Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Griga pomohol Boženíkovi: Výchovu strelcov sme zanedbali

Narodil sa v roku 1999 a pred niekoľkými dňami oslávil 19 rokov. Mladý Žilinčan Róbert Boženík na jeseň zažil prvoligovú premiéru a strelil už deväť gólov.

04.12.2018 06:00
Stanislav Griga Foto:
Stanislav Griga.
debata (1)

Narodil sa v roku 1999 a pred niekoľkými dňami oslávil 19 rokov. Mladý Žilinčan Róbert Boženík na jeseň zažil prvoligovú premiéru a strelil už deväť gólov. Zo slovenských hráčov ich nik nedal v súťaži viac. Nielen jemu, ale aj ďalším kanonierom sa od marca tohto roku venuje v MŠK žilinský rodák, kedysi vynikajúci útočník a strelec Stanislav Griga (57) a ovocie jeho práce sa začína prejavovať.

V tréningu máte pod palcom špeciálne strelcov. Je podobný trénerský post v slovenských kluboch bežná vec?

Neviem o tom, že by to podobne fungovalo aj inde. V mojom prípade prišla iniciatíva zo Žiliny, venujem sa tejto práci deväť mesiacov.

Myslíte, že by mala byť podobná funkcia obsadená aj v iných popredných kluboch?

Neviem, či by to mal robiť špeciálny tréner, ale určite by sme sa mali tréningu strelcov venovať podstatne viac. A nielen streľbe, ale herným činnostiam útočníkov vôbec. Dostávajú sa v šestnástke súpera do špeciálnych situácií a vyžaduje sa v nich iné správanie. Hráč musí získať automatizmy, ako ich zvládať.

V československej lige ste dali 123 gólov, takže vaše angažovanie na tento post je pochopiteľné. Na čo v príprave kladiete dôraz, čo môžete z vášho umenia preniesť na súčasných strelcov?

Súčasný futbal je rýchly, veľa času v šestnástke nikdy nebudú mať. Musia sa rýchlo rozhodovať, vybrať si ideálne miesto a ešte rýchlejšie pracovať s loptou. Je to neustále opakovanie týchto činností, musí si ich zautomatizovať. Vo všetkom, čo robíte a často to skúšate, sa zdokonaľujete.

Je to teda najmä tréningový dril, neustále opakovanie?

Jednoznačne. Ale nie je to denno-denná príprava. Takýto špeciálny tréning robíme raz do týždňa. To podľa mňa stačí. Viac to ani nejde. Hlavný tréner potrebuje mať mužstvo spolu väčšinu času. Tréner útočníkov nemusí byť ani zamestnancom klubu.

Tréner Stanislav Griga. Foto: SITA, Marián Peiger
Stanislav Griga Tréner Stanislav Griga.

To je aj váš prípad?

Áno. Som zainteresovaný aj v projekte devätnástky, tam mám druhý tréning v týždni. To je robota, ktorá ma baví. Výsledky nemusia byť vidieť vždy okamžite. Je to investícia aj do budúcnosti.

Z každého hráča však strelca nespravíte. Musí mať aj talent, strelecký inštinkt…

Samozrejme, a to je úloha trénera, aj moja. Nájsť taký typ, prebudiť v ňom taký inštinkt a potom rozvíjať jeho schopnosti.

Prečo máme na Slovensku málo kvalitných strelcov?

Lebo sa im nevenujeme. To už nie je náhoda. Chýba nám individualizácia ich prípravy. Zanedbali sme najmä ich prácu v šestnástke. Teraz sa nám to vracia.

V lige sa na jeseň výborne uviedol Boženík a prejavuje sa už aj vaša práca s ním. Akú mu dávate budúcnosť?

Všetko je na ňom. Kariéru má dobre rozbehnutú. Dôležité, aby sa mu vyhýbali zranenia. Na svoj vek je výborne fyzicky pripravený, silný, odolný, nebojí sa stretov. A počúva okolie, nasáva infomácie ako špongia. Je na dobrej ceste. Teší ma, že takto výkonnostne vyskočil, už som naznačil, že nie vždy musí byť napredovanie také rýchle.

Naposledy v zápase s Dunajskou Stredou neskóroval a ani v predchádzajúcom gól nedal…
To považujem za normálne, nemôžeme čakať od takého mladého hráča, ktorý zbiera skúsenosti, že bude dávať gól v každom zápase. Je to aj o trpezlivosti. Môže prísť aj kríza. A už aj súperi si na neho dávajú väčší pozor. To, že dal v premiérovej jeseni už deväť gólov, je nad očakávanie.

Strelec žilinského gólu Róbert Boženík. Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Róbert Boženík Strelec žilinského gólu Róbert Boženík.

V zápase s DAC za neho zaskočil iný strelec – Filip Balaj. Ten však strelil len prvý gól v sezóne a je trochu iný typ…

Je pravda, že v áčku góly nedával, ale v druhej lige mal veľmi zaujímavé štatistiky. Odohral len asi 500 minút a dal osem gólov, čo je pozoruhodná efektivita. Adaptácia na žilinský futbal, na iný spôsob hry, na aký bol zvyknutý z Nitry, mu trvá trochu dlhšie. Najmä v šestnástke je však veľmi platný, nechcel by som ho brániť. U neho je to len otázka času. Momentálne sa chytil Robo Boženík a Filip je skôr žolík. S tým asi príliš nepočítal.

Momentálne vedie tabuľku ligových kanonierov Andraž Šporar, dal 14 gólov. Čo hovoríte na neho?

To je hotový hráč. Minulú sezónu bol trochu kritizovaný, prišiel ako drahá posila, čakalo sa od neho viac, ale teraz potvrdzuje, že investícia sa oplatila. Má chladnokrvné zakončenie, prehľad v šestnástke, dobre sa v nej orientuje. Na našu ligu je to nadpriemerný futbalista. Má navyše šťastie, že je v optimálnom prostredí. Slovan sa usiluje o útočný futbal a okolo seba má kvalitných spoluhráčov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Stanislav Griga #Róbert Boženík