Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Akadémia v Dunajskej? SFZ 500 000, Maďari 6,5 milióna

V Dunajskej Strede majú byť na čo pyšní. Minulý týždeň slávnostne otvorili novučičkú futbalovú akadémiu za 14 miliónov eur. MOL Football Academy má štedrého sponzora - maďarskú vládu.

20.11.2018 11:00
debata

Špičkové tréningové centrum a akadémia DAC ponúka desať regulárnych ihrísk, z nich sedem s prírodnou trávou, z ktorých sú dve vyhrievané. Tri ihriská sú s umelou trávou, v komplexe sa nachádzajú ďalšie tri špeciálne ihriská.

Trávniky zaberajú desať hektárov z celkovej rozlohy akadémie osemnásť hektárov. „Naša akadémia je jedna z namodernejších akadémií na Slovensku a nemusíme sa hanbiť ani v stredoeurópskom regióne,“ povedal majiteľ klubu Oszkár Világi.

Jeden z najbohatších Slovákov vie, kde má zaťahať za nitky. Keď sa dozvedel, že materský futbalový zväz poskytne DAC sumu „len“ pol milióna eur, skúsil šťastie u našich južných susedov.

O oplatilo sa. Maďarská vláda prostredníctvom Maďarského futbalového zväzu napumpovala do projektu 6,5 milióna eur, čo je takmer polovica všetkých nákladov. Milión eur pochádza z Nadácie Bethlen Gábor. DAC sa na výstavbe komplexu podieľal šiestimi miliónmi eur.

Na piatkovej slávnosti namiesto strihania pásky kapitáni jednotlivých mládežníckych družstiev prevzali keramické kľúče z rúk maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa klubu Világiho. Týmto aj symbolicky prevzali MOL Football Academy do užívania.

„Začal som hľadať zdroje, zo SFZ nám nemohli ponúknuť veľa, vyhľadal som maďarskú stranu, ktorá nám pomohla. Musím ale povedať, že Slovenský futbalový zväz mohol prispieť aj vyššou sumou,“ uviedol Világi.

SFZ sa ohradil, že suma 500 000 eur nebola konečná. „Odsúhlasili sme príspevok 350 000 eur po dobu piatich rokov – od roku 2017 do 2021 na financovanie dobudovania akadémie a prevádzkovanie,“ uviedol zástupca generálneho sekretára SFZ Peter Dedík pre RTVS.

Spolu teda SFZ poskytne DAC sumu 2,5 milióna eur. Financovanie akadémie rozvírilo hladinu aj v Maďarsku. Na sumu 6,5 milióna eur (viac ako dve miliardy forintov) sa totiž vyzbierajú tamojší daňoví poplatníci.

„DAC je dôležitý klub nielen pre Slovensko, ale aj pre Maďarsko. Hrajú u nás traja Maďari, pritom Zsolt Kalmár nastupuje aj v A-mužstve. Maďarský futbalový zväz rozdelil peniaze múdro. Pomohli sme si navzájom,“ reagoval Világi.

V Dunajskej Strede finišujú aj práce na hlavnom štadióne, ktorý má rozpočet 29 miliónov eur a klub ho rovnako ako akadémiu financuje z rôznych zdrojov. Slávnostne ho odovzdajú 16. februára v stretnutí 19. kola Fortuna ligy s ŠK Slovan Bratislava.

DAC momentálne eviduje priemernú návštevnosť 7500 divákov a očakáva jej nárast v nadstavbovej časti Fortuna ligy.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #DAC Dunajská Streda #MOL Football Academy