Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Slovana Ševela: Zmeny v kádri? To je otvorená otázka

Na lavičku Slovana Bratislava sa posadil vlani na začiatku novembra a prvý zápas v Dunajskej Strede prehral (1:2). Túto jeseň jeho zverenci nenašli premožiteľa ani v jednom zápase a suverénne vedú tabuľku najvyššej futbalovej súťaže. Tréner Martin Ševela (43) tvrdí, že základom obratu je víťazná mentalita, ktorú vštepil do tímu.

10.12.2018 21:27
Martin Ševela Foto: ,
Tréner Slovana Martin Ševela.
debata

Slovan na jeseň jasne dominoval. Z čoho vyplývala jeho prevaha?

Zamerali sme sa najmä na tvrdý tréningový proces. Už v ňom sme upozorňovali hráčov na každú chybičku, prípadne zľahčenie a podcenenie, aby sa to nestávalo aj v zápase. Presvedčili sme chalanov, aby boli tímoví. Mužstvo si našlo svoju tvár, prišli hráči, ktorí sú charakterní a navzájom si priali, čo je v kolektívnom športe veľmi dôležité. Chceli sme hrať vzadu vždy na nulu. Veľmi nám pomohol príchod Ljubičiča, ktorý si sadol s De Kampsom i Holmanom. Góly sme rozdelili na viacerých hráčov, nemáme len jedného strelca.

Slovan mal ambície aj v minulých sezónach, ale nie všetko mu vyšlo. V čom je najväčšia zmena, ktorá spôsobila, že ušiel súperom?

Ak by som mal vybrať jednu vec, tak je to víťazná mentalita. Podarilo sa nám ju dostať do tímu, zamerali sme sa na ňu už v tréningu, podporovali sme súťaživosť, hoci hráči hrali len proti sebe. Odrazu to bolo vidieť aj v ostrých stretnutiach. Dôležité bolo, že sme v každom išli za víťazstvom a v slovenskej lige sa nám aj darilo vyhrávať. Až na štyri zaváhania, keď sme remizovali. Ale aj tieto zápasy nám pomohli, aby sme pracovali na odstránení nedostatkov, ktoré v nich vyskočili.

Odíde niekto v zime z tímu?

To je otvorené. Bol by som najradšej, keby zostal pokope a prípadne by sme ho ešte aj doplnili, samozrejme, len kvalitou. Zaujímavá ponuka však môže prísť vždy. Nedá sa vylúčiť, že klub niekoho uvoľní. Zatiaľ však takéto informácie nemám. Na druhej strane ma teší, že o našich hráčov je záujem, lebo majú vysokú kvalitu.

Tréner Slovana Martin Ševela. Foto: SITA, Martin Medňanský
Trenčín, Slovan, Martin Ševela Tréner Slovana Martin Ševela.

Slovan má pred jarným pokračovaním výrazný náskok. Pripúšťate si, že by ho mohol ešte stratiť?

Nie, to si nepripúšťam. Práve naopak. Budem na hráčov vplývať, aby pokračovali v tom, čo ich zdobilo. Meno i značka sa buduje vždy ťažko, ale ľahko sa to môže stratiť. Takto chcem vplývať na hráčov a pokiaľ nepríde k nejakému podceneniu, mali by sme na konci zdvihnúť pohár nad hlavu.

Žilinu ste v závere jesene jasne zdolali. Kto bude vaším najväčším súperom na jar? Najbližšie v tabuľke je Dunajská Streda…

Kto je najbližšie, je aj najnebezpečnejší. Ale miešať karty môžu aj ďalšie mužstvá. Každá strata v zápase, každý bodík môže rozhodnúť. Preto nemôžeme nič podceniť.

Vaše mužstvo na jeseň neprehralo. Môžete túto sériu predĺžiť aj na jar, keď budete hrávať už len so súpermi z prvej polovice tabuľky?

