Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Disciplinárka dávala tresty v kauze úplatky. Orávik si nezahrá deväť mesiacov

V nadväznosti na minulotýždňové verdikty Senátu disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) pre ochranu integrity súťaže boli v kauze podozrenia z manipulácie najvyšších súťaži vydané ďalšie rozhodnutia.

05.10.2018 16:48
Orávik Foto: ,
Peter Orávik zo Zlatých Moraviec (pri lopte)
debata

Hráč FC ViOn Zlaté Moravce Peter Orávik má pozastavený výkon športu na 9 mesiacov od 27. septembra 2018, Ladislav Šosták na 30 mesiacov a Richardovi Novákovi pozastavili výkon športu a akejkoľvek funkcie na sedem rokov, obaja od 25. júna 2018.

„Po vypočutí všetkých zainteresovaných osôb, vyhodnotení všetkých dôkazov a podnetov z monitorovacieho systému Európskej futbalovej únie UEFA ako aj ostatných relevantných informácii Senát DK SFZ pre ochranu integrity súťaže rozhodol a uložil disciplinárne sankcie ďalším hráčom, ktorými sú Peter Orávik, Ladislav Šosták a Richard Novák,“ uvádza oficiálny web SFZ.

„Disciplinárna komisia SFZ rozhodla, že za spáchanie disciplinárneho previnenia narušenia regulárnosti súťaže v znení účinnom do 20. júna 2018 uložila Petrovi Orávikovi disciplinárnu sankciu – pozastavenie výkonu športu na 9 mesiacov v znení účinnom do 20. 6. 2018, od 27. septembra 2018,“ uvádza sa v novej úradnej správe Slovenského futbalového zväzu.

Slovenský futbalový zväz upozorňuje, že nie všetci hráči potrestaní v rámci tejto kauzy sú alebo boli potrestaní priamo za manipuláciu stretnutí.

„V súvislosti s manipuláciou stretnutí sa niektorí previnili porušením predpisov z dôvodu narušenia integrity súťaže, a to napríklad nenahlásením ponuky na manipuláciu zápasov, zneužitím interných informácií, porušením zákazu stávkovania na zápasy a pod. V dôsledku takéhoto konania nebolo zabránené tomu, aby manipulácia niektorých zápasov prebehla alebo pokračovala v budúcnosti,“ informuje oficiálna internetová stránka SFZ a dopĺňa ďalšie informácie:

„Objasňovanie naďalej pokračuje. Keďže sa v prípadoch objavili nové skutočnosti, Senát DK SFZ pre ochranu integrity súťaže o sankciách ostatných riešených osôb rozhodne v najbližšej dobe.“

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) zverejnila aj minulý týždeň v piatok 28. septembra v tradičnej úradnej správe informácie o kauze podozrenia z ovplyvňovania priebehu a výsledkov stretnutí republikových súťaží pod hlavičkou SFZ. Podľa nich bol vtedajší hráč FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Róbert Gešnábel potrestaný zákazom účasti na všetkých aktivitách spojených s futbalom na 15 rokov. Proti rozhodnutiu sa však ešte môže odvolať.

Voči krídelníkovi klubu FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Petrovi Orávikovi DK začala disciplinárne konanie takisto vo veci ovplyvňovania priebehu a výsledkov stretnutí republikových súťaží SFZ a uložila mu predbežné ochranné opatrenie spočívajúce v pozastavení výkonu športu, napokon dostal trest na 9 mesiacov.

Ako SFZ uviedol už v predchádzajúcich stanoviskách, v uvedených stretnutiach išlo najmä o manipuláciu za účelom výhry v stávkovaní uskutočnenú prostredníctvom organizovanej skupiny z Ukrajiny. Vo väčšine prípadov manipulácie použili “ukrajinskí manipulátori” jedného z hráčov ako prostredníka, preto niektorí hráči netušili, že sú oslovení prostredníctvom ukrajinských manipulátorov.

Z dôvodu mimoriadnej závažnosti prípadu manipulácie futbalových stretnutí na Slovensku sa z iniciatívy SFZ uskutočnilo aj stretnutie zástupcov Európskej futbalovej únie (UEFA) a vyšetrovateľov Národnej protikorupčnej jednotky – expozitúra východ pracujúcich na tomto prípade, na ktorom bola zo strany UEFA prisľúbená plná súčinnosť a podpora pri vyšetrovaní SFZ i orgánom činným v trestnom konaní.

Po vyhodnotení všetkých dôkazov, výpovedí a podnetov z monitorovacieho systému UEFA Senát DK SFZ pre ochranu integrity súťaže rozhodol a uložil prvé disciplinárne sankcie nasledujúcim hráčom. Podľa minulotýždňovej úradnej správy SFZ sú to: Róbert Gešnábel, Michal Pintér, Vladimír Andraščík, Vladimír Staš, Peter Kosa. Najhoršie obišiel práve prvý menovaný Gešnábel, ktorého potrestali zákazom účasti na všetkých aktivitách spojených s futbalom na 15 rokov.

Naposledy hráč Borčíc Kosa má pozastavenú činnosť na 15 mesiacov, Zlatomoravčan Pintér na jeden kalendárny rok, futbalisti Bardejova Vladimír Staš a Vladimír Andraščík dostali 9-mesačnú stopku. Naopak, Lukáš Mravec, ktorý hrával v minulej sezóne za Borčice, sa môže vrátiť do profesionálneho futbalu, pretože pozastavenie výkonu športu bolo v jeho prípade zrušené.

debata chyba
Viac na túto tému: #Disciplinárna komisia SFZ #Peter Orávik