Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf ligy Kozák: Šporar môže prekonať Semeníka. Až taký pád Trnavy som nečakal

Ivan Kozák si myslí, že útočník Slovana Bratislava Andraž Šporar má tento ročník dobrú šancu stať sa najlepším kanonierom novodobej slovenskej ligy a prekonať zápis Róberta Semeníka zo sezóny 1995/96.

22.12.2018 12:22
Trnava Foto: ,
Trnavskí futbalisti.
debata (1)

Prezident Únie ligových klubov (ÚLK) to povedal v televíznom štúdiu TABLET.TV a zároveň zhodnotil celú jesennú časť Fortuna ligy. Rozhovoril sa aj o suverénnom Slovane, nováčikovskom entuziazme Serede, boji trnavského Spartaka na viacerých frontoch, či o posledných Zlatých Moravciach, ktoré považoval za čierneho koňa súťaže.

Suverénnymi kráľmi jesene sa stali futbalisti Slovana Bratislava, ktorí v 18 zápasoch neokúsili ani raz trpkosť prehry. Pred druhou Dunajskou Stredou majú v tabuľke komfortný osembodový náskok.

„Už predsezónne zmeny v kádri a vyjadrenia z prostredia klubu naznačovali, že Slovan to s útokom na titul myslí vážne. Kvalita mužstva sa potom jasne prejavila v jesennej časti a treba objektívne uznať, že na slovenské pomery je naozaj veľmi vysoká. Zároveň treba vyzdvihnúť zahraničných hráčov v klube, pričom musím zdôrazniť, že práve to sú tí praví legionári, ktorí oživujú našu súťaž a zvyšujú jej úroveň. Okrem toho majú ‚belasí‘ vo svojich radoch najlepšieho kanoniera súťaže, strelili najviac a inkasovali najmenej gólov a aj vďaka týmto faktorom sú v aktuálnom ročníku jasnými lídrami,“ povedal Kozák.

Prezident ÚLK Ivan Kozák. Foto: SITA, Diana Černáková
Ivan Kozák Prezident ÚLK Ivan Kozák.

Na margo najlepšieho kanoniera klubu i celej súťaže, 15-gólového Andraža Šporara, poznamenal: „Ak ostane v Slovane aj na jar, čo prednedávnom deklaroval, a podarí sa mu ešte viac zvýšiť efektivitu, tak môže pokojne prekonať rekordných 29 gólov Roba Semeníka zo sezóny 1995/96.“

Tohtosezónnym nováčikom je Sereď, ktorá si pri svojej premiére medzi elitou počínala na jeseň viac než solídne. V tabuľke jej patrí piata priečka, pričom majstrovská Trnava či vždy ambiciózny Trenčín sa jej pozerajú iba na chrbát.

„Postavenie Serede ma prekvapuje, po športovej stránke je určite obohatením a oživením Fortuna ligy. Aby som však bol úprimný, od jej účinkovania v najvyššej súťaži som očakával väčšiu fanúšikovskú emóciu, tak, ako to býva pri nováčikoch zväčša zvykom. Na druhej strane to rešpektujem, pretože domáce zápasy nehrajú seredskí futbalisti na svojom štadióne a tým pádom to nemá klub jednoduché,“ uviedol prezident ÚLK.

Trnavský Spartak prežíva turbulentné obdobie. Po majstrovskej sezóne reprezentoval od leta viac než dôstojne slovenský futbal v pohárovej Európe, čo si vypýtalo daň v podobe 8. priečky v domácej súťaži. Aby toho nebolo málo, pred pár týždňami ohlásili koniec v klube jeho majiteľ Vladimír Poór, prezident Dušan Keketi st., generálny manažér Pavel Hoftych i tréner Radoslav Látal.

Zľava Vladimír Poór, Radoslav Látal a Pavel... Foto: SITA
Vladimír Poór, Radoslav Látal, Pavel Hoftych Zľava Vladimír Poór, Radoslav Látal a Pavel Hoftych ohlásili koniec v trnavskom Spartaku.

„Nečakal som, že Trnava až tak výrazne ustúpi zo svojich nedávnych pozícií. Ukazuje sa však, že klub, ktorý celú sezónu tvrdo bojuje o účasť v pohárovej Európe a následne v nej aj dlhší čas pôsobí, musí byť na to aj pripravený. V prípade Spartaka to tak očividne nebolo, prišli na rad súboje v troch súťažiach, vyskytli sa zranenia, dostavila sa únava… Pre Trnavčanov to teda bolo určite náročné obdobie a ja verím, že sa z toho poučia aj ostatné slovenské kluby, ktoré budú v budúcnosti pôsobiť v európskych pohárových súťažiach,“ pokračoval.

Jedným z najväčších prekvapení jesennej časti je postavenie Zlatých Moraviec. Tímu okolo skúsených hráčov ako sú Martin Krnáč, Tomáš Ďubek, Peter Čögley či Peter Orávik patrí v tabuľke posledná 12. priečka a už teraz je isté, že ho na jar čakajú ťažké záchranárske práce.

„Keď som si pred začiatkom sezóny študoval súpisky jednotlivých tímov, tak v prípade ViOn-u mi to vychádzalo na piate-šieste miesto. Moravčania však hneď od začiatku začali prehrávať, dostali sa pod akýsi výsledkový stres a do konca jesene sa z toho nedostali. Sám som prekvapený, že získali tak málo bodov,“ netajil Kozák.

Tomáš Ďubek (vpravo) v drese Zlatých Moraviec. Foto: SITA, Martin Havran
Tomáš Ďubek Tomáš Ďubek (vpravo) v drese Zlatých Moraviec.

Už druhú sezónu po sebe sa hrá naša najvyššia súťaž po novom. Hrací formát je nastavený tak, že po 22. kole sa Fortuna liga rozdelí na dve skupiny, pričom tímy z hornej polovice hrajú dvojkolovo v skupine o titul a druhá polovica rovnakým systémom o udržanie sa.

„Pri hodnotení tohto modelu prevládajú pozitíva nad negatívami. Ako pozitívny príklad môžem uviesť to, že tímy z prvej šestky odohrali počas uplynulej jari viac zápasov medzi sebou, mali teda možnosť častejšej konfrontácie s tými najlepšími a to im neskôr možno aj pomohlo v pohárovej Európe. Podstatné však bolo, aby sme vyradili z hry nespravodlivý 33-kolový systém a v neposlednom rade bolo naším zámerom vytesniť mŕtvy stred tabuľky. To sa nám podarilo a vďaka tomu je Fortuna liga atraktívna a zaujímavá,“ dodal Ivan Kozák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Andraž Šporar #Róbert Semeník