Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan po dráme zdolal DAC, Žilina rabovala u majstra

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v sobotňajšom šlágri 8. kola Fortuna ligy nad DAC Dunajská Streda 3:2.

15.09.2018 19:02 , aktualizované: 20:13
SR futbal FL 8. kolo Slovan DAC BAX Foto: ,
Gólová radosť hráčov Slovana.
debata

„Belasí“ si po výhre upevnili prvé miesto v priebežnej tabuľke s 20 bodmi, DAC na druhom mieste nazbieral 15 bodov.

8. kolo Fortuna ligy

Slovan Bratislava – DAC Dunajská Streda 3:2 (2:0)
Góly: 19. a 73. Šporar, 15. Moha – 76. Bayo, 81. Herc. Rozhodovali: Sedlák – Benko, Bobko, ŽK: De Kamps – Kalmár, Davis, Bayo, ČK: 89. Bayo po 2. ŽK, 3919 divákov.
Slovan: Greif – Apau, Bajrič, Saláta, Rundič (59. Laczkó) – De Kamps – Nono, Dražič (90.+ Hološko) – Čavrič (73. Savičevič), Šporar, Moha
DAC: Jedlička – Koštrna, Šatka, Huk, Davis – Kalmár, M. Vida (84. Koné), Herc – Bayo, Pačinda (72. Treťjakov), K. Vida (60. Divkovič)

Vladimir Radenkovič, tréner Slovana Bratislava: „Som rád, že sme zvíťazili a upevnili si prvé miesto v tabuľke. Mrzí ma, že za stavu 3:0 sme sa dostali do akejsi paniky, nestalo sa nám to po prvý raz. Musíme na tom popracovať. Zápas bol férový, nič mu nechýbalo. Tri body sú pre nás dôležité.“

Peter Hyballa, tréner DAC Dunajská Streda: „Gratulujem Slovanu k víťazstvu, ale podľa mňa prehral lepší tím. Na svojich hráčov som hrdý. Mali sme v zápase problémy, keď sa ukázala kvalita Slovana, ale chalanom som povedal cez polčas, že hráme dobre. V druhom polčase sme hru otvorili, ale chýbala nám finálna fáza. Tretí gól súpera bol komediálny. Vsadili sme všetko na jednu kartu, mohli sme napokon vyrovnať na 3:3. Tento výsledok by zápasu svedčal viac. Záver bol hektický.“

Slovan hostil Dunajskú Stredu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Na snímke fanúšikovia Dunajskej Stredy v zápase...

Slovan bez potrestaného trénera Martina Ševelu na lavičke začal duel laxne, prvú šancu mali už v 4. minúte hostia. Greif však zmaril tutovku Baya z tesnej blízkosti. V 12. minúte hostia pohrozili opäť, ale Greif aj s pomocou De Kampsa situáciu vyriešili. Onedlho sa dostal na dostrel aj Slovan, gólovú prihrávku na Šporara zneškodnil Jedlička.

O minútu neskôr však Moha z priameho kopu nádherne vymietol ľavý horný roh a poslal „belasých“ do vedenia. V 20. minúte viedli domáci už o dva góly, keď sa v šestnástke dobre zorientoval Andraž Šporar a poslal loptu k pravej žrdi.

Hráči DAC mohli ísť do kabín s jednogólovým mankom, snažili sa do konca polčasu kombinovať po krídlach, ale po jednej z akcií trafili iba brvno.

V druhom polčase pokračovala snaha hostí, ktorí mali častejšie loptu na kopačkách, ale chýbalo im viac pokoja vo finálnej fáze. Slovan čakal na vhodnú brejkovú príležitosť, v 65. minúte sa po jednej z nich pošmykol v rozhodujúcej fáze Šporar, ten istý hráč pokazil ďalší sľubný protiútok nevydarenou prihrávkou.

V 73. minúte sa však kanonier Slovana dočkal po kurióznom momente. Najskôr si na prihrávku nabehol do ofsajdovej pozície, čo signalizoval asistent rozhodcu, ale hlavný hru neprerušil.

