Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kluby pred ligou: Najvyššie rúbe Slovan, ktorý oslávi sto rokov

V sobotu odštartuje nový ročník najvyššej futbalovej súťaže. Čo robili tímy v letnej prestávke, aké zmeny v nich nastali a aké majú ambície? Prinášame prvú časť vizitiek.

19.07.2018 12:00
Martin Ševela Foto: ,
Tréner Slovana Martin Ševela so svojimi zverencami na tréningu.
debata

Slovan: Belasí chcú získať double

Na budúci rok, keď bude vrcholiť futbalový ročník, oslavuje bratislavský Slovan storočnicu od svojho založenia. „Chceme návrat domov a jubileum osláviť ziskom double,“ vyhlásil viceprezident ŠK Ivan Kmotrík mladší.

Podľa jeho slov je klub po športovej stránke pripravený, aby doma dosiahol maximum, to znamená vyhral ligu i Slovenský pohár. Aj v Európskej lige by chcel preraziť čo najďalej, podľa Kmotríka prejsť cez prvé a druhé predkolo je povinnosťou a ďalšie možnosti potom ukáže žreb.

Bratislavský klub dokončil budovanie kádra, ktoré trvalo viac ako dva roky. Toto leto bol už pohyb v ňom o niečo menší ako v uplynulých rokoch, ale aj tak z neho vypadli viaceré známe tváre.

Odišiel kapitán Sekulič, ktorý sa vypracoval až do slovenskej reprezentácie. Už zarezáva v tíme bývalého trnavského trénera Nestora El Maestra – v CSKA Sofia. Legende belasých Vittekovi sa skončila zmluva, De Marco zostáva na hosťovaní v Poznani. Na Pasienkoch skončili aj Čikoš, Droppa a Oršula.

Novými futbalistami v tíme sú Dejan Dražič z Celty Vigo, Mitch Apau z Ľubľany a Matúš Ružinský zo Serede. Okrem toho trénujú s prvým mužstvom aj niekoľkí slovenskí mladíci. Ďalšie posily už v Slovane neočakávajú, káder je uzavretý a vládne v ňom zdravá konkurencia, pretože všetky posty sú zdvojené. Z iných klubov je ešte záujem o Rundiča a Savičeviča a ich odchod nie je úplne vylúčený.

Slovanisti hovoria o výnimočnej sezóne a v nej by chceli získať aj väčšiu podporu divákov. Veria, že s prechodom na novovybudovaný štadión na Tehelnom poli, kde práce už finišujú, by ich záujem mohol stúpať, ale zároveň si v klube uvedomujú, že len nový štadión nebude na to stačiť.

„Vieme, že jedine atraktívny herný prejav, výsledky a starostlivosť o fanúšika priláka do hľadiska viac divákov,“ vyhlásil Kmotrík.

Slovan dobre vstúpil do sezóny, keď v 1. predkole Európskej ligy vyhral na ihrisku Milsami Orhei 4:2.

DAC: Nemec Hybbala nahradil Taliana Rossiho

Tréner Marco Rossi povedie vo štvrtok v Tbilisi v 1. predkole Európskej ligy posledný raz futbalistov DAC. Vybojoval s nimi tretie miesto v minulom ročníku najvyššej súťaže.

Doterajší taliansky tréner sa stal koučom maďarskej reprezentácie. Na lavičke ho nahradí Nemec Peter Hybbala. Predtým trénoval o. i. Sturm Graz a NEC Nijmegen.

„Pri jeho výbere bola dôležitá kombinácia jeho teoretických znalostí najmä z nemeckého futbalového prostredia, dlhoročná práca s mládežou a mladými hráčmi a skúsenosti z top klubov. Presvedčili sme ho naším projektom, vďaka čomu sa rozhodol opustiť svoj post na Nemeckom futbalovom zväze a prijať našu výzvu,“ vyhlásil športový riaditeľ DAC Jan Van Daele.

Trénerská zmena je najvážnejšia, ktorú v klube registrujú. V kádri nastali takisto posuny, ale neprišli a ani neodišli príliš známe mená. Novými hráčmi sa stali Adrián Slančík (Prešov), Milan Šimčák (Michalovce), Máté Vida (Vasas Budapešť) či Maxim Tretiakov (Černomorec Odesa). Niektorým hráčom sa skončili zmluvy a na nových sa s klubom nedohodli, angažmán si hľadá aj kedysi veľký talent Čmelík.

