Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokojná zima v Žiline. Ultras dostanú severnú tribúnu

Žilinčania ukončili jesennú časť debaklom na Pasienkoch. Po hodine hry prehrávali 0:5 a až v závere dvoma gólmi aspoň skorigovali. Zápas naznačil, že MŠK v tomto ročníku sotva bude útočiť na najvyššiu priečku, na svojho najväčšieho súpera stráca už dvanásť bodov.

11.02.2019 20:12
Žilina, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Žiliny.
debata

Tretie miesto tabuľky je však dobrou východiskovou pozíciou, aby sa mužstvo uchádzalo o účasť v pohárovej Európe. V klube zažili tentoraz pokojnú zima. V kádri nenastali nijaké otrasy.

„Nechceli sme zásadnejšie vstupovať do mužstva, predtým v zime i lete sme zažili turbulentnejšie obdobie, nastali veľké zmeny a nastúpil aj nový tréner. Teraz sme sa sústredili na stabilizáciu kádra a adaptáciu mladých hráčov do áčka,“ zdôraznil športový manažér Karol Belaník.

Káder opustili Šušnjar a Tevzadze a doplnil ho Luka Lochošvili. Dvadsaťročný gruzínsky stredný obranca prišiel z Dynama Kyjev, hoci naposledy pôsobil v klube, kde vyrastal – Dyname Tbilisi. Belaník priznal, že o tohto talentovaného hráča mali záujem už pred dvoma rokmi, ale vtedy dal prednosť ukrajinskému veľkoklubu. Podľa neho má potenciál a stane sa posilou defenzívy, hoci nebude ešte hneď pripravený nastúpiť.

Kto získa futbalový titul a kto vypadne? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede vo videu (vysielané 11. 2. 2019):

Video

MŠK absolvoval kvalitné sústredenie v Spojených arabských emirátoch. Trénerov trápili len zranenia viacerých hráčov. Niektorí nebudú k dispozícii ani na úvodné stretnutie s Trnavou. Chýbať bude i kapitán Michal Škvarka, ktorého zimnú prípravu ovplyvnilo zranené koleno.

Žilinčanom sa príliš nedarilo ani v prípravných zápasoch, zo šiestich vyhrali len dva, štyri razy podľahli. Belaníka táto bilancia nevyrušuje. „Nikdy nekladiem dôraz na výsledky z prípravy. Ovplyvňuje ich veľa faktorov, preto ich nepreceňujem a ani nepodceňujem. Každý zápas v príprave má význam, ale všetko sa ukáže až v súťažných stretnutiach,“ tvrdí manažér.

Tréner Jaroslav Kentoš s realizačným tímom sa ujal práce vlani v lete. „Aj vtedy sme mali dostatočný pokoj na prácu, ale bolo to pre viacerých niečo nové. Zimná príprava bola o čosi lepšia, splnila účel. Teraz by bolo od nás alibistické, ak by sme nechceli hrať v pohárovej Európe. Bojovať o to máme možnosť v lige i v Slovenskom pohári,“ zdôraznil kouč.

Do hľadiska by malo na jar prísť viac divákov a zlepšiť by sa mala aj atmosféra. Vedenie klubu sa dohodlo s fanúšikovskými skupinami a na svoju opäť otvorenú severnú tribúnu by sa mali vrátiť žilinskí ultras.

Sereď zostane v Nitre. Verí, že súperi to budú mať ťažké

Futbalisti Serede boli príjemným prekvapením jesennej časti. Nováčik sa drží na 5. mieste a rád by na jar zostal v skupine, v ktorej sa bude hrať o titul.

„Ligu sme si na jeseň užívali a chceli by sme v tom pokračovať. Ak by som teraz tvrdil, že nám o prvú šestku nejde, klamal by som. Verím, že si dobré postavenie v tabuľke udržíme,“ naznačuje ambície športový manažér ŠKF Roman Čavojský.

Pred delením v súťaži čakajú Sereď zväčša súperi, s ktorými bude bojovať o miesto v hornej skupine – Michalovce, Nitra, Trnava. „Vnímame to tak, že každý zápas bude pre nás náročný a je úplne jedno, či budeme hrať so Slovanom alebo niekým iným. Ale tiež veríme, že aj naši súperi to budú mať s nami ťažké.“

V Seredi vládne spokojnosť s prípravou, mužstvo absolvovalo desaťdňové sústredenie v tureckom Beleku. „Čo si tréneri naplánovali, sme splnili do bodky,“ zdôrazňuje Čavojský.