Brankár Jedlička vzápätí poslal loptu priamo na Šporara v domnienke, že sa bude rozohrávať z miesta priestupku, ale Šporar ju poslal do prázdnej bránky.

Protesty hosťom nepomohli, tí sa však zdravo nasrdili a dvomi gólmi v rozpätí piatich minút zdramatizovali zápas. Výhru si už však Slovan napriek ďalším šanciam DAC-u ustrážil.

Marek Bakoš z Trnavy a Branislav Sluka zo... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
FUTBAL-FL: Trnava žilina Marek Bakoš z Trnavy a Branislav Sluka zo Žiliny v súboji o loptu.

Žilina otočila v Trnave

Futbalisti Spartaka Trnava sa na úvodné vystúpenie v Európskej lige proti Anderlechtu Brusel nenaladili ideálne, v súboji ostatných dvoch majstrov prehrali doma 1:2 so Žilinou v sobotňajšom stretnutí 8. kola Fortuna ligy.

Tréner Trnavy Radoslav Látal pred štvrtkovým úvodným vystúpením v Európskej lige nechal oddychovať niektoré opory a zápas mal dlho ospalé tempo. Prvú strelu do priestoru medzi žrďami vyslal až v 66. min Žilinčan Ivan Díaz.

Lenže už o dve minúty sa po čiare uvoľnil Erik Grendel a ideálne prihral na premiérový gól novej trnavskej akvizícii Poliakovi Patrykovi Maleckému. „Žlto-zelení“ nepriaznivý stav otočili aj s riadnou dávkou šťastia, v 77. min centroval do šestnástky Benson Anang a Andrej Kadlec nasmeroval loptu do vlastnej siete – 1:1.

Víťazný gól strelil Michal Škvarka, ktorého pokus sa obtrel o Martina Tótha. Žilina pokračuje v úspešnom ťažení proti Trnave, naposledy MŠK neuspel proti „andelom“ v apríli 2016.

FC Spartak Trnava – MŠK Žilina 1:2 (0:0)
Góly: 68. Malecki – 77. A. Kadlec, 84. Škvarka, ŽK: 28. Martin Tóth – 38. Kaša, rozhodovali: Pavlík – D. Hrčka, Bednár, 5583 divákov
Trnava: Chudý – A. Kadlec, Martin Tóth, Godál, Čonka – Kulhánek – Malecki, E. Grendel (78. Ghorbani), Rada – Marek Bakoš, Schirtladze (55. Miesenböck)
Žilina: D. Holec – Anang, Kaša, Králik, B. Sluka – I. Díaz – Škvarka (88. Pečovský), Fazlagič, Káčer – M. Tomič (77. Holúbek), Boženík (71. Balaj)

Radoslav Látal, tréner Trnavy: „Zápas bol vyrovnaný, bol o jednom góle a jednej chybe. Podarilo sa nám ísť do vedenia a dali sme aj druhý gól, žiaľ, niekto ho nevidel. V opačnom prípade by bolo po zápase. Urobili sme dve chyby, dali sme si vlastný gól a o chvíľu sme inkasovali aj druhýkrát. Chlapcom ťažko môžem niečo povedať, zápas sme zvládli, no žiaľ, niekto z toho urobil komédiu.“

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Videli sme vyrovnaný zápas v dobrom tempe a nasadení. Kvalita trávnika nie je taká, aby sa na ňom dal hrať kombinačný futbal. Prvý polčas bol medzišestnástkový, oba tímy dominovali v obrane. V druhom polčase sme boli aktívnejší, paradoxne sme však dostali gól, keď sa súper presadil po našej ľavej strane. Hráči nezložili zbrane, išli za víťazstvom a otočili stav. Náš výkon bol nadpriemerný, je na čom stavať.“