Káder ešte nie je uzavretý a môže ho ovplyvniť aj fakt, či sa dunajskostredskému tímu podarí v Tbilisi postúpiť. Záujem o niektorých jeho futbalistov je aj v zahraničí – najmä o Šatku, Davisa a Pačindu.

Mužstvo odohralo v lete päť prípravných zápasov, v ktorých po dva razy vyhralo a remizovalo a podľahlo len hneď v úvode Znojmu (1:3). V generálke so Zlínom sa zrodila bezgólová remíza.

Trenčín: Na rok sa presťahovali na Myjavu

Hlavnou úlohou trenčianskych futbalistov je pokúsiť sa výraznejšie presadiť sa na medzinárodnej scéne, čo potvrdil aj nový tréner mužstva. Holanďan Ricardo Moniz nahradil v lete Vladimíra Cifraniča, ktorý vytiahol mužstvo do pohárovej súťaže a zostal v tíme ako jeden z asistentov.

„Máme talenty s veľkým potenciálom, ale musia ho ukázať aj na medzinárodnej scéne,“ vyjadril sa nový kouč Moniz na tlačovej besede a dodal, že v kádri by chcel mať päťdesiat percent hráčov vychovaných na Slovensku. „Pre mňa je kľúčovou otázkou, či dokážeme preraziť v Európe. Je to problém sebavedomia, taktického myslenia a fyzickej tvrdosti.“

Pripomenul, že jeho noví zverenci odohrali v príprave dobré zápasy so Spartou Praha (2:1) a s Rostovom na Done (1:1), ktorý bol generálkou na novú sezónu. Ešte pred ním v závere pražského sústredenia však podľahli vysoko Bohemiansu (1:5).

Mužstvo na jeseň opustí minimálne na rok Trenčín. Vyžiadala si to výstavba nového štadióna na Sihoti. Bude pôsobiť dočasne na Myjave, ktorá sa stala jeho domácim prostredím.

Trenčín bude ešte v nasledujúcich dňoch doťahovať zloženie kádra. Z opôr odišiel Hilary Gong do Vitesse Arnhem. Novými tvárami sú napríklad aj bývalí hráči KAA Gent a RSC Anderlecht. Mladý Osman Bukari naposledy pôsobil v ghanskom klube Accra Lions, ale pol roka prežil v Anderlechte. Obranca Reuben Yem z Nigérie prišiel z Interu Bratislava, ale predtým vyrastal aj v akadémii Gentu.

Podbrezová: Poučné prehry v príprave

Podbrezovských futbalistov čaká už piaty ročník v najvyššej súťaži. „Doteraz sme to mali vždy na striedačku, najprv úspešnejší a potom menej úspešný ročník. Taký bol aj predchádzajúci, preto veríme, že teraz nás čaká lepšia sezóna,“ uviedol prezident klubu Július Kriváň.

V kádri nastalo viacero zmien, odišli aj hráči, ktorí patrili k oporám. Týka sa to najmä Djordjeviča, ktorý prestúpil do Vojvodiny Nový Sad. Dlhoročný kapitán Kostelný ukončil v Podbrezovej zmluvu, Baez posilnil nováčika zo Serede, Krupčík a Migaľa odišli do Banskej Bystrice.

„Zaujímali sme sa o viacerých futbalistov, nie všetko nám vyšlo. Veríme, že tí, ktorých sme získali, sa stanú platnými hráčmi,“ dodal Kriváň. „Doplnili sme káder viacerými našimi odchovancami a futbalistami, ktorí hrávali v našej juniorke. Chceme zapracovať do zostavy mladých hráčov, máme ich v kádri viacerých, myslím si, že mužstvo je vekovo vyvážené.“

Do Podbrezovej prestúpil z Opole skúsený Martin Baran a káder posilnil Michal Obročník, ktorý má už skúsenosti zo slovenskej ligy, naposledy hrával v Liberci.

Tréner ŽP Šport Podbrezová Marek Fabuľa. Foto: SITA, Martin Medňanský
Marek Fabuľa Tréner ŽP Šport Podbrezová Marek Fabuľa.

Tréner Marek Fabuľa zdôraznil, že mužstvo malo vynikajúce podmienky na prípravu. „Absolvovali sme dve sústredenia, jedno doma na Táľoch a druhé v Poľsku. Prípravné zápasy výsledkovo nedopadli najlepšie, ale hrali sme s kvalitnými súpermi. V Poľsku sme odohrali tri zápasy s tímami, ktoré jasne prevyšovali priemer našej ligy. Bolo to pre nás veľmi poučné. Myslím si, že mužstvo je dobre pripravené na ligu a verím, že sa to prejaví aj vo výsledkoch,“ hodnotil Fabuľa.

