Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan je stále bez prehry, uspela aj Žilina. DAC padol na východe

Futbalová Fortuna liga mala v sobotu na programe päť duelov 13. kola.

27.10.2018 15:19 , aktualizované: 18:17
futbal Foto: ,
Benson Anang z MŠK Žilina a Tomáš Kóňa z FC Nitra počas sobotňajšieho zápasu.
debata

Piata prehra AS za sebou

MFK Ružomberok – AS Trenčín 1:0 (0:0)
Gól: 86. Gál-Andrezly (z 11 m). Rozhodovali: Glova – Pozor, Jekkel, ŽK: Qose, Urdinov, D. Kružliak, J. Maslo, Kostadinov – Chukwuemeka, Julien, Ubbink, 1166 divákov.
Ružomberok: Macík – D. Kružliak, J. Maslo, Twardzik, Urdinov – Qose, Takáč – Daniel, Mustedanagič (88. Kochan), Gál-Andrezly (90 +. Kunca) – Gerec (72. Kostadinov)
Trenčín: Hrdlička – Yem, Šulek, Van Arnhem, Mahdioui, Julien – Ubbink, Čatkovič – Coryn (71. Kvocera), Chukwuemeka (55. Mance), Sleegers

David Holoubek, tréner Ružomberka: „Mali sme výborný vstup do stretnutia, celé mužstvo hralo aktívne, vysoko napádalo a z toho pramenili aj naše šance. V prvom polčase chlapci mali viaceré príležitosti na skórovanie, žiaľ zostali nevyužité. Možno to však bolo aj na niečo dobré. V prvej polovici zápasu vedieme, potom v druhom polčase máme veľký problém. Po prestávke súper pridal, ale nevypracoval si vyloženú šancu.“

Vladimár Cifranič, asistent trénera Trenčína: „Vedeli sme, že nás čaká náročný zápas. Ružomberok má svoju kvalitu a je silný najmä v domácom prostredí. To potvrdil aj v prvom polčase, keď hral aktívne a vytvoril si aj viacero šancí. V druhom polčase sme sa zlepšili, vyrovnali sme hru, ale do čistej šance sme sa nedostali. Domáci dali gól, my sme neskórovali, preto vyhrali zaslúžene.“

V 6. minúte Qose pekne pred bránu posunul loptu Gerecovi, ktorý v tutovej pozícii z otočky zblízka tesne minul cieľ. O tri minúty Gerec odmietol ďalšiu možnosť na skórovanie, ktorú mu ponúkol Daniel.

Pravý krídelník MFK pripravil aj gólovú parketu v 12. minúte Gálovi-Andrezlymu, no takisto sa skóre nemenilo. Až v 36. minúte sa zrodila prvá strela medzi žrde, po domácom rohovom kope zakončoval Twardzik a Hrdlička pri ľavej žrdi bezpečne zakročil.

V 42. minúte na druhej strane Macík na dvakrát skrotil nepríjemný strelecký pokus Coryna. V závere polčasu Hrdlička vytesnal Mustedanagičou štipľavý prízemný pokus. Prvé dejstvo patrilo Liptákov herne i čo sa týka šancí, ale bez gólového efektu.

Aj po zmene strán boli domáci futbalisti nositeľmi väčšej aktivity, ale už aj Trenčania boli vpredu odvážnejší. V 65. minúte Daniel rohový kop posadil na Gerecovu hlavu, ktorý číhal pri bližšej žrdi a Hrdličku ratovala ľavá žrď.

V 68. minúte striedajúci Mance k zákroku donútil Macíka medzi ružomberskými žrďami. V 82. minúte Hrdlička vo svojom „veľkom vápne“ fauloval Gála-Andrezlyho, tomu prvú penaltu trenčiansky brankár vystihol, no tá sa opakovala a pri druhej sa už ľavý krídelník MFK nepomýlil – 1:0. Medzitým hlavný rozhodca Glova na tribúnu vykázal trénera AS Moniza.