Podbrezová zdolala Nitru

Železiarne Podbrezová – FC Nitra 3:2 (2:1)
Góly: 23. Leško, 28. Obročník, 86. Wiezik – 18. Vestenický (z 11 m), 65. Abdulrahman. Rozhodovali: Kružliak – T. Somoláni, E. Weiss, ŽK: Leško, Kuciak, Viazanko – Križan, Farkaš, ČK: 84. Farkaš (Nitra) po 2. ŽK, 1128 divákov.
Železiarne Podbrezová: Kuciak – Viazanko, Baran, Bartoš, Turňa – Edge (46. Sedláček), Obročník – Mikuš – Leško, Breznaník (90.+ Lepieš) – Bernadina (68. Wiezik)
FC Nitra: Hroššo – Charizopulos, Križan, Farkaš, Chovanec – Šimončič, Kóňa (90.+ Kotrík), Fábry, Chobot (79. Machovec) – Čeredničenko (53. Abdulrahman), Vestenický

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: „Obe mužstvá ponúkli vynikajúci futbal, ja som šťastný preto, že nás prvý i druhý gól súpera nakopol k veľmi dobrému výkonu. Padlo aj viac gólov ako bolo zvykom pri našich vzájomných zápasoch. Bolo to na vážkach a ja dávam klobúk dole pred našimi hráčmi, ktorí vložili do hry svoje srdce, vnútornú silu. Lepšiu reklamu futbalu už pre divákov urobiť nemôžeme.“

Ivan Galád, tréner Nitry: „Futbal sa hrá pre divákov, body, víťazstvá, hráme síce pre divákov, no body nám unikajú. Musíme sa zlepšiť, aby sme ich získavali. Možno budeme musieť zlepšiť ofenzívny prejav, lebo nám efekt neprináša. Práca s loptou je fajn, no bez lopty už menej.“

Miroslav Viazanko, kapitán Podbrezovej: „Bol to jeden z najlepších zápasov tu na tomto štadióne, som strašne rád, že dopadol v náš prospech. Zápas mal vysokú kvalitu, my sme ho dotiahli veľkou vôľou a budeme aspoň dva dni oslavovať. Obrovská vôľa sa prejavila naplno, chceli sme veľmi víťazstvo a bolo to vidieť. Aj diváci môžu byť spokojní a my sa budeme usilovať takýto výkon častejšie zopakovať. Na tabuľku sa nepozeráme, čaká na nás ťažšie obdobie a je dobré, že sme si vytvorili takúto východiskovú pozíciu.“

Lukáš Hroššo, brankár Nitry: „Boli tam šance na každej strane, no treba povedať, že sa robili aj chyby. Dostal som gól, ktorý sa dal chytiť, ale to sa stáva. Zápas sme mali na remízu, chytil som penaltu, no vzápätí sme po štandardke inkasovali. Nechápem niektoré verdikty rozhodcu, nebudem nikoho obviňovať, spravodlivosť by však mala byť na oboch stranách rovnaká. Dopredu sme hrali dobre, no súpera sme posadili na koňa, vzadu sme mali okienka.“

Štatisticky boli na tom pred zápasom lepšie domáci a aj po polčase mali bližšie k víťazstvu. Na ihrisku sa stále niečo dialo, padli aj tri góly a mohlo ich byť viac, keby mali hráči presnejšiu mušku. Skóre otvoril v 18. min z jedenástky Vestenický. Faul Bartoša na Chobota sa zrodil na čiare šestnástky a brankár Kuciak do poslednej chvíle nevedel, čo sa bude kopať.

Len päťminútové vedenie hostí prerušil v 23. min Leško, keď center Breznaníka ho našiel na ľavej strane úplne voľného. Polčasové hody uzavrel v 28. min Obročník a pri jeho málo nebezpečnej strele sa musel brankár Hroššo červenať. Neveľmi razantnú loptu podcenil a vrazil si ju sám do siete.

Na oboch stranách sa zatriasli aj žrde, v 12. min ju opečiatkoval Bernadina a v 27. min zasa trafil brvno taktiež spoza šestnástky Fábry. Obaja brankári sa nenudili ani pri ďalších pokusoch, aj keď sa končili hlavne u hostí často mimo bránky. Už v 3. min vyrazil Kuciak na roh strelu Chobota, v 11. min pohotovo cez hlavu trafil len do stredu bránky Vestenický.

