Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kluby pred ligou: Trnavčania odštartujú obhajobu v Senici

Zajtra odštartuje nový ročník najvyššej futbalovej súťaže. Čo robili tímy v letnej prestávke, aké zmeny v nich nastali a aké majú ambície? Prinášame druhú časť vizitiek.

20.07.2018 10:00
Radoslav Látal Foto: ,
Tréner Trnavy Radoslav Látal počas stretnutia s Mostarom.
debata

Trnava: V príprave len jedna výhra

Trnavčania zvládli dva úvodné ostré zápasy v novej sezóne a postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. Teraz ich čaká štart v domácej súťaži, v ktorej budú obhajovať titul. Zajtra sa predstavia v Senici.

Najvážnejšia zmena nastala na trénerskej lavičke. Nestora El Maestra, ktorý po 45 rokoch priviedol Spartak k titulu, nahradil český kouč Radoslav Látal, ktorý už v minulosti v slovenskej lige pôsobil.

„Prišiel som do klubu, ktorý je majstrom ligy. Úloha je ťažká. Verím však, že sa toho zhostíme dobre a nadviažeme na predchádzajúce výsledky. Ale bude to veľmi náročná sezóna,“ vyhlásil na začiatku prípravy Látal.

Po majstrovskom ročníku opustili káder štyria futbalisti. Do pražskej Slavie zamieril brankár Vantruba. Hosťovanie sa skončilo Čivičovi, ktorý sa vrátil do Sparty Praha. Kontrakty vypršali Pehlivanovi a Ofosuovi.

Do kádra sa vrátil po vyše troch rokoch brankár Dobrivoj Rusov. Cennou posilou sa stal skúsený Erik Grendel, ktorý predtým pôsobil tri a pol roka v Gorniku Zabrze. Na Slovensku začínal v rodnej Dubnici a potom zažil úspešné obdobie v Slovane.

Ďalšími novými tvárami v kádri sú Rakúšan Fabian Miesenböck, Nemec Senad Jarovič a Chorvát Filip Dangubič. Na ročné hosťovanie prišiel do slovenského Ríma bývalý sparťan Jakub Rada, ale odchovanec z Letnej sa doma nepresadil a zväčša hosťoval v rôznych kluboch.

Spartak odohral v príprave päť stretnutí. Všetky len s českými súpermi a zvíťazil iba v jedinom – nad Slováckom 4:2. Pred ním dva razy remizoval (Brno, Jihlava) a po ňom nasledovali dve prehry. Najskôr najvyššia vôbec – s Olomoucom (0:3) a v generálke pred pohárovým štartom s Ostravou (0:1).

„Mužstvo sme skladali postupne a v príprave nás tlačil čas,“ skonštatoval Látal, ktorému situáciu komplikovali viaceré zranenia.

Žilina: Klub opustili ďalšie dve opory

Žilinskí futbalisti tento víkend ešte do nového ročníka súťaže nevstúpia, ich zápas v Michalovciach pre epidémiu osýpok odložili. Jeho náhradný termín nie je ešte známy, ale kluby ho odohrajú s najväčšou pravdepodobnosťou na budúci mesiac.

Odkladá sa tým aj premiéra nového trénera Jaroslava Kentoša, ktorý nahradil na lavičke Adriána Guľu. Pôsobil v klube už viac ako tri roky a venoval sa najmä tímu do 19 rokov.

„Prioritný cieľ je vybojovať si čo najskôr účasť v prvej šestke,“ zdôraznil športový manažér MŠK Karol Belaník. „Chceme postupne dávať v prvom mužstve šancu hráčom z našej devätnástky, ktorá sa stala majstrom Slovenska a vyhrala aj Československý pohár. Je to talentovaná generácia mladých futbalistov, ktorí dostanú priestor aj v základnej zostave.“

Mužstvo sa najskôr pripravovalo v domácich podmienkach, potom sa presunulo na desaťdňové sústredenie do Slovinska, kde odohralo tri zápasy, ktoré trénerovi veľa naznačili. Po návrate absolvovalo generálku s Wislou Krakov a po dobrom výkone vyhralo 2:1.

Žilinčania uvoľnili v lete ďalšie dve opory. David Hancko prestúpil do Fiorentiny, čo bol najvýznamnejší transfer obrancu zo slovenskej ligy. Samuel Mráz, ktorý sa stal kráľom strelcov ligy s 21 gólmi, zamieril do ďalšieho talianskeho mužstva – Empoli. „Pokúsime sa ich nahradiť, či už z vlastných alebo externých zdrojov. Mužstvo má aj po ich odchode svoju kvalitu, zostali v ňom aj viacerí skúsení futbalisti,“ zdôraznil Belaník.