Je to pre nás jedna z motivácií. Beriem ako výhodu, že budeme hrať v prvej šestke a mužstvá budú futbalovejšie a hrať otvorenejší futbal. Nám sa môže naskytnúť lepší priestor za ich chrbtom.

Fanúśikovia Slovana oslavujú gól svojho tímu v... Foto: SITA, Martin Havran
Slovan, fanúšikovia Fanúśikovia Slovana oslavujú gól svojho tímu v Nitre.

V jeseni prevládajú pozitíva. Je aj niečo, čo vás mrzí?

Mrzí ma vypadnutie zo Slovenského pohára, o ktorom rozhodla administratívna chyba. A tiež sme chceli dokázať viac aj v Európskej lige v súboji s Rapidom Viedeň. Nebolo to však jednoduché, potvrdilo sa, že podobné zápasy musíme hrať častejšie, aby sme sa mohli zlepšovať. V takýchto súbojoch vás súper prinúti rýchlejšie rozmýšlať, rýchlejšie pracovať s loptou. Je to najmä o rýchlosti v hre i myslení.

Je šanca, že zápasy so silnými súpermi odohráte už v zimnej príprave?

Máme to v pláne. Čaká nás osemdňové sústredenie na Malte, kde sa stretneme najmä s tímami z českej ligy. Dva týždne budeme v Turecku, presný program ešte nepoznám, zatiaľ sa doťahuje.

Ako tréner ste získali dva tituly s Trenčínom. Cítite teraz väčší tlak?

Od Slovana sa očakáva, že bude vyhrávať v každom stretnutí. Teraz pracujem možno pod trochu väčším tlakom. Ale sústreďujem sa len na veci, ktoré mám pod kontrolou, tréningový proces, na prácu s hráčmi. V Trenčíne sme neboli stále tlačení do toho, že musíme byť vždy najlepší. Utvorila sa dobrá partia a nakoniec to vystrelilo do dvoch titulov po sebe. Verím, že aj v Slovane sa nám podarí zopakovať, čo som zažil v Trenčíne a dostaneme mužstvo na vrchol slovenskej ligy a urobíme dobré výsledky aj v Európe.

Najlepší strelec Slovana v jesennej časti... Foto: SITA, Martin Havran
Andraž Šporar, Andrej Kadlec Najlepší strelec Slovana v jesennej časti Andraž Šporar (vpravo).

Slovan sa v zime presťahuje na Tehelné pole. Vy ste však v drese Interu pôsobili aj na Pasienkoch. Ako si na to spomínate?

Dva razy som tu získal titul, tri razy vyhral Slovenský pohár. Takže ja mám na tento štadión pekné spomienky. To je však už minulosť. Na Pasienkoch sme si teraz vypracovali výbornú pozíciu pred jarnou časťou, čiže opäť nemôžem na ne povedať krivé slovo. Príchod na Tehelné pole bude novou motiváciou pre mňa i hráčov. Všetci sa na to tešíme a verím, že bude platiť – môj dom, môj hrad. Želal by som si, aby sme na novom štadióne vyhrávali.

Budete využívať Pasienky aj na jar – napríklad na tréningové účely?

Nemám informácie, čo bude s Pasienkami. Ale potrebujeme niekde aj trénovať, ak bude šanca na tomto štadióne, určite sa nebudem tomu brániť.

Tréner bradu asi nezhodí

Tréner Martin Ševela zapustil na jeseň hustú bradu a má trochu iný imidž, než na aký sme boli u neho zvyknutí. „Priznávam, že som sa na jeseň prestal holiť a aj strihať, mával som kratšie vlasy a bolo v tom aj trochu poverčivosti. Pokiaľ nám išla karta, chcel som si bradu aj vlasy udržať až do posledného zápasu jesene. Teraz váham, lebo sa mi to postupne začalo páčiť, takže uvidím,“ usmieval sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Martin Ševela #DAC Dunajská Streda