Rovnaký hráč bol v 25. min aj pri strele z voleja mimo asi z ôsmich metrov a strely Fábryho a Šimončiča v 37. a 39. min skončili vedľa, alebo nad bránkou. Domáci vyťažili hlavne z vysokej efektívnosti a keby gólovo dopadla v 25. min nevydarená kľučka Bernadina na Hrošša, mali by ju ešte priaznivejšiu.

Po zmene strán zahral priamy kop v 48. min Mikuš tesne vedľa a odvtedy sa už len márne pretláčali hráči do šancí. V 62. min opäť Mikuš asi z 30 metrov prinútil Hrošša k vážnemu zákroku, sieť sa však rozvlnila na druhej strane. Po centri Kóňu z priameho kopu usmernil v tlačenici hlavou loptu do siete Abdulrahman.

V 73. min strelu Leška vykopol spred bránky Farkaš a pomohol tak už prekonanému Hroššovi. Víťazstvo sa pokúšali strhnúť na seba aj hostia najmä po strele Fábryho v 79. min, onedlho na druhej strane po Leškovej taktiež nádejnej strele s efektným zákrokom Hrošša trafil Breznaník brvno.

V 85. min sa zrodil rozhodujúci okamih, Mikušov pokutový kop po faule Farkaša na Wiezika brankár Hroššo zneškodnil, nasledoval rohový kop a pri ňom sa hlavou presadil Wiezik. Od tohto momentu navyše hrali hostia len s desiatimi po vylúčení Farkaša a na vyrovnanie už nemali sily.

Nováčik otočil proti Michalovciam

ŠKF iClinic Sereď – MFK Zemplín Michalovce 2:1 (0:1)
Góly: 48. a 89. Gatarič – 14. Žofčák (z 11 m). Rozhodovali: Očenáš – Pozor, Žákech, ŽK: Nwolokor, Morong – Žofčák, Diarra, ČK: 70. Morong (Sereď) po 2. ŽK, 308 divákov.
Sereď: Nwolokor – Sus, Ba, Michalík, Hučko (28. Mečiar) – Adekuoroye, Ventúra – Ulrich (82. Subotič), Pankaričan (76. Richnák), Morong – Gatarič
Michalovce: Kira – Rota, Kavka, Carrillo, Vojtko – Turik – Vaščák (61. Diarra), Žofčák, Kolesár (75. Harutjunjan), Regáli – Kurminowski (61. Sulley)

Hneď v úvode sa mohli do vedenia dostať domáci hráči, no strele Ventúru z priameho kopu chýbalo niekoľko centimetrov. V 11. minúte sa dostal k strele Ulrich, ale hosťujúci brankár Kira jeho dobrý pokus s námahou vyrazil.

Gól tak zakrátko padol na opačnej strane, keď Žofčák premenil jedenástku po faule domáceho brankára Nwolokora na Vaščáka. V 22. minúte bola Sereď blízko vyrovnaniu, no Hučko nasmeroval loptu hlavou iba do žrde bránky Michaloviec. Do konca prvého polčasu mali ešte jednu šancu domáci, Morong však vystrelil tesne vedľa.

Do druhého dejstva vstúpili výborne hráči Serede, keď v 48. minúte vyrovnal krásne z voleja Gatarič. Domáci futbalisti boli aktívnejší, no pribrzdilo ich zbytočné vylúčenie Moronga v 70. minúte. O desať minút mohli strhnúť víťazstvo na svoju stranu hostia, ale Carrillo z bezprostrednej blízkosti minul takmer prázdnu bránku.

O chvíľu mohol rozhodnúť domáci Ulrich, svoju veľkú šancu však nevyužil. Oslabená Sereď sa víťazného gólu napokon dočkala, keď svoj druhý gól v zápase strelil v 89. minúte z ťažkej pozície tiesnený Gatarič.

