Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Seničania už vyhrávajú. Je však liga regulárna?

Futbalisti Senice zdolali v uplynulom kole najvyššej súťaže Podbrezovú 4:2 a zdá sa, že chytili druhý dych.

12.11.2018 14:19
Senica, DAC Dunajská Streda Foto: ,
Futbalisti Senice oslavujú gól v zápase Slovenského pohára - Slovnaft Cupu proti Dunajskej Strede.
debata (9)

Hneď v úvodnom kole aktuálneho ročníka síce senzačne zdolali obhajcu titulu z Trnavy (1:0), ale potom čakali na ďalšie víťazstvo takmer tri a pol mesiaca.

Až do začiatku novembra. Pred vyše týždňom si poradili so Zlatými Moravcami-Vrábľami (3:0) a vzápätí si pripísali ďalšie tri body na pôde Podbrezovej. Už v treťom stretnutí po sebe neprehrali a nielenže sa odlepili z dna tabuľky, na ktorom boli pred týmito stretnutiami, ale výrazne unikajú aj posledným Zlatým Moravciam-Vrábľom.

Nad senickými zápasmi však visí otáznik. Najmä tieto stretnutia vzbudzujú totiž obavy, či je najvyššia súťaž regulárna. V Senici stavili na cudzineckú légiu, majú plnú súpisku hráčov z Južnej Ameriky i iných častí sveta.

V základnej zostave Seničanov nastúpilo naposledy desať legionárov a s nimi jediný Slovák – Kotula. Týždeň predtým bola zostava rovnaká.

Podľa súťažného poriadku môžu nastúpiť v jednom zápase maximálne piati hráči, ktorí sú občanmi iných krajín ako Európskej únie. Proti Podbrezovej boli na ihrisku až ôsmi – Argentínčan Taborda, Brazílčania Dias a Deretti, Ghančan Asmah, Kolumbijčan Castenada, Beninčan Azankpo, Zezinho z Guiney-Bissau a Kay z Kapverdských ostrovov.

Podľa oficiálnej stránky Fortuna ligy Deretti by mal mať aj taliansky pas a Azankpo francúzsky. Podľa zistení Pravdy by Kay a Zezinho mohli zasa vlastniť portugalský pas. To však z pohľadu formulácie v súťažnom poriadku nie je relevantný fakt. V článku 47 v odseku 4 sa doslova hovorí:

„V jednom stretnutí majstrovskej súťaže alebo pohárovej súťaže môžu štartovať za jedno družstvo klubu maximálne piati hráči s iným štátnym občianstvom ako je občianstvo členského štátu Európskej únie.“

Viacerí z futbalistov s možným dvojitým občianstvom sú aj reprezentantmi svojich krajín, takže ich príslušnosť je jasná. Carlos Kay si pripísal 13 štartov za Kapverdy a Jose Zezinho 28 štartov za Guineu-Bissaau, Desire Azankpo si už obliekol dres Beninu.

Ghančan Patrick Kojo Asmah v drese Senice počas... Foto: TASR, Ivan Kopčáni
Patrik Kojo Asmah Ghančan Patrick Kojo Asmah v drese Senice počas pohárového zápasu v Horných Orešanoch.

Už v spomenutom úvodnom zápase s Trnavou nastúpilo deväť hráčov, ktorí sú občanmi krajiny, ktorá nepatrí do Európskej únie. Medzi nimi až štyria Kolumbijčania, Argentínčan, Brazílčan, Venezuelčan…

Rovnaké pravidlo platí aj v zápasoch Slovenského pohára. V ňom došlo v auguste ku kurióznej situácii, keď Slovan Bratislava vypadol s Hornými Orešanmi po kontumačnej prehre (0:3). Dôvodom bol neoprávnený štart Marina Ljubičiča, ktorý nastúpil v aktuálnom ročníku Slovenského pohára v rovnakom kole za dva rozdielne kluby (predtým v drese Dunajskej Stredy).

Sotva možno očakávať, že Chorvát tento predpis poznal a keď ho tréner na zápas nominoval, tak aj hral. Napriek tomu porušil pravidlá a padli aj tresty – dostal ho nielen Ljubičič, ale aj tréner Ševela, vedúci mužstva Švehlík a dokonca aj v tomto zápase kapitán Hološko.

V 5. kole Slovenského pohára narazili Horné Orešany na Senicu a po prehre 0:11 súťaž opustili. V drese Seničanov nastúpilo sedem futbalistov, ktorí vlastnia občianstvo inej ako členskej krajny EÚ. Postúpia Horné Orešany opäť? V tomto prípade by to bol vážny problém. Medzitým totiž Senica vyradila z pohára Dunajskú Stredu (5:1).

Riadiace komisie oboch súťaží by mali dôkladne preskúmať štarty cudzincov (a nielen v Senici) a v prípade porušenia pravidiel vyvodiť z toho aj športovo-technické a disciplinárne dôsledky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #FK Senica