Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina zažila večer premiér, Sereď ukázala obratom za štyri minúty mentálnu silu

Nitranski futbalisti končili minulý ročník na žilinskom štadióne a po necelých desiatich týždňoch na ňom začínali novú sezónu. V oboch prípadoch podľahli, hoci to boli úplne odlišné zápasy.

29.07.2018 12:13
Jaroslav Kentoš Foto: ,
Tréner Žiliny Jaroslav Kentoš počas zápasu s Nitrou.
debata

Kým koncom mája demotivovaní a ubití po jarnom účinkovaní v skupine o záchranu, nezabojovali v baráži o Európsku ligu a schytali výprask (0:5), uplynulú sobotu v 2. kole nového ročníka boli domácim vyrovnaným súperom, hoci opäť zostali s prázdnymi rukami (1:2).

„Pred zápasom sme si dali dva ciele. Prvým bolo hrať inak ako v minulej sezóne. Chceme byť aktívnejší, ofenzívnejší, utvárať si šance. Druhým cieľom bolo bodovať. Splnili sme čiastočne len prvý,“ komentoval nitriansky tréner Ivan Galád.

Druhé kolo Fortuna ligy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tréner slovenskej mužskej futbalovej...

Nitrania boli pred rokom nováčikom a začali súťaž sympaticky, dokonca sa po niekoľkých kolách ocitli aj na jej čele. Nezvládli však záver základnej časti a spadli do druhej skupiny, ktorá je najslabším článkom nového herného systému ligy.

Neradi by opäť absolvovali túto neatraktívnu etapu, ktorú zažili na vlastnej koži. To by mohla byť pre nitriansky tím silná jesenná motivácia a Galádovi zverenci urobia čo bude v ich silách, aby si nemuseli túto skúsenosť zopakovať.

Žilina i Nitra odohrali len svoje prvé stretnutie v novom ročníku a bolo zaujímavejšie i kvalitnejšie ako ich nedávny barážový súboj. „Teraz sa budeme usilovať, aby sme v ďalšom zápase doma bodovali,“ dodal Galád.

Nitrania budú mať najbližšiu nedeľu o motiváciu navyše. Prvý raz v tomto kalendárnom roku odohrajú stretnutie doma, na novom štadióne pod Zoborom, kde privítajú favorizovanú Dunajskú Stredu.

Žilinčanom robila problémy najmä ich letná, len 19-ročná posila Taiwo. Nigérijský útočník mal niekoľko dobrých šancí, ale nevyužil ich. V nitrianskom drese si odkrútil premiéru v slovenskej lige okrem neho i ďalší nitriansky tínedžer v základnej jedenástke Marián Chobot, ktorý oslávi o mesiac 19 rokov.

Žilinčania v lete uvoľnili tradične niekoľko opôr a v súlade so svojou filozofiou sa v ich zostave od prvých minút objavili mladí hráči. Tentoraz až traja 18-roční debutanti (Benson Anang, Enis Fazlagič, Róbert Boženík), v závere si odkrútil premiéru 19-ročný Branislav Sluka. Práve útočník Boženík po prestávke rozhodol svojím prvým ligovým gólom.

Žilinčan Róbert  Boženík (vo výskoku) sa teší... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Róbert Boženík Žilinčan Róbert Boženík (vo výskoku) sa teší po druhom góle Žiliny v zápase s Nitrou.

„Spočiatku som mal motýlikov v bruchu, bol to prvý štart v lige a ešte doma, ale postupne nervozita opadla, potom to už bolo dobré,“ vravel v rozhovore na klubovej stránke odchovanec žilinskej akadémie. Gól strelil aj so šťastím, pretože loptu tečoval nitriansky obranca Farkaš. „Po prvom polčase bola remíza, ale v prestávke sme verili, že gól padne. A keď som potom videl loptu v sieti, bol to fantastický pocit,“ dodal Róbert Boženík.

Ďalšiu víťaznú premiéru na žilinskej lavičke zažil aj tréner Jaroslav Kentoš, ktorý predtým pôsobil v Podbrezovej a potom tri roky viedol žilinskú juniorku.

„Teším sa z víťazstva, videl som v tíme bojovnosť, tímovosť, srdce, túžbu po víťazstve. Na tom budeme stavať aj v ďalších stretnutiach. Verím, že urobíme všetko, aby sme sa v nich ešte zlepšili,“ komentoval Kentoš svoj prvý žilinský zápas.

Sereď má historickú výhru

Futbalisti Serede si pripísali prvú historickú výhru v najvyššej súťaži. Nováčik nemusel na ňu dlho čakať. Tešil sa z nej už v druhom kole, v ktorom zdolal na Myjave Senicu (2:1) a v sobotu sa ocitol aj na čele tabuľky.

Pozoruhodný bol aj spôsob, akým sa nováčik dopracoval k trom bodom. Po prvom polčase prehrával, ale nezložil zbrane a v poslednej štvrťhodine dvoma gólmi v rozpätí štyroch minút otočil zápas, ktorý bol súbojom outsiderov tohto ročníka.

„Verili sme, že začiatok zápasu bude vyzerať inak, chceli sme hrať najmä aktívnejšie,“ komentoval seredský tréner Michal Gašparík. „Výhru sme si zaslúžili, boli sme o gól lepší, máme dôvod na radosť. A sme aj spokojní najmä s bojovnosťou a vôľou, ktorú mužstvo ukázalo.“ Práve túžba po prvom víťazstve podľa najskúsenejšieho seredského futbalistu, Ľubomíra Michalíka, hnala jeho tím a bola napokon rozhodujúca.

„Mali sme aj v prvom polčase šance, ale nevyužili sme ich. Obrat v zápase ukázal mentálnu silu mužstva,“ tvrdil bývalý reprezentant, ktorý si zahral aj v najvyššej anglickej súťaži.

Seredčania kráčajú v šľapajach minuloročného nováčika Nitry, ktorý mal takisto po dvoch kolách štyri body. Lepší štart v predchádzajúcich desiatich rokoch mala iba Skalica, ktorá si pripísala po dvoch kolách plný počet bodov, ale potom už prišli najmä prehry.

Nitrania pred rokom pokračovali v dobrých výkonoch a vyhrali aj v treťom kole. Kráčať aj naďalej podľa ich vzoru nebude jednoduché. Sereď má nevýhodu, lebo nemôže využívať domáce prostredie. Senicu síce zdolala „doma“, ale to bolo na Myjave. Teraz ju čaká zápas vonku, ale opäť na Myjave, pretože sa stretne s Trenčínom, ktorý má momentálne svoj domovský stan tiež na myjavskom štadióne…

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #FC Nitra #ŠKF Sereď