V Moravciach zaslúžená remíza

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – MFK Ružomberok 1:1 (0:0)
Góly: 67. Švec – 55. Kostadinov. Rozhodovali: Smolák – Ádám, Ferenc, ŽK: Banovič, Casado – Kunca, 827 divákov.
Zlaté Moravce-Vráble: Krnáč – Čögley, Karlík, Banovič, Chren – Orávik, Casado (81. Richtárech), Duga (60. Urgela), Brašeň – Ďubek (60. Švec), Ewerton
Ružomberok: Macík – Kunca, Jonec, Twardzik, Madleňák – Kochan (77. Qose), Takáč (90. Kmeť) – Daniel, Kostadinov (81. Gerec), Gál-Andrezly – Tandir

Juraj Jarábek, tréner Zlatých Moraviec: „Vedeli sme, že Ružomberok má kvalitné mužstvo, na dnešný zápas sme sa dobre pripravili. V závere polčasu nás podržal Krnáč, v druhom polčase sme dostali gól paradoxne po štandardnej situácii. Teší ma, že mladý Švec vstúpil dobre do zápasu a napokon skóroval. Chceli sme vyhrať, ale remízu považujem za spravodlivú.“

David Holoubek, tréner Ružomberka: „Prvý polčas sme dobýjali kompaktný blok súpera. Mali sme jednu veľkú šancu, tú sme však nepremenili. V druhom polčase sme chceli hru zrýchliť a podarilo sa nám dať rýchly gól. Vyhrať chceli obaja, čo sa mne osobne páči, remíza je však zaslúžená.“

Od úvodu to boli hostia, ktorí diktovali tempo hry. Domáci pozorne bránili a čakali na brejky. Vôbec prvý strelecký pokus prišiel v 33. minúte, keď Daniel z hranice šestnástky len tesne minul ľavý dolný kút Krnáčovej brány. Na opačnej strane si na center Brašeňa vyskočil Ewerton, ktorého prudkej hlavičke veľa nechýbalo.

Neuveriteľný závar v pokutovom území ViOnu priniesla 37. minúta, keď skvelý Krnáč likvidoval jednu strelu za druhou. Najskôr vychytal Tandira, vzápätí Takáča a do tretice opäť Tandira. V 41. minúte si Macík poradil s Orávikovou strelou, následne aj Dugov prudký pokus vytlačil na rohový kop.

Aj druhý polčas začali aktívnejšie hostia. V 54. minúte Kostadinovovu strelu Krnáč vyrazil a následnú Takáčovu dorážku kryl. V 55. minúte sa už skóre zmenilo. Tandirovu strelu stihol Krnáč ešte vyraziť, ale na následnú od Kostadinova už nemal nárok. V 63. minúte striedajúci Švec obišiel Madleňáka, ale z ostrého uhla Macíka neprestrelil.

Domáci sa dočkali vyrovnania v 67. minúte. Ewerton dlhou kolmicou vysunul Orávika, ten krížnou prihrávkou našiel úplne nekrytého Šveca a ten s prehľadom Macíka prekonal. V 84. minúte prenikol Orávik do malého vápna, ale pozorný Macík sa prekvapiť nenechal.

V 89. minúte mladý Švec vyskúšal Macíka prepáliť, ale ten jeho strelu k pravej žrdi na dvakrát skrotil. Body sa tak nakoniec spravodlivo delili.

Trenčín potvrdil úlohu favorita

FK Senica – AS Trenčín 0:2 (0:0)
Góly: 56. Čatakovič, 64. Mance. Rozhodovali: P. Hrčka – Slyško, Galo, ŽK: Dias – Yem, El Mahdioui, Corryn, 631 divákov.
Senica: Taborda – Herrera, Otrísal, Dias, Asmah – Petschi (78. Klapan), Krč (68. Solano) – Deretti, Tesija (56. Zezinho), Castaňeda – Segbé
Trenčín: Šemrinec – Yem (63. Šulek), Paur, Kleščík, Skovajsa – El Mahdioui – Bukari, Ubbink, Čataković (83. Zubairu), Sleegers (77. Corryn) – Mance