Líder je naďalej bez prehry

Železiarne Podbrezová – Slovan Bratislava 0:2 (0:1)
Góly: 2. Bajrič, 73. Ljubičič. Rozhodoval Sedlák, ŽK: Sedláček, Lepieš, Baran – De Kamps, 1588 divákov.
FK Železiarne Podbrezová: Kuciak – Viazanko, Podstavek, Bartoš, Mojžiš – Lepieš (60. Bernardina), Obročník (32. Kopičár), Baran, Sedláček – Mikuš (73. Galčík), Leško
ŠK Slovan Bratislava: Greif – Apau, Bajrič, Božikov, Suchockij – De Kamps (78. Savičevič) – Dražič (64. Čavrič), Ljubičič, Holman – Šporar, Moha (90. Cmiljanič)

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: „Inkasovali sme rýchly gól, s tým máme obrovský problém, u niektorých hráčov je to recidíva, štafetový kolík si podávajú dookola. Musíme pracovať na to, aby sa mentálna príprava na zápas zvýšila a vyhýbali sa takýmto veciam. Dali sme výhodu Slovanu, a potom je veľmi ťažké zápas otáčať, hráčska kvalita bola jednoznačne na strane Slovana a my máme aj dlhodobo zranených hráčov, s nimi by bola kvalita vyššia. Slovanu sme víťazstvo sťažili, len škoda, že sme aspoň jeden gól nestrelili. Musíme stále pracovať a posúvať mužstvo vpred, sme pri zemi a dávame si na to v konkurencii pozor. Hlavy nevešiame a opäť sa pokúsime bojovať o víťazstvo.“

Martin Ševela, tréner Slovana: „Výborne sme vstúpili do zápasu, prvý polčas sme držali opraty v rukách, aj viac šancí sme mali. Po zmene strán sme chceli navýšiť náskok, aj sme sa trochu stiahli do stredu. Získavali sme lopty, otvárali sa priestory, no brejkové situácie sme efektívne nevyužívali, až na jednu. Dominancia bola však na našej strane celozápasová, hráči dali do hry aj emócie, teší ma, že sme neinkasovali gól a zvýšili si sebavedomie.“

Prvý polčas ovplyvnil bleskový gól favorita zápasu, keď uplynulo len 70 sekúnd a po rohu predĺženú loptu od Ljubičiča poslal Bajrič nekompromisne pod brvno. Od toho momentu vsadili hostia viac na krásu, vyžívali sa v technike, občas menej účelnej, dovolili zakríknutým ‚železiarom‘ hru vyrovnať a dostať sa do zápasu.

V 22. min tečovanú strelu Holmana z 30 metrov vyrazil Kuciak na roh a odvtedy si už žiadnu príležitosť slovanisti nevypracovali. Domáci ohrozovali bránku hlavne pri štandardných situáciách, aj sa zastreľovali ako Sedláček, keď v 32. min poslal loptu ponad. V 40. min po priamom kope Leška netrafil bránku hlavou Mikuš, potom center Viazanka odvrátil s ťažkosťami Ljubičič na roh.

Po ňom spálil v 43. min Lepieš najväčšiu šancu na vyrovnanie, klasickým ‚koníkom‘ sa snažil Greifa v bránke prekvapiť, no jeho skákavý pokus skončil nad brvnom. Po zmene strán sa očakávalo od domácich viac odvahy, brzdilo ich však veľa nepresností, v ktorých sa utápal aj Slovan. V 60. min práve pri jednej z nich skončila hlavička Šporara vedľa. Lepší pokus ukázal v 66. min a Kuciak musel v bránke zasiahnuť.

V 73. min sa vypomstilo ‚železiarom‘ riziko pri zakladaní útoku, stratili loptu a v otvorenej obrane sa Šporar dokonale zorientoval. Poslal loptu na voľného Ljubičiča, pre ktorého už nebol problém trafiť zblízka odkrytú bránku. Dvojgólové vedenie si už tabuľkový líder bez problémov ustrážil a domácich do vážnejšej akcie nepustil.

Jedine Leško v 87. min sa snažil dvakrát spoza šestnástky zakončiť, no vždy ho obrana hostí zblokovala. V 89. min hlavičku Bernardinu brankár Greif vytisol nad brvno, a to bolo všetko, čo ‚železiari‘ v ofenzíve vymysleli.

