Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senica hrala s 13 cudzincami. Držme sa normy, žiada Trnava

Futbalisti Senice podľahli v uplynulom kole najvyššej súťaže na domácom ihrisku Michalovciam (2:4). Pokračujú naďalej s nasadzovaním legionárov zo všetkých kútov sveta.

29.11.2018 08:55
Federico Taborda Foto: ,
Brankár Senice Federico Taborda.
debata (5)

V uplynulom kole poslal tréner na ihrisko 14 hráčov, z toho bol len jediný Slovák (Kotula). Z trinástich cudzincov až desiati pochádzajú z krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie, najviac ich bolo z Južnej Ameriky (Brazília, Kolumbia, Venezuela, Argentína…).

O tom, že to nie je v súlade so súťažným poriadkom, upozornila Pravda pred dvoma týždňami. A na tento rozpor už zareagovali aj v Trnave, klub požiadal o prešetrenie oprávnenosti štartu senických hráčov v ich vzájomnom zápase. Pravde to potvrdil člen predstavenstva klubu Juraj Trokan.

"Dostali sme odpoveď, že viacerí z hráčov majú aj občianstvo krajiny Európskej únie. Ustanovenie článku 47 odsek 4 súťažného poriadku však o tom vôbec nehovorí. Ak to trochu pritiahnem za vlasy, aj keby nastúpili desiati Brazílčania a mali zároveň brazílske aj slovenské občianstvo, nespĺňali by v našej lige podmienky štartu.

Či sú senickí juhoamerickí a africkí hráči aj držiteľmi pasov krajín Európskej únie, nie je z pohľadu tohto znenia časti súťažného poriadku vôbec podstatné. Nemáme pocit, že je to právny problém, či problém výkladu tejto časti. Tá je úplne jasná a na zistenie stavu stačí jednoduchá matematika," vysvetlil zástupca trnavského klubu.

V spomenutom článku 47 v odseku 4 sa doslova píše: „V jednom stretnutí majstrovskej súťaže alebo pohárovej súťaže môžu štartovať za jedno družstvo klubu maximálne piati hráči s iným štátnym občianstvom, ako je občianstvo členského štátu Európskej únie.“ V senickej zostave ich býva pravidelne viac.

Trnavčania sa domnievajú, že norma, ktorá vzbudzuje vážne pochybnosti o regulárnosti súťaže, je zlá. Trokan upozorňuje aj na predpisy iných krajín.

„V Česku je táto otázka vyriešená úplne zrozumiteľne jednoduchým znením. V súťažnom poriadku sa uvádza, že za tím je oprávnených nastúpiť najviac 5 hráčov, ktorí nie sú občanmi členského štátu Európskej únie. Inými slovami – skúma sa, či má hráč občianstvo krajiny Európskej únie a nie občianstvo nečlenského štátu EÚ,“ pripomína.

Zástupcovia trnavského klubu chcú tento problém predložiť a riešiť na zasadnutí Únie ligových klubov, ktoré je však naplánované až po skončení jesennej časti.

„Účasť v súťaži je dobrovoľná a kluby sa zaviazali, že normy SFZ budú dodržiavať. To považujeme za dôležité. Nesúhlasíme s tým, aby niekto presne uvedenú povinnosť porušoval a tvárili sme sa, že sa nič nedeje. Je úplne jedno, či je to Senica alebo niekto iný. Stačí zmeniť znenie tejto časti súťažného poriadku, tak ako si to jeho tvorcovia predtým asi predstavovali, ale nesprávne formulovali, a vyvodiť športovo-technické a disciplinárne závery,“ uzavrel Trokan.

Únia ligových klubov by mala zvážiť, či nezvolať čo najskôr mimoriadne zasadnutie. „Vzhľadom na závažnosť problému si myslím, že by to bolo potrebné,“ zdôraznil Juraj Trokan.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #FK Senica #MFK Zemplín Michalovce