Nový tréner potvrdil, že buduje nový tím, lebo veľa hráčov odišlo. „Káder stále nie je uzavretý, pretože potrebujeme ešte posilniť niektoré posty, aby sme mali kvalitnejší tím. A stále sú možné aj ďalšie odchody,“ tvrdí Kentoš.

Najlepší strelec uplynulého ligového ročníka... Foto: SITA, Milo Fabian
Patrik Macej, Samuel Mráz, Tomáš Huk Najlepší strelec uplynulého ligového ročníka Samuel Mráz zamieril zo Žiliny do Empoli.

MŠK získal aj troch mladých talentovaných cudzincov. Má rozpracované ďalšie dva prestupy. Rád by získal ešte stopéra a tiež ofenzívneho krídelníka. „Zatiaľ je predčasné hovoriť o konkrétnych menách,“ dodal Belaník.

Jedným z tých, ktorí by ešte mohli opustiť Žilinu, je aj doterajší kapitán Michal Škvarka. Preto momentálne dostal jeho pásku Miroslav Káčer.

Ružomberok: Hrať lepšie a skončiť vyššie

Po dvoch rokoch sa rozlúčil s ružomberským klubom tréner Norbert Hrnčár a nahradil ho český kouč David Holoubek.

„Hľadali sme vhodných kandidátov v Česku alebo na Slovensku, chceli sme do klubu priviesť trénerov, ktorí vedia pracovať s mladými hráčmi, majú skúsenosti a budú ochotní zdieľať našu filozofiu. Som veľmi rád, že sme angažovali trénerské trio na čele s Davidom Holoubkom,“ hodnotil športový a marketingový riaditeľ Dušan Tittel.

V príprave odohrali Ružomberčania osem stretnutí. S výnimkou prvých dvoch iba s českými súpermi. Z nich vyhrali len v jednom prípade – nad Karvinou (3:1) a v generálke remizovali s Třincom (1:1). Celková bilancia: dve výhry i prehry a štyri remízy.

„Odohrali sme zápasy s veľmi kvalitnými českými tímami. V nich sme obstáli herne, ale neobstáli sme výsledkovo. Herný prejav tímu môžeme hodnotiť ako solídny, s tým sme spokojní,“ vyhlásil tréner Holoubek.

Niektorým hráčom sa skončili zmluvy (Almaský, Pikk, Menich, Ľupták, Peter Maslo). Po nepresvedčivých výkonoch sa Ružomberčania rozišli s Haskičom. Novým hráčom v tíme je Ismar Tandira, ktorý prišiel z Frýdku-Místku, má občianstvo USA a Bosny a Hercegoviny, odkiaľ pochádzajú rodičia, ale narodil sa v Nemecku. Pôsobil v New York Red Bulls Academy.

Posilou by sa mal stať Filip Twardzik z Vítkovic so zaujímavou hráčskou minulosťou, nosil na sebe dres Celticu, Boltonu i ďalších klubov. Káder doplnil aj mladý reprezentant z tímu do 20 rokov Viktor Jedinák, ktorému sa skončila zmluva v Podbrezovej.

Ružomberčania obsadili v uplynulej sezóne šieste miesto. „Určite sa budeme snažiť skončiť lepšie. Aby to bolo nielen bodovo a výsledkovo, ale aj herne lepšie. Predovšetkým chceme, aby sa ľudia vo väčších počtoch vrátili na naše tribúny,“ zdôraznil Tittel.

Zlaté Moravce: Výmena generácií v bránke

Futbalisti Zlatých Moraviec absolvovali v uplynulom ročníku slabú jar. Na jej začiatku mohli ešte zaútočiť na prvú šestku, ale túto úlohu nezvládli a potom už veľa futbalovej radosti nezažili. Takémuto neúspešnému obdobiu sa teraz chcú vyhnúť a veria opäť v kvalitnú jeseň, podobne ako pred rokom.

„Sme zvyknutí, že pred každou sezónou sa mení tím,“ skonštatoval tréner Juraj Jarábek na začiatku letnej prípravy.

Aj tentoraz skladal nové mužstvo, pretože z predchádzajúceho odišlo osem hráčov, medzi nimi aj veterán v bránke Pavol Kováč. V kádri sa objavilo viac ako desať nových mien. Kováča medzi troma žrďami nahradí bývalý úspešný brankár slovenského výberu do 21 rokov Adrián Chovan, ktorý prišiel na hosťovanie z Trenčína, kde nedostával šancu.

