aby pomohli mužstvu. Je medzi nimi bývalý kapitán Marek Janečka či úspešný strelec, Argentínčan so slovenským pasom David Depetris. Z bývalých opôr zostal v tíme iba Erik Grendel, ktorý sa stal kapitánom tímu.

V klube si uvedomujú, že dostať sa do prvej šestky a bojovať opäť o titul môže byť úloha nad sily súčasného tímu. Spartak zimoval na 8. mieste, na šestku stráca tri body, ale v úvode jari, pred delením tabuľky, má ťažký program – čakajú ho prvé tri mužstvá súťaže a nováčik zo Serede. Trúfa si však na postup v Slovenskom pohári, rád by sa predstavil vo finále, ktoré bude v Nitre.

Trnavčania vstupujú do súťaže aj s novým vedením klubu. Všetky zmeny nastali vlani v novembri po oznámení doterajšieho majiteľa Vladimíra Poóra, že v klube končí. Po ňom sa svojich postov vzdali aj ďalší funkcionári a tréner Radoslav Látal. Na jar mužstvo povedie jeho asistent Michal Ščasný. Má náročnú úlohu z nových hráčov poskladať tím. V príprave odohrali jeho zverenci osem zápasov a len jeden vyhrali (päť prehier a dve remízy).

Klub bude pracovať v skromnejších podmienkach a s nižším rozpočtom, ale finančné problémy mu zatiaľ nehrozia a súťaž dohrá. Na jar ho ešte finančne podrží Poór. V Trnave však stále hľadajú nového investora, v hre sú vraj tri spoločnosti. „Myslím si, že do konca sezóny príde k predaju klubu, ale je to skôr otázka na majiteľa,“ naznačil Černý.

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video

Senica sa posilnila o ďalších cudzincov

Senických futbalistov čaká boj o záchranu. Aktuálne im patrí predposledné miesto v tabuľke, ale radi by sa v nej posunuli vyššie a vyhli sa existenčným stresom v závere súťaže. O splnenie tohto cieľa sa pokúsi portugalský tréner Ricardo Chéu, ktorý v zime nahradil krajana Federica Ricarda.

Seničania stavali celú jeseň najmä na legionároch. Jediný Slovák, ktorý pravidelne nastupoval v zápasoch – Juraj Kotula – klub opustil, skončilo sa mu hosťovanie. Odišli aj viacerí ďalší hráči, najmä cudzinci. Do kádra za nich pribudli štyria zahraniční futbalisti a niekoľkí talentovaní mladíci zo senickej liahne, ktorí dostanú šancu bojovať o miesto v zostave.

Podľa asistenta generálneho manažéra FK Henka Theunisesena sa klub usiloval získať v prestávke aj slovenských hráčov, ale tí nezapadali do koncepcie. Mužstvo absolvovalo dvojtýždňové sústredenie v Turecku a nový tréner si pochvaľoval podmienky i prístup svojich zverencov.

„Myslím si, že sme na dobrej ceste. Usilovali sme sa spraviť tím viac konkurencieschop­ným,“ zdôraznil Chéu na klubovej stránke.

Seničania inkasovali na jeseň v lige až 36 gólov, najviac zo všetkých mužstiev. Preto sa v príprave zamerali predovšetkým na zlepšenie v defenzíve. „Ak si pozriete šesť prípravných zápasov, ktoré sme odohrali, zlepšili sme sa v defenzíve. V príprave sme v nej boli veľmi silní,“ doplnil tréner.

Jeho slová potvrdzujú aj výsledky z prípravy, v ktorej Senica neprehrala ani jeden zo šiestich zápasov. V štyroch remizovala a až v troch z nich sa zrodila bezgólová remíza. Aj generálka s bulharským Lokomotivom Plovdiv sa skončila bez gólov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Ivan Kmotrík ml.