Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ševelu uchvátila na novom štadióne aj akustika: Mal som zimomriavky

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava "nepokrstili" víťazstvom nový štadión na Tehelnom poli, kde sa sťahovali z Pasienkov po dlhých deviatich rokoch.

17.01.2019 08:24
Tehelné pole Foto: ,
Držitelia permanentiek na novom Tehelnom poli počas prípravného stretnutia ŠK Slovan Bratislava - SK Sigma Olomouc.
debata (4)

„Belasí“ v stredajšom premiérovom vystúpení, hoci nesúťažnom a skôr testovacom, podľahli účastníkovi najvyššej českej súťaže SK Sigma Olomouc tesne 2:3.

„Som nespokojný s výsledkom, pretože sme chceli tento nádherný nový štadión otvoriť víťazstvom. Hovorí sa, že zlý začiatok, dobrý koniec, takže verím, že to tak aj bude,“ priznal po stretnutí v novinárskej mixzóne tréner Slovana Martin Ševela.

Kouč jesenného lídra tabuľky slovenskej Fortuna ligy poslal v prvom polčase na trávnik Tehelného poľa silnú jedenástku Šulla – Apau, Bajrič, Božikov, Suchockij – Ljubičič, De Kamps – Čavrič, Ibrahim Rabiu, Moha – Šporar. Domáci odchádzali do kabín s jednogólovým náskokom zásluhou presnej hlavičky krídelníka Mohu po centri kanoniera Šporara.

Nesúťažná premiéra štadióna Tehelné pole Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Pohľad na nový štadión na Tehelnom poli v...

Po zmene strán vybehli „slovanisti“ na ihrisko v úplne inom zložení a napokon podľahli 2:3, keď v 72. min síce vyrovnal Jurij Medveděv, ale v 89. min rozhodol o triumfe klubu z Hanej Tomáš Zahradníček.

"Videli sme dva rozdielne polčasy. V prvom sme ukázali kvalitu, ktorú sme mali už na jeseň. Strelili sme pekný gól a mali sme aj ďalšie šance. Súpera sme nepustili do nejakých vyložených príležitostí. Po prestriedaní v druhom polčase dostali priestor chalani, ktorí sú na skúške, juniori a hráči menej naskakujúci v jesennej časti.

Ukázalo sa to na trávniku. Kvalita nebola taká, ako v prvej štyridsaťpäťmi­nútovke. V úvode druhého polčasu sme inkasovali dva góly, podarilo sa nám ešte vyrovnať po peknej akcii. Chceli sme ísť potom do víťazstva, no v závere sme neustrážili jednu kontru súpera," hodnotil zápas kormidelník Slovana a pokračoval:

„Výsledok samozrejme mrzí, ale my sme to poňali ako veľmi kvalitnú tréningovú jednotku, pretože ráno chalani hodinu trénovali, mali silový tréning, mohli byť v zápase proti Sigme trošku ťažší. Musíme však pracovať tvrdo a v dostatočnej intenzite. Tak, aby sme boli pripravení nielen na jarnú časť tejto sezóny, ale už aj s výhľadom na leto a európsku súťaž.“

Od 7. januára a začiatku zimnej prípravy sú na desaťdňovej skúške v Slovane dvaja hráči – 20-ročný Nehar Sadiki z Macedónska a 23-ročný Ilija Tučevič z Čiernej Hory. Obaja dostali príležitosť v druhom polčase stredajšieho duelu s Olomoucom, ale nepresvedčili.

"Môžem povedať, že stopér Sadiki mal rýchlostné problémy a čo som bol prekvapený, prehrával osobné súboje. Na to, že má takmer dva metre, neoslnil ani pokiaľ ide o jeho fyzické parametre. A ľavý obranca Tučevič? Taký priemer. Bola tam nejaká podpora smerom do ofenzívy, čo chceme, ale momentálne máme lepšieho ľavého obrancu Suchockého.

Pokiaľ nepríde vyššia kvalita na takúto pozíciu, tak je zbytočné držať takéhoto hráča," zdôraznil Martin Ševela, ktorý však mohol vidieť v akcii aj mladíkov Martina Trnovského, Martina Majlinga či Adama Jackuliaka: „Pre našich mladých hráčov z devätnástky to bola výborná previerka a test, s mužským futbalom sa takto ešte nestretli.“

V stredu išlo o testovací zápas nového moderného štadióna s obmedzenou kapacitou, ktorý okrem domovského Slovana Bratislava bude využívať aj slovenská futbalová reprezentácia a bude mať aj nálepku Národný štadión. Stredajší duel s Olomoucom bol určený výhradne pre držiteľov permanentných vstupeniek, prípravné stretnutie sledovalo 2183 divákov.