Medzi nováčikmi je aj viacero legionárov, medzi poslednými sa Jarábkovi hlásil 27-ročný srbský obranca Nikola Dimitrijevič, ktorý pred príchodom na Slovensko pôsobil v najvyššej srbskej súťaži v tíme Bačka Palanka.

ViOn bol v príprave najusilovnejší zo všetkých mužstiev – odohral až deväť stretnutí so zväčša solídnými súpermi. Výsledkovo sa tímu príliš nedarilo. Uplynulú sobotu absolvoval generálku v Zlíne, ale tá nedopadla dobre – podľahol 0:3.

Už v nedeľu ho čaká atraktívny štart do nového ročníka. Na svojom štadióne hostí jedného z favoritov na titul – Slovan Bratislava.

Nitra: Premiéra už na novom štadióne

Nitriansky zápas s Trenčínom v úvodnom ligovom kole odložili. V nasledujúcom sa tím spod Zobora predstaví v Žiline a na začiatku augusta privíta doma Dunajskú Stredu.

Mal by to byť historický okamih v existencii klubu, pretože tento súboj by sa mal uskutočniť už na novom, modernom štadióne a sedemtisícové hľadisko by mala byť plné… Na jar bol nitriansky tím doma v Zlatých Moravciach.

V kádri veľký pohyb nenastal. Z popredných hráčov nik neodišiel, zostal v ňom aj najlepší brankár uplynulého ročníka Lukáš Hroššo. Ani medzi posilami nefigurujú veľké mená, od začiatku prípravy trénuje s tímom Srb Saša Popin.

Nitrianska aréna rastie do krásy Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Štadión pod Zoborom v Nitre.

Nitrania absolvovali sústredenie v Jaslovských Bohuniciach. Využili najmä vhodné podmienky v domácom prostredí, odohrali prípravné súboje predovšetkým s tímami z okolia a s tými, ktoré boli na sústredeniach na Slovensku. „Najradšej by sme však hrali s Realom Madrid,“ vtipkoval tréner Ivan Galád.

Jeho zverenci nastúpili na šesť stretnutí a bilancia je vyrovnaná: 2 výhry – 2 remízy – 2 prehry. V generálke zdolali izraelskú Šmonu (1:0).

„Už sa viac pozeráme na ligu a veci, ktoré s ňou súvisia. To znamená na nový štadión a súťaž,“ vyhlásil po generálke kouč.

Sereď: Nováčik sa bude sťahovať

Sereďský nováčik odohrá svoj prvý historický zápas v najvyššej súťaži zajtra v Ružomberku. Zatiaľ sa bude musieť zaobísť bez domáceho prostredia, pretože jeho stánok ešte nespĺňa požiadavky na zápasy najvyššej súťaže. V budúcnosti by ho chceli prebudovať a investovať do tohto projektu tri milióny eur.

Je veľmi reálne, že Seredčania sa budú už v priebehu jesene sťahovať. Začnú na Myjave, ale po dokončení štadióna v Nitre, ktorá je k ich mestu podstatne bližšie, by si tu radi rozložili svoj dočasný stan.

Novinkou je zmena názvu. ŠKF Sereď sa premenoval na ŠKF iClinic Sereď. Pôvodné mužstvo zostalo takmer pokope, z kľúčových hráčov ho opustil len brankár Ružinský, ktorý prestúpil do Slovana Bratislava. Z ofenzívnych futbalistov sa s nováčikom rozlúčil Popin a Vávra. V tíme však pokračuje skúsený obranca Ľubomír Michalík, bývalý slovenský reprezentant, ktorý si vyskúšal aj anglickú Premier League. Pred príchodom do Serede pôsobil v Dunajskej Strede.

Na začiatku prípravy, ktorá sa uskutočnila v domácich podmienkach, privítali tréneri viacerých nových hráčov, ktorí boli na skúške, ale nie všetci splnili ich predstavy. Sereď sa sústredila najmä na získanie skúsených hráčov, ktorí už v lige hrávali.

Sú to Hučko zo Žiliny, Menich z Ružomberka, Baez z Podbrezovej. Či sa stanú aj posilami, to ukážu najbližšie zápasy. Seredčania chcú stavať najmä na kolektívnom prístupe a dobrých výkonoch, ktoré podávali v druholigovej súťaži.

Nováčik v príprave odohral päť stretnutí, tradičného ligistu Zlaté Moravce zdolal vysoko 4:0. V generálke sa predstavil v Györi a podľahol tesne 0:1.

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #FC Nitra