Tri body vystrieľal 18-ročný Boženík

FC Nitra – MŠK Žilina 0:2 (0:2)
Góly: 17. a 34. Boženík. Rozhodovali: Pavlík – Bednár, Perát, ŽK: Abdulrahman – Sluka, 1236 divákov.
FK Nitra: Hroššo – Dubeň (73. Guláš), Križan, Farkaš, Chovanec – Kóňa, Šimončič, Niba (58. Čeredničenko) – Abdulrahman, Vestenický, Chobot (82. Vrábel)
MŠK Žilina: Holec – Anang, Kaša, Šušnjar, Sluka – Káčer, Fazlagič, Holúbek (77. Tomič) – Mihalík (83. Králik), Boženík (85. Balaj), Diaz

Jaroslav Kentoš, tréner MŠK Žilina: „V prvom polčase to bol jeden z najkomplexnejších výkonov jesene. Hrali sme kompaktne vzadu, kombinačne, priamočiaro a strelili pekné góly. Takto by som si to predstavoval, aby náš výkon vyzeral. Po zmene strán už bol náš výkon iný, súper začal hrať agresívnejšie. Hrali sme proti vetru, navyše sme neboli tak dominantní na lopte, nechceli sme ísť do veľkého rizika. Napriek tomu tam dnes bola naozaj dobrá organizácia obrany, Nitru sme nepustili do vážnejšej šance. Prístup oproti Michalovciam bol rozdielny, hráči dnes plnili svoje úlohy a hrali zodpovedne. Dnes prvýkrát bez Michala Škvarku, ktorý mal po pohári menšie zdravotné problémy. Ďakujeme za podporu aj prítomným fanúšikom.“

Ivan Galád, tréner FC Nitra: „Súper dnes zaslúžene vyhral, v prvom polčase bol lepší. My sme dnes spravili isté preskupenia, no na body to nestačilo. V športe je to tak, niekedy treba uznať kvality súpera, ktorý dnes vyhral zaslúžene. Výsledok je spravodlivý.“

Hostia zo Žiliny boli v prvom polčase nebezpečnejší aj futbalovejší. Prvý to skúsil Holúbek, prízemná strela ale išla tesne mimo. V 14. minúte predviedol výborný zákrok domáci brankár Hroššo po strele Fazlagiča.

O tri minútky ale predviedli „šošoni“ výbornú akciu, Káčer uvoľnil ideálne Boženíka, ktorý v nájazde nedal domácemu brankárovi šancu. Po polhodine hry sa opäť zopakovala výborná spolupráca kapitána MŠK Káčera s Boženíkom a útočník hostí opäť v nájazde prekonal Hrošša.

Nitra sa v druhom polčase snažila niečo s výsledkom urobiť, ale Žilina si situáciu kontrolovala. V 60. minúte mohol znížiť Taiwo, ale strieľal z ostrého uhla a Holeca neprekonal.

V poslednej dvadsaťminútovke Nitra zvýšila obrátky, Žilina sa v týchto fázach už ale rozhodla sústrediť len na bránenie náskoku. Domáci si však nedokázali vypracovať čistú šancu a tak hostia získali ôsmu ligovú výhru v sezóne. Nitra utrpela šiestu prehru.

Nováčik vybojoval bod

FK Senica – ŠKF iClinic Sereď 0:0
Rozhodovali: Dohál – Hancko, Vitko, ŽK: Asmah – Ba, Pankaričan, Sus, 856 divákov.
Senica: Taborda – Kotula, da Graca, Otrísal (59. Tesija), Dias, Asmah – Petshi, Zezinho (71. Krč) – Deretti, Castaňeda, Azankpo (87. Nirennold)
Sereď: Nwolokor – Loduha, Ba, Menich, Sus – Ventúra, Adekuoroye – Gatarič (80. Richnák), Pankarićan (58. Baéz), Ulrich (74. Ondong-Mba) – Morong

Seničania po úspešnom osemfinálovom pohárovom zápase nastúpili proti nováčikovi zo Serede. Úvod mali lepší Záhoráci a už v 3. minúte mohli kopať pokutový kop po faule na Derettiho, hlavný rozhodca však nepískal. Od 10. minúty prevzali opraty hry hostia, loptu mali častejšie na kopačkách, Záhorákom chýbal väčší pohyb bez lopty.

Hostia sa snažili o častú streľbu, ale Ulrich, Gatarič a Morong našli vždy pripraveného brankára Tabordu. Do vedenia mohli ísť Seničania v 24. minúte, keď po centri Kotulu zakončoval Azankpo, no proti bol brankár Nwolokor, ktorý loptu vyrazil na roh.