VIDEO: Štadión prvýkrát predstavili v polovici decembra minulého roka.

Video

"Bol som zvedavý, ako sa zaplní tá tribúna, ktorú na tento duel otvorili pre permanentkárov. Milo ma to prekvapilo, ako sa zaplnila. Keď prišlo tých vyše 2000 ľudí a začali kričať, tá akustika je tu taká, že so mnou lomcovali emócie a mal som zimomriavky.

Budeme si priať do ďalších zápasov, aby ten štadión bol naplnený čo možno v najväčšom počte a ľudia nás hnali dopredu. Je to taká energia pre hráčov, pretože ak by ste vypustili nejaký mikrosúboj, fanúšikovia vám to dajú patrične najavo. O motiváciu máme určite postarané v každom ďalšom stretnutí," uviedol kormidelník „belasých“.

A ako 43-ročný lodivod ŠK Slovan pocitovo vnímal presun z Pasienkov na nové Tehelné pole?

„Bola to motivácia pre nás všetkých. Musím povedať, že ja som na tomto novom štadióne predtým nebol. Pred stredajším súbojom s Olomoucom sme prišli o trochu skôr, aby sme sa na tomto novom krásnom štadióne poobzerali. Chalani si čosi pofotili, urobili si videá, potom už nebol na to priestor.“

Tréner Slovana Bratislava Martin Ševela. Foto: Martin Medňanský
Martin Ševela Tréner Slovana Bratislava Martin Ševela.

Ševela v aktívnej hráčskej kariére hral za Slovan Bratislava (2005 – 2006), ale ešte na „starom“ Tehelnom poli. Podľa jeho slov sa to nedá s novovybudovaným komplexom vôbec porovnať.

"Bolo to iné. Ten ‚starý‘ štadión už mal čosi za sebou. Toto je moderný, krásny stánok, kde je radosť byť v kabínach a rovnako aj na ihrisku. Som len trošku zvedavý, ako bude vyzerať trávnik po tomto stretnutí s Olomoucom.

Lebo musím povedať, že pred stretnutím bol vo výbornom stave. Verím, že na náš najbližší zápas, už súťažný začiatkom marca v lige proti Spartaku Trnava, sa tento štadión naplní do posledného miesta a fanúšikovia nás budú hnať za každým jedným víťazstvom. To je moje veľké želanie," dodal tréner ŠK Slovan Bratislava, najväčšieho adepta na majstrovský titul.

Kmotrík: Máme dostatok času

V otváracej jedenástke figuroval slovenský brankár Michal Šulla.

„Užili sme si to, je to naozaj krásny štadión. Bol som párkrát na starom štadióne, myslím si, že aj zahraniční hráči si zmapovali históriu. Tešili sme sa na tento okamih, bolo otázne, či sa tu bude hrať, dozvedeli sme sa to v pondelok. Škoda výsledku, ale je to prvý prípravný zápas, pokračujeme ďalej. Myslím si, že aj tréner to dobre rozdelil, že doprial príležitosť všetkým,“ povedal Šulla.

Jeden z mnohých legionárov v kádri „belasých“, no s bohatými fortunaligovými skúsenosťami, je chorvátsky stredopoliar Marin Ljubičič.

Stredopoliar Slovana Moha v prípravnom zápase... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Moha, Jan Kotouč Stredopoliar Slovana Moha v prípravnom zápase na novom Tehelnom poli. Stal sa prvým strelcom v zápasovej premiére štadióna.

„Pripravujeme sa zatiaľ dva týždne, nevyhrali sme, musíme dať hlavy hore. Hoci to nebol ligový zápas, tešili sme sa, že budeme hrať na peknom štadióne. Pre Bratislavu i celý slovenský futbal je to dobré. Tu to bude žiť futbalom 24 hodín denne,“ povedal Ljubičič o novom stánku. Ten bude využívať aj slovenská reprezentácia a bude niesť označenie Národný štadión.

Klub zdôraznil, že išlo o testovací zápas, nie o oficiálne otvorenie nového štadióna. To sa uskutoční na súboji 21. kola najvyššej slovenskej súťaže proti FC Spartak Trnava 3. marca.

„Myslím si, že pre nás bolo hlavné otestovať štadión a všetky záležitosti infraštruktúry pred zápasom s Trnavou. Na základe týchto faktov sme došli k určitým chybám, ktoré ešte nie sú doladené. Máme dostatok času, aby sme doladili tieto veci, takže zápas hodnotím pozitívne,“ dodal viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #Martin Ševela #Národný futbalový štadión