Frederico Ricardo, tréner Senice: „Vedeli sme, že budeme hrať proti kvalitnému súperovi, Trenčín je jeden z najlepších tímov vo Fortuna lige. Možno sme mohli kopať v prvom polčase penaltu, ale taký je futbal. V prvom polčase sme boli veľmi dobre organizovaní, po prestávke a po inkasovaní prvého gólu išlo naše sebavedomie dole. Trenčín potom mohol pridať ďalšie góly, takže víťazstvo si zaslúžil, k čomu mu gratulujem. My musíme pokračovať v našej práci a dúfame, že sa nám to podarí už v ďalšom zápase.“

Ricardo Moniz, tréner Trenčína: „Analyzoval som si súpera v predchádzajúcich dvoch zápasoch a videl som, že Senica bude silný súper. Osobnosti v jej tíme sa prejavili, bolo to vidieť najmä v prvom polčase, keď bola Senica o niečo lepšia a vypracovala si aj viac šancí, ale našťastie nedala gól. My sme sa dlhšie zohrávali, mali sme viacero hráčov v reprezentáciách. V druhom polčase sme otočili priebeh zápasu a po úvodnom góle sme ovládli dianie na ihrisku. Mohlo to skončiť aj oveľa vyšším víťazstvom. Musíme však stáť pevne nohami na zemi, máme pred sebou ďalšie zápasy, aj dohrávku v Nitre a práve úspech v tomto stretnutí nás môže posunúť v tabuľke až na druhé miesto. Sme šťastní za tri body.“

Po reprezentačnej prestávke zavítali na Záhorie Trenčania. V zápase nastúpilo v zostavách veľa zahraničných hráčov. V prvom polčase predviedli domáci kvalitný výkon, hostia síce držali viac loptu na svojich kopačkách, ale do zakončenia sa dostali až v závere polčasu. Už v 3. minúte nebezpečný center Derettiho netrafil v páde na päťke Castaneda.

Potom sa dlhé minúty pred bránami nič podstatné nedialo. Až v 34. minúte si vypracovali dve obrovské príležitosti Záhoráci. Po krásnej akcii zakončoval Asmah do pravej žrde, lopta sa o malú chvíľu dostala k Tesijovi, jeho strelu v páde Šemrinec vyrazil na roh. V 37. minúte nastala sporná situácia v 16-ke Trenčína, keď Skovajsa fauloval prenikajúceho Derettiho, no penaltu rozhodca neodpískal.

V 42. minúte sa dostali do prvého vážneho zakončenia Trenčania, po centri Skovajsu nebezpečne zakončil Sleegers, Taborda bol však pripravený. Rovnako tak dopadol aj súboj medzi týmito hráčmi v 45. minúte.

Druhý polčas priniesol úplne iný futbal, Záhoraci akoby odišli z ihriska. Trenčania začali, hlavne po prvom góle, dominovať a výsledok 0:2 je pre Senicu ešte veľmi prijateľný. Úvodný gól strelili Trenčania v 56. minúte, po hlavičke Sleegersa sa lopta od žrde odrazila k Čatakovičovi, ktorý krásnou strelou zvnútra 16-ky, aj za pomoci žrde, otvoril skóre.

Druhý gól padol v 64. minúte, keď po centri Ubbinka hlavičkoval Kleščík, Taborda loptu vyrazil pred seba a Mance ju doklepol do siete. V záverečnej 15-minútovke mali Trenčania azda šesť gólových šancí – Sleegersa vychytal Taborda, Ubbink natrelil ľavú žrď, Mance prestrelil, Bukari po obrovskej chybe Otrísala išiel sám na brankára, no mieril vedľa a záverečnú šancu mal striedajúci Zubairu, ktorého vychytal Taborda.

V zápase dvoch rozdielnych polčasov zvíťazili nakoniec zaslúžene Trenčania.

AKTUALIZUJEME…

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #DAC Dunajská Streda #Fortuna liga