V Poľsku odohrali Podbrezovčania zápasy s Lechom Pozňan (0:5), Lechiou Gdaňsk (0:3) a v generálke s CFR Kluž (0:1).

Michalovce: Osýpky zrušili úvodný zápas

Michalovskí futbalisti nezasiahnu tento víkend do ligových bojov v novom ročníku. Ich zápas s MŠK Žilina odložili, pretože v meste vypukla epidémia osýpok.

Táto situácia ovplyvnila aj prípravu mužstva. Niektoré plánované stretnutia neodohralo. Mužstvo sa pripravovalo zväčša v domácich podmienkach, ale na začiatku júla absolvovalo krátke sústredenie vo Vysokých Tatrách.

Aj generálku na úvodné kolo museli preložiť do Košíc. Na štadióne Lokomotívy podľahol Zemplín anglickému tímu do 23 rokov West Hamu United (1:2). Jediný gól Michalovčanov zaznamenala letná posila Blažej Vaščák.

Michalovský tím bol úspešnejší niekoľko dní predtým, keď v Družstevnej nad Hornádom vyhral nad druholigovou košickou Lokomotívou 3:1. V tomto stretnutí bol tréner Anton Šoltis spokojný s hrou, ale mrzelo ho napriek trom gólom slabšie premieňanie šancí.

Celkovo odohrali jeho zverenci v príprave osem stretnutí, tri razy vyhrali, dvakrát remizovali a trikrát prehrali. Najvýraznejšie s druholigovou Termalicou Nieciecza (1:4), ktorá v minulom ročníku vypadla z prvej poľskej ligy.

Dovedna odišlo z tímu deväť hráčov, prišli štyria nováčikovia. Podľa trénera Šoltisa musia teraz nahradiť kvantitu vyššou kvalitou. Odloženie prvého ligového zápasu privítal. V uplynulom týždni dával s problémami dokopy mužstvo a teraz získal väčší priestor na záverečnú prípravu.

Senica: Hlavný sponzor zostal

Senický klub sa už niekoľko sezón pohybuje na existenčnej hrane. Prežíval vážne finančné problémy. Zdá sa však, že v novom ročníku mu zatiaľ nehrozia, pretože už oznámil predĺženie spolupráce s investorom, ktorý ho podporil aj v jarnej časti uplynulého ročníka a zabránil krachu.

„Vstupujeme do druhej fázy nášho projektu. Potvrdzujem, že budeme pokračovať v sponzorovaní klubu, jeho kontrole i riadení. Sme motivovaní nielen klubom, ale aj krajinou a mestom. Budeme ešte viac komunikovať so súčasnými majiteľmi, aby sme ešte viac posilnili našu účasť v klube,“ citovala oficiálna stránka Holanďana Tona Caanena, ktorý zastupuje hlavného sponzora a zároveň sedí na lavičke mužstva ako tréner.

Seničania bojovali na jar úspešne o záchranu. Teraz by sa radi vyhli týmto problémom. V kádri nastali tradične viaceré zmeny a objavili sa v ňom i exotické posily.

Jednou z nich je reprezentant Beninu, útočník Désiré Ségbé Azankpo, ktorý naposledy pôsobil vo štvrtej francúzskej lige v SAS Épinal. Skúsený argentínsky brankár Federico Taborda si naposledy obliekal dres v talianskom klube US Civitanovese a z Brazílie prišiel stopér Roberto Dias. Chorvát Marko Tešija hrával v minulej sezóne v slovinskom prvoligovom tíme ND Gorica.

Najciteľnejšou stratou bude odchod obrancu Olivera Podhorína, ktorý bol aj najlepším strelcom mužstva so siedmimi gólmi. Sťahuje sa do druholigového SC Wiener Neustadt. Zo známych mien už nebude v Senici pokračovať ani skúsený Blažej Vaščák, ktorý zamieril na východ do Michaloviec.

Mužstvo odohralo v príprave štyri zápasy a ani v jednom nevyhralo (len jedna remíza). V generálke na ligu, v ktorej začína v sobotu večer s majstrovskou Trnavou na domácej pôde, podľahlo v Budapešti nováčikovi najvyššej maďarskej súťaže MTK 0:4.

Podľa Caanena výsledky z prípravy nie sú vôbec smerodajné, pretože mužstvo stále budujú a zatiaľ postavili len jeho polovicu. Zloženie tímu budú doťahovať ešte aj v úvodných kolách súťaže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AS Trenčín #DAC Dunajská Streda #FK Senica #ŽP Šport Podbrezová