Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Porušovanie pravidiel? Seničania tvrdia, že všetko je v poriadku

Futbalový klub Senica sa ohradil voči článkom, ktoré uverejnila Pravda v uplynulých týždňoch v súvislosti s nedodržiavaním súťažného poriadku. V článku 47, odseku 4 sa hovorí o štarte cudzincov v najvyššej súťaži.

10.12.2018 16:57
debata
Jedným z futbalistov Senice, ktorí majú dve... Foto: SITA, Martin Havran
Carlos Daniel Silveira Jedným z futbalistov Senice, ktorí majú dve občianstva, je aj Carlos Daniel Silveira (na snímke v súboji s Tomášom Vestenickým z Nitry). Okrem občianstva Kapverdských ostrovov vlastní aj portugalský pas.

Seničania nastupujú pravidelne s jasnou prevahou cudzincov a sú presvedčení, že je to v súlade s pravidlami súťaže. Tvrdia, že sa opierajú o stanovisko Únie ligových klubov i Slovenského futbalového zväzu. Články, ktoré spochybňujú dodržiavanie súťažného poriadku z ich strany, považujú za tendenčné.

„Hráči, ktorí hrajú za náš klub a pochádzajú napríklad z Južnej Ameriky či Afriky, majú dva pasy a teda dve občianstva. Každý z nich je totiž aj občanom jedného zo štátov Európskej únie, napríklad Francúzska, Portugalska či Talianska,“ uvádza sa v stanovisku klubu, ktoré podpísal predseda predstavenstva Ton Caanen.

Senický klub prispieval v minulých rokoch k dobrej úrovni najvyššej súťaže, ale v uplynulých sezónach prežíval aj zložité chvíle a momentálne bojuje v najvyššej súťaži najmä o prežitie. Po vstupe nových investorov robí záslužnú prácu a stará sa o mládež, na čo upozorňuje v stanovisku aj Ton Caanen.

"Futbalový klub Senica vlastní spoločnosť, ktorá pôsobí vo futbale viac ako 30 rokov. A tak, ako to funguje aj v iných kluboch a krajinách, sponzori rozhodujú o nákupe hráčov a tým aj o zložení mužstva. Chceme zdôrazniť, že majiteľ senického klubu zároveň financuje Akadémiu, ktorá pripravuje takmer 400 žiakov a študentov. Očakáva, že z nich vychová úspešných futbalistov, ktorí budú môcť hrať aj za senický A-tím.

Futbalový klub Senica sa rozhodne nenechá vtiahnuť do nekalej politiky niektorých novinárov a klubov, ktorí majú svoju predstavu o regulárnosti zloženia futbalových tímov v slovenskej lige, a ktoré spochybňujú oficiálne súťažné podmienky najvyššej slovenskej futbalovej ligy. Snažia sa tým poškodiť náš futbalový klub. Alebo by bol niekto najradšej, aby úplne zanikol?"

Pravda sa drží len faktov a upozorňuje na nepresné znenie článku 47, odseku 4. Tento problém sa môže týkať ktoréhokoľvek iného mužstva, ktoré pôsobí v najvyššej súťaži, teda nielen Senice. Ide o závažný problém, pretože v lige hrá aktuálne množstvo cudzincov, v zostavách niektorých tímov majú dokonca jasnú prevahu.

V spomenutom predpise sa doslova hovorí: „V jednom stretnutí majstrovskej súťaže alebo pohárovej súťaže môžu štartovať za jedno družstvo klubu maximálne piati hráči s iným občianstvom ako je občianstvo členského štátu Európskej únie“.

Teda podľa tohto znenia sa počítajú futbalisti, ktorí majú občianstvo inej krajiny, ktorá nie je členom EÚ. A tých je v zápasoch FK Senica viac ako päť. To, že majú niektorí z nich aj pas členskej krajiny, to citovaná časť súťažného poriadku neskúma.

Aby sa predišlo nejasnostiam a sporným otázkam, mali by tvorcovia legislatívy zmeniť tento odsek tak, aby sa brali prioritne do úvahy futbalisti, ktorí majú občianstvo krajín Európskej únie a v ich prípade nemôže existovať nijaké obmedzenie.

Mimochodom, takto to majú stanovené aj v českom súťažnom poriadku, v ktorom sa hovorí, že v zápase môže nastúpiť najviac päť hráčov, ktorí nie sú občanmi členského štátu Európskej únie. To znamená, že na posúdenie tejto otázky sa musí najskôr skúmať, či má hráč občianstvo krajiny Európskej únie a nie občianstvo nečlenského štátu EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #FK Senica