Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kauza ovplyvňovania zápasov. Gešnábel dostal dištanc na 15 rokov

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) zverejnila v piatok tradičnú týždennú úradnú správu, v ktorej sú zahrnuté aj nové informácie o kauze podozrenia z ovplyvňovania priebehu a výsledkov stretnutí republikových súťaží pod hlavičkou SFZ.

28.09.2018 16:38
FUTBAL-FL: Zlaté Moravce - Bratislava Foto: ,
Róbert Gešnábel, Dawid Szymonowicz a Karol Karlík z FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble počas 13. kola Fortuna ligy jesennej časti ročníka 2017/18 medzi FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - ŠK Slovan Bratislava.
debata (1)

Podľa nich bol hráč MFK Ružomberok Róbert Gešnábel potrestaný zákazom účasti na všetkých aktivitách spojených s futbalom na 15 rokov.

Proti rozhodnutiu sa však ešte môže odvolať. Voči krídelníkovi klubu FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Petrovi Orávikovi DK začala disciplinárne konanie takisto vo veci ovplyvňovania priebehu a výsledkov stretnutí republikových súťaží SFZ a uložila mu predbežné ochranné opatrenie spočívajúce v pozastavení výkonu športu. Uvádza sa na webe futbalsfz.sk

Ako SFZ uviedol už v predchádzajúcich stanoviskách, v uvedených stretnutiach išlo najmä o manipuláciu za účelom výhry v stávkovaní uskutočnenú prostredníctvom organizovanej skupiny z Ukrajiny. Vo väčšine prípadov manipulácie použili “ukrajinskí manipulátori” jedného z hráčov ako prostredníka, preto niektorí hráči netušili, že sú oslovení prostredníctvom ukrajinských manipulátorov.

Peter Orávik zo Zlatých Moraviec (pri lopte) Foto: SITA, Martin Havran
Orávik Peter Orávik zo Zlatých Moraviec (pri lopte)

Z dôvodu mimoriadnej závažnosti prípadu manipulácie futbalových stretnutí na Slovensku sa z iniciatívy SFZ uskutočnilo aj stretnutie zástupcov Európskej futbalovej únie (UEFA) a vyšetrovateľov Národnej protikorupčnej jednotky – expozitúra východ pracujúcich na tomto prípade, na ktorom bola zo strany UEFA prisľúbená plná súčinnosť a podpora pri vyšetrovaní SFZ i orgánom činným v trestnom konaní.

Po vyhodnotení všetkých dôkazov, výpovedí a podnetov z monitorovacieho systému UEFA Senát DK SFZ pre ochranu integrity súťaže rozhodol a uložil prvé disciplinárne sankcie nasledujúcim hráčom: Róbert Gešnábel, Michal Pintér, Vladimír Andraščík, Vladimír Staš, Peter Kosa. Najhoršie obišiel práve prvý menovaný Gešnábel, ktorý bol potrestaný zákazom účasti na všetkých aktivitách spojených s futbalom na 15 rokov.

Naposledy hráč Borčíc Kosa má pozastavenú činnosť na 15 mesiacov, Zlatomoravčan Pintér na jeden kalendárny rok, futbalisti Bardejova Vladimír Staš a Vladimír Andraščík dostali 9-mesačnú stopku. Naopak, Lukáš Mravec, ktorý hrával v minulej sezóne za Borčice, sa môže vrátiť do profesionálneho futbalu, pretože pozastavenie výkonu športu bolo v jeho prípade zrušené.

O výsledku disciplinárneho konania voči ostatným osobám s aktuálne pozastaveným výkonom činnosti rozhodne Senát DK SFZ pre ochranu integrity súťaže v najbližšom období, informuje SFZ. Vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní v súčinnosti so SFZ súvisiace s ovplyvňovaním výsledkov stretnutí v najvyšších súťažiach naďalej prebieha. Preto je pravdepodobné, že menoslov obvinených osôb a zmanipulovaných zápasov sa môže rozšíriť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovplyvňovanie zápasov #Peter Orávik #Róbert Gešnábel