Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto nevie hrať futbal, nepomôže mu ani stotýždňová príprava

Desať týždňov zimnej futbalovej prestávky je za nami. Už o týždeň sa opäť rozbehne najvyššia súťaž.

07.02.2019 22:00
FUTBAL-FL: Prešov - Žilina Foto:
Miroslav Káčer z MŠK Žilina (vľavo) a Patrik Jacko z 1. FC Tatran Prešov počas futbalového zápasu Fortuna ligy.
debata (1)

Zimná prestávka? Príjemné obdobie bez tlaku

Mužstvá majú za sebou šesťtýždňovú prípravu. Trénovali podľa posledných trendov, regenerovali, cestovali. Hrali priateľské zápasy doma i v zahraničí, väčšinou na tréningových ihriskách, bez obecenstva, bez tlaku na výsledok a sľubovali zlepšenie. Preto z pohľadu trénerov a hráčov je zimné prípravné obdobie tým najkrajším v roku.

Polemikou v našich podmienkach stále je a bola dĺžka prípravy. Tú u nás vždy ovplyvňovali klimatické podmienky. Na rozdiel od minulosti dnes máme štadióny pripravené na skorý začiatok ligy. Lenže teraz už nepotrebujeme tak skoro začínať, lebo v lige nemáme reprezentantov áčka a ani naše kluby nehrajú vo finálnej fáze európskych súťaží.

Aj preto je začiatok ligy a tým aj dĺžka prípravy, stále na diskusiu. Jednoznačné sú len vyhlásenia trénerov na predsezónnych tlačovkách. Vždy potvrdia vysokú kvalitu prípravy a väčšina hráčov ju označí za najlepšiu doteraz. Ale už aspoň nešíria nezmysly, že zo zimnej prípravy budú žiť celý rok.

Zažil som ako hráč a potom tréner množstvo príprav. Asi viac ako majú niektorí ligoví tréneri rokov. Od behania v ťažkých topánkach a olovených vestách, štvorfázové tréningy, keď sa hráči nestačili prezliekať do suchého, až po fyziologicky a biochemicky exaktne sledované tréningy.

Mal som dlhodobú možnosť pracovať a diskutovať s poprednými československými legionármi, cestovať po svete. Hovoril som s mnohými odborníkmi, pýtal som sa. Mnoho trendov som si v praxi overil.

Niekedy platí: škoda každého eura

Keď som svojho času porovnával kvantitu tréningového procesu Nitry so Saint-Etienne, kde hrával Ľuboš Moravčík, tak som mal pocit, že Francúzi trénujú málo a aj napriek tomu odohrajú zápasy vo vysokom tempe.

Odpovedal mi, že tam sú takí kvalitní hráči, ktorí nepotrebujú toľko trénovať. A toto tvrdili aj jeho spoluhráči, ktorí pôsobili v zahraničí. Mali pravdu.

Ľudský organizmus síce zvládne vysoké zaťaženie a prvoligoví futbalisti znesú veľké tréningové dávky, ale tým čo nevedia hrať futbal, nepomôže ani stotýždňová príprava. Nemyslím si, že akokoľvek dlhé prípravné obdobie by pomohlo tým, ktorí nedokážu obísť súpera vo finálnej fáze útoku. V našej lige je 5 – 6 hráčov, ktorí to dokážu a ostatní hrajú kolektívny alibizmus.

Úsmevné je, keď sa takáto skupina ide do zahraničia rozohrať. Škoda každého eura. Výnimkou sú mladí hráči, do ktorých sa oplatí investovať nadštandardné podmienky, aby dosiahli výkonnostný strop.

A zastanem sa vekovo zrelých hráčov, ktorých naše dlhé prípravné obdobia musia poriadne otráviť, pretože práve tejto skupine stačí zopár týždňov, aby boli na svojej biologickej hranici výkonnosti, tak ako je to vo vyspelých top ligách.

Podčiarknem, že príprava je obdobie, v ktorom hráči a realizačné tímy zaťažujú kluby vysokými nákladmi a nič neprodukujú. Celkove, pre náš futbal je typické, že návratnosť investovaných financií do príprav sa ani v dlhodobom období neprejavuje vo vyššej kvalite hry.

Forma futbalistu je ako para

Zničiť hráča v danej príprave nie je problém. Niektorí tréneri mali vždy túto tendenciu, lebo klubové manažmenty mali len vtedy pocit, že nevyhadzujú peniaze zbytočne.

Na druhej strane každá nezmyselne odtrénovaná minúta je veľmi drahá. Je ďaleko väčšia škoda hráča pretrénovať ako nedotrénovať, lebo ten drahý a za veľké náklady pretrénovaný futbalista je vlastne vybitý a chorý. Nemôže zabávať fanúšikov, lebo futbal mu nechutí.

Boli a možno aj sú mužstvá, ktoré po príprave potrebujú dovolenku. Preto úplne najdôležitejšie po takej dlhej zimnej prestávke je načasovanie formy. To je asi najväčšie trénerské umenie. A forma, tá je ako para. Je tu a potom zrazu nie je. Preto sú ťažko tipovateľné prvé tri kolá.

Hneď úvodné jarné kolá potvrdia správnosť prípravy. Vysvedčením jej kvality sú víťazstvá. Fanúšika ani širokú verejnosť nezaujíma kto, ako, koľko a kde trénoval. Víťaz má a bude mať vždy pravdu a jeho príprava bola najlepšia. Úspech, zápasy odohrané v šprinte, boj, nasadenie – to je jediná istá návratnosť pre fanúšika.

Prajem to všetkým. Vtedy bola príprava dobrá a určité pochybnosti, o ktorých som písal, neplatia. <pe>

1 debata chyba