Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia korupčná aféra vo futbale. Padli prvé obvinenia

Po štyroch rokoch ďalší škandál vo futbale, ktorý sa týka ovplyvňovania zápasov v prvej a druhej lige. V tejto súvislosti mala polícia zadržať a z korupcie obviniť šesť Ukrajincov. Až dvanástim hráčom bola pozastavená činnosť, všetci budú čeliť disciplinárnemu konaniu, oznámili to zástupcovia futbalového zväzu.

26.06.2018 11:42 , aktualizované: 20:07
Pintér Foto: ,
Michal Pintér z FC Vion Zlaté Moravce (vpravo) je jedným z hráčov zapletených do kauzy.
debata (12)

Vedenie dotknutých klubov zostalo prekvapené. Informácie zo zväzu nepotešili ani samotnú políciu, ktorá kauzu nechcela zatiaľ prezentovať.

„Podarilo sa nám odhaliť manipuláciu stretnutí v najvyšších súťažiach prevažne za účelom výhry v stávkovaní prostredníctvom organizovanej skupiny, ktorá mohla mať aj sprostredkova­teľov,“ povedal manažér oddelenia integrity Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Peter Dedík. Manipulácia výsledkov v prvej a druhej lige sa podľa neho v ostatných troch sezónach dotkla minimálne šiestich stretnutí.

Je to podobný model, aký tu bol pred niekoľkými rokmi. Osoby sú prepojené na Áziu a stávky prebiehali na neregulovaných zahraničných trhoch.
manažér oddelenia integrity SFZ Peter Dedík

Prípad by už mal mať aj trestnoprávnu dohru. „Počas policajnej akcie bola zadržaná šesťčlenná skupina ľudí s ukrajinským občianstvom, ktorí manipuláciu riadili. Momentálne sú vo väzbe obvinení z trestného činu športovej korupcie,“ doplnil Dedík. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Iniciatíva Slovenského futbalového zväzu políciu mierne zaskočila. „Aj keď si polícia každú spoluprácu a súčinnosť nesmierne váži, zvlášť v prípadoch vysoko latentnej trestnej činnosti, akou je korupcia, o konaní polície môže informovať podľa Trestného poriadku jedine polícia a unáhlené vyjadrenia SFZ môžu sťažiť alebo zmariť objasnenie a vyšetrenie celej veci,“ reagoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Polícia ešte dodala, že protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry preveruje každé podozrenie z korupcie, aby však nedošlo k zmareniu vyšetrovania, nebudú v súčasnosti poskytovať žiadne informácie. „Tvrdenia SFZ teda ani nepotvrdíme, ani nevyvrátime,“ zdôraznil Slivka.

Prezident SFZ Ján Kováčik však vysvetlil, že o prípade informovali, lebo im záleží na očistení futbalu. „Žijeme v spoločnosti, v ktorej je korupcia. Stretávame sa s ňou dennodenne na rôznych úrovniach, podobách a objemoch. Slovenský futbal je súčasťou tejto spoločnosti, ktorá je o ľuďoch. Nechceme korupciu zametať pod koberec. Záleží nám na očistení a naša snaha prináša výsledky,“ zdôraznil Kováčik.

Ako vysvetlil Dedík, podozrenie z manipulácie sa im podarilo odhaliť vďaka spolupráci s Európskou futbalovou úniou (UEFA) a švajčiarskou spoločnosťou Sportradar, ktorá sa zaoberá zberom a analýzou športových dát v súvislosti so stávkovaním. „Je to podobný model, aký tu bol pred niekoľkými rokmi. Osoby sú prepojené na Áziu a stávky prebiehali na neregulovaných zahraničných trhoch. Ak sa hráč rozhodol, že stretnutie zmanipuluje, dostal odmenu rádovo v tisíckach eur,“ priblížil Dedík možné fungovanie ukrajinskej siete, ktorou sa zaoberajú už viac ako dva roky.