Sereďania odohrali v príprave deväť stretnutí s plusovou bilanciou – štyri vyhrali, tri remizovali a dva prehrali. Súpermi boli aj prvoligové zahraničné tímy. V Turecku dosiahli výrazné víťazstvo nad bulharským Botevom Vraca (4:1).

„Ak berieme do úvahy hru, asi najviac si ceníme zápas s víťazom japonského pohára Šonan Bellmare. Remizovali sme 2:2, ale mužstvo odviedlo výkon, ktorý sa najviac približoval našim predstavám. Teší nás, že sme aj v príprave pokračovali v hernom prejave, ktorý sme už ukázali na jeseň v lige,“ doplnil športový manažér.

V kádri nenastali radikálne zmeny. Z klubu odišli legionári – už v novembri Srb Subotič, v zime ďalší Balkánci Vukovič a Bogdanovski. „Naša predstava bola, aby v lige hrali tí, ktorí si ju vybojovali. V zime sme nemali dôvod na vážne zmeny, posilnili sme posty, kde sme to najviac potrebovali – do ofenzívy prišiel skúsený Marek Kuzma, Alex Iván a Chorvát Dino Špehar. Šancu zabojovať o miesto dostanú aj mladší hráči Matej Dybala zo Žiliny či Kristián Lukáčik. Noví hráči dobre zapadli do tímu. Pre nás je dôležité, že sme v ňom udržali rodinné prostredie a atmosféru.“

Sereď mala nevýhodu, nemohla na jeseň využívať domáce prostredie. Prvé dva „domáce“ zápasy odohrala v Myjave a potom našla dobré podmienky v Nitre, kde si hráči už zvykli a zostanú tam i na jar. Zároveň klub vyvíja úsilie, aby sa ich hráči mohli v nasledujúcej sezóne predstaviť v lige aj v Seredi. „Ceníme si pomoc mesta, v najbližších dňoch by sa malo začať s rekonštrukciou nášho štadióna,“ potvrdil Čavojský.

ViOn: Všetky sily na záchranu

ViOn Zlaté Moravce-Vráble má za sebou nepríjemnú jeseň. Mužstvo nečakane zimovalo na dne tabuľky. Na predposlednú Senicu stráca až štyri body. V klube sa s touto nelichotivou situáciou nezmierili, v zime sa mobilizovali, aby sa čo najskôr zmenila.

„Absolútne všetko úsilie vynakladáme na to, aby sme sa zachránili,“ potvrdzuje športový riaditeľ Juraj Koprda.

ViOn bol jedným z klubov, ktorý sa pripravoval len v domácich podmienkach, ale Koprda to nepovažuje pred jarným pokračovaním súťaže za nevýhodu. „Pohybujeme sa v nejakých finančných mantineloch. V našom športovom areáli máme nadštandardné podmienky, kvalitný umelý trávnik. S prípravou sme spokojní, nemyslím si, že je problém v tom, že sme necestovali do Turecka,“ domnieva sa Koprda.

Mužstvo prevzal na začiatku prípravy nový tréner Karol Praženica. V kádri nenastali nijaké výrazné zmeny. „Nerobili sme v ňom radikálne rezy. Nezamerali sme sa na mená, ako to bolo predtým v letnom termíne, keď prišli do tímu napríklad Ďubek, Brašeň, Ľupták, Chovan, Krnáč… Myslím si, že čo sa týka mien, máme silný káder. Teraz sme ho doplnili menej známymi menami, hráčmi, ktorí sa nám do neho hodili typologicky. Zostal na 75 percent pokope a budeme robiť s tým, čo máme. Ešte však hľadáme jednu posilu, potrebujeme doplniť jeden post,“ vysvetlil Koprda.

ViOn odohral v príprave osem zápasov a takmer všetky s tímami z nižších súťaží, najmä slovenskými druholigistami. Aj preto skutočnú pripravenosť mužstva na jarnú časť ukážu až ostré stretnutia. Najbližšiu sobotu sa predstaví v Ružomberku a potom ho v základnej časti čakajú ďalší favoriti: Trenčín, Žilina a Dunajská Streda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #FC ViOn Zlaté Moravce #ŠKF Sereď