V 33. minúte tvrdo pálil zvnútra šestnástky Otrísal, brankár hostí bol však na svojom mieste. V nadstavenom čase mal ešte dobrú streleckú pozíciu spoza pokutového územia Pankaričan, ale minul.

V druhom polčase bol futbal sotva priemerný, hralo sa v strede poľa, prevažovali súboje a zakončenia absentovali. V 56. minúte sa Seničania dožadovali dalšieho pokutového kopu po zákroku na Derettiho, ale opäť sa nepískalo.

Do ojediného zakončenia sa hostia dostali v 67. minúte, keď z dobrej pozície zvnútra pokutového územia mieril Baéz vedľa. Domáci mohli streliť gól v 75. minúte, keď z priameho kopa Asmaha hlavičkoval Dias, našiel však pripraveného brankára.

Zemplín šokoval favorita

MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 Dunajská Streda 2:1 (0:0)
Góly: 68. Turik, 85. P. Kolesár – 60. Davis. Rozhodovali: Kraľovič – Tomčík, Borsányi, ŽK: Vaščák, Turik, Žofčák – Matewida, Kalmár, 1736 divákov.
Michalovce: Kira – Žofčák, Beskorovajny, Carrillo – Rota, Iloski, Turik (81. M. Kolesár), P. Kolesár (89. Regáli), Nawotka – Sulley, Vaščák (74. Kurminowski)
Dunajská Streda: Jedlička – Záhumenský, Šatka, Huk, Davis (87. Bilenkyi) – Herc, M. Vida, Kalmár – Tretiakov, Bayo, K. Vida (61. Divkovič)

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: „Diváci videli veľmi dobrý zápas, povedal by som, že v sezóne asi náš dosiaľ najlepší. Z našej strany tých prvých 20 minút bolo excelentných, potom sa dostal do hry aj súper, ktorý mal viac šancí, ako my. Podržal nás brankár Kira, ale to v takýchto zápasoch potrebujete. Momentálne máme v koncovke viac šťastia ako na začiatku sezóny a prejavuje sa to aj vo výsledkoch. Za toto víťazstvo nad ťažkým súperom sme veľmi radi.“

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: „Gratulujem súperovi k víťazstvu. Domáci hráči nás predčili hlavne v agresivite. Prvých dvadsať minút sme hrali zakríknuto, no potom sme boli lepším tímom. Zápasu by možno remíza svedčala viac. Doplatili sme na to, na čo doplácame v posledných zápasoch, čiže nepremenené šance. Za prehru sa ale na svojich zverencov nehnevám.“

Od úvodu sa v Michalovciach hral obojstranne útočný futbal. Domáci sa favorita nezľakli a už v 3. minúte mohli otvoriť skóre. Po skrátenom rohu však Sulley hlavičkoval iba do náručia brankára Jedličku. V 10. minúte pohrozili aj hostia po strieľanom centri z ľavej strany, ale Bayo trestuhodne minul.

Domáci odpovedali v 14. minúte rýchlou kontrou, Sulley však v ťažkej pozícii hlavičkoval nad. Potom prišli chvíle michalovského brankára, ktorý naskôr vychytal Kristiána Vidu, Herc následne pálil nad a Kira sa zaskvel ešte dvakrát, keď zneškodnil príležitosti Kalmára a Baya.

V prvých 10 minútach druhého polčasu ofenzívne tempo trochu upadlo, zhruba po hodine hry sa však opäť začalo. Odštartoval ho v 60. minúte parádnym priamym kopom Davis, ktorý otvoril skóre. Michalovská odopveď prišla o 8 minút neskôr, keď Turik spoza šestnástky nechytateľne k žrdi vyrovnal na 1:1.

Hostí mohol poslať do vedenia v 75. minúte Bayo, ktorý preloboval Kiru, avšak Beskorovajny vykopol lopu z bránkovej čiary. O dve minúty neskôr sa michalovský brankár vyznamenal opäť, keď hlavičku Divkoviča vytesnil na roh.

Na druhej strane dal znovu o sebe vediet Sulley, jeho hlavička však išla iba do náručia brankára Jedličku. O konečnom výsledku rozhodla 85. minúta, keď sa po michalovskej kontre dostal k lopte Peter Kolesár a zoči-voči Jedličkovi nezaváhal.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Fortuna liga