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu v pondelok začala aj disciplinárne konania proti samotným hráčom, ktorí mali zápasy predávať, a jednému trénerovi. Pozastavenú činnosť majú bývalí hráči OFK Teplička nad Váhom Lukáš Mravec a Peter Kosa, hráči MŠK Rimavská Sobota Matej Vargic, Peter Petrán a Marek Prošovský, hráč FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Michal Pintér, bývalí a súčasní hráči Partizána Bardejov Richard Novák, Ladislav Šosták, Michal Hamuľak, Vladimír Staš, Vladimír Andraščík a bývalý tréner Partizána Bardejov Jozef Kukulský. Podľa Dedíka sa zoznam mien i počet zápasov môže ešte rozšíriť.

Predošlý korupčný škandál zasiahol pred štyrmi rokmi Dunajskú Stredu. Okrem disciplinárneho konania voči hráčom dostal finančnú pokutu aj samotný klub, ktorý sa musel vyrovnať aj s odpočtom bodov. V najnovšej kauze futbalový zväz kluby zatiaľ nerieši. „Ak sa však v budúcnosti preukáže, že ich hráči alebo tréneri sú vinní, kluby za nich ponesú zodpovednosť,“ zdôraznil Dedík.

Športový riaditeľ MŠK Rimavská Sobota Attila Domík hovorí, že zatiaľ nemá dostatočné informácie, pretože sa o podplácaní hráčov dozvedel len z médií. „Zväz nás neinformoval o ničom, viem len to, čo som videl na internete. Zatiaľ sa preto neviem vyjadriť. Oficiálne vyjadrenie dáme v priebehu zajtrajšieho dňa,“ povedal pre Pravdu Domík, ktorý potvrdil, že všetci traja hráči, ktorých sa má aféra týkať, v klube stále pôsobia. „Hrajú u nás a keďže platí prezumpcia neviny, zatiaľ majú našu plnú dôveru,“ dodal.

Prezident bardejovského klubu Stanislav Soroka je z celej situácie, ktorá ho zastihla na zahraničnej pracovnej ceste, rozčarovaný. „Mrzí ma to. Pre futbal robím maximum, som na každom zápase a pár ľudí, ktorí si chcú robiť vlastný biznis, dokáže našu snahu takto zmariť. Netrúfam si povedať, čo bude ďalej, ale keď sa vrátim, chcem sa so všetkými spomínanými porozprávať,“ reagoval Soroka s tým, že už kontaktoval športového riaditeľa, aby stretnutie zorganizoval.

Sám si nič nezvyčajné pri oboch sporných zápasoch z mája minulého roka nevšimol. „Tie zápasy boli odohraté veľmi slabo, to bolo vidno. Aj som ich za to všetkých skritizoval a nedostali ani prémie. Traja z nich u nás doteraz hrajú. Nechcem ale súdiť, kým sa tieto obvinenia nepotvrdia,“ doplnil Soroka. Ak sa obvinenia potvrdia, je pripravený od hráčov žiadať aj kompenzáciu za poškodenie mena klubu.

Rovnako zostal šokovaný aj športový riaditeľ klubu OFK Teplička nad Váhom Jozef Maťko. Ani jeden zo spomínaných hráčov už u nich nepôsobí, ale aj tak sa sám plánuje presvedčiť, čo je na týchto obvineniach pravdy. „Absolútne som o tom nič nevedel. O tých dvoch hráčov by som to ale vôbec nepovedal, teda za predpokladu, že sa na tom podieľali. Ešte som si nestihol ani pozrieť, ako ten spomínaný zápas vôbec skončil. Plánujem sa ich na to opýtať, ale myslím si, že mi to vyvrátia,“ reagoval Maťko s tým, že sa o vzniknutej situácii chce porozprávať aj so samotným Kováčikom.

Informácie ohľadom možnej korupcie vo futbale sa objavili aj na začiatku tohto júna. Spájala sa s úradujúcim majstrom FC Spartak Trnava. Prípad by mala prešetrovať aj polícia. „Vyšetrovanie Národnej kriminálnej agentúry stále prebieha. Dosiaľ nepadlo žiadne obvinenie. Ani UEFA zatiaľ neurobila žiadne rozhodnutie, aby Trnava neúčinkovala v predkole Ligy majstrov,“ doplnil Dedík. „Predstavitelia Spartaka ma ubezpečili, že s tým nemajú nič spoločné,“ uzavrel Kováčik.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Fortuna liga