Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý slovanista dostal kapitánsku pásku v Trnave. Čaká ho tvrdá robota

V tíme úradujúceho slovenského futbalového šampióna FC Spartak Trnava prevzal kapitánsku pásku skúsený stredopoliar Erik Grendel.

14.02.2019 13:25
Fenerbahce 3 Foto: ,
Erik Grendel po zápase s Fenerbahce Istanbul.
debata

Zodpovednosť je vyššia, osobné záujmy musia ísť bokom, hlási nový kapitán Trnavy Erik Grendel V uplynulom ročníku „šéfovali“ kabíne „andelov“ Boris Godál a Lukáš Greššák. Tridsaťročný tvorca hry Grendel vie, že jeho predchodcovia boli významné osobnosti. „Prekonať Grešša s Borisom bude veľmi ťažké. Ligovú sezónu sme rozbehli nešťastne, aktuálne nám patrí ôsma priečka. Musíme z nej vyťažiť maximum. Uvidíme po prvých dvoch – troch zápasoch, ako na tom sme. Môžeme sa tu rozprávať o hocičom, ale v konečnom dôsledku sa stále bude rozhodovať na ihrisku. Samotné slová pred bojom až tak veľa neznamenajú,“ uviedol rodák z Handlovej pre oficiálnu internetovú stránku klubu.

Niekdajší hráč Slovana Bratislava prestúpil do Trnavy počas uplynulého leta z Górnika Zabrze. Postupne sa vypracoval na kľúčovú postavu základnej zostavy a bol dôležitým pilierom pri úspešnom ťažení Spartaka v Európskej lige UEFA. Grendel paradoxne ako prvý po poslednom zápase skupinovej fázy proti Fenerbahce Istanbul prezradil svoje zajačie úmysly. Nechcel hrať o záchranu vo Fortuna lige.

„Aj takýto vie byť futbal. Prvý som deklaroval odchod a napokon to pán Boh zariadil opačne, že som sa stal kapitánom. Budem sa snažiť splatiť dôveru na všetkých frontoch. Chlapci sa môžu spoľahnúť, že za kabínu zabojujem. Verím, že nám to spolu pôjde. Nič sa však nemení. Je to len páska. Káder disponuje viacerými staršími hráčmi, ktorí by mali držať tím pokope – Marek Janečka, Anton Sloboda či Matúš Čonka a ďalší. Nebude to iba o mne,“ nezabudol Grendel na spoluhráčov, ktorých si kabína zvolila za jeho zástupcov a pokračoval: „Samozrejme, je to trochu o inom, keď si chalani sami zvolili demokraticky. Zodpovednosť je vyššia. Možno, keby tréner povedal autoritatívne meno, niektorí sa na to môžu pozerať cez prsty. Takto som rád, že sa o to pričinili všetci.“

Grendel sa nebojí v kabíne zvýšiť hlas, hoci preferuje pokojnejší prístup. „Všetko záleží od okolností. Ak uvidím, že si niekto na ihrisku neplní svoje povinnosti, ktoré dostal od trénera alebo bude hrať na seba a nie pre kolektív, dám mu to pocítiť. Osobné záujmy musia ísť bokom. Všetci máme pred sebou jeden cieľ. Znie to ako klišé, no keď nebudeme ťahať za jeden povraz, nemáme šancu,“ vyhlásil.

Počas zimy sa káder Spartaka výrazne obmenil. Odišlo až pätnásť hráčov. „Poviem pravdu, že toľko zmien som ešte nezažil. Na druhej strane, vedenie urobilo kus roboty. Narýchlo muselo doplniť káder kvalitou. Tréner to tiež nemal jednoduché, poskladať svoju mozaiku podľa predstáv. Uvidíme, ako dlho bude trvať, kým všetko zapadne do seba. Verím, že je tu dostatočná kvalita, aby všetko fungovalo rýchlo. Atmosféra je v poriadku, tešíme sa na tréningy a z toho, že môžeme hrať za Spartak. Musíme si uvedomiť, v akom sme klube a akú históriu písali futbalisti pred nami. Máme čo robiť, aby sme nadviazali na ich úspechy,“ tvrdí Grendel.

Trnava odohrá prvý súťažný zápas už v sobotu 16. februára na pôde Žiliny. "Konečne, teším sa, že o niečo pôjde a nebude to iba priateľský duel. Máme im čo vracať, keďže u nás vyhrali. Prvé kolá bývajú nevyspytateľné. Chcú ísť do Európy, musia vyhrať. My nemáme čo stratiť, všetci nás odpisujú. Táto pozícia nám možno sedí ešte z jesene, kde sme sa presvedčili, že nie vždy zvíťazí papierovo zdatnejší súper. Nemôžeme dopredu skladať zbrane. Dokážeme všetkým, ktorí nám neveria, že je tu Spartak a treba s ním počítať,“ uzavrel Erik Grendel.

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Erik Grendel