Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupcia medzi elitou? Brankár odmietol päťtisíc, funkcionár to popiera

Krehká dôvera k najvyššej futbalovej súťaži dostala ďalší úder. Polícia vyšetruje korupciu v slovenskom futbale na najvyššom poschodí.

05.06.2018 19:30
Matúš Macík, Ľubomír Urgela Foto: ,
Brankár Ružomberka Matúš Macík v súboji s Ľubomírom Urgelom zo Zlatých Moraviec.
debata

Podľa nej sa mal pokúsiť futbalový funkcionár podplatiť hráča Ružomberka, aby ovplyvnil blížiaci sa zápas jeho tímu so Spartakom Trnava. Ten sa skončil bezgólovou remízou. Trnavčania o dva týždne definitívne získali titul a napokon mali v súťaži päťbodový náskok.

Trnavský klub sa rázne ohradil voči týmto podozreniam. A vyvracia ich aj muž, ktorý mal ponúknuť úplatok päťtisíc eur.

Vyhral stávku s Rezešom

Ide o niekdajšieho vplyvného funkcionára Daniela Bartka. Vo veľkom futbale sa pohyboval pred viac ako pätnástimi rokmi, keď pôsobil v Rezešovom tíme 1. FC Košice a potom ako spolumajiteľ seneckého klubu. V posledných rokoch sa však z futbalových funkcií vytratil a podľa vlastných slov sa venuje len dedinskému futbalu vo Važci.

Išlo vždy o extravagantného muža, ktorý sa pretlačil aj do historických tabuliek ako najstarší hráč najvyššej futbalovej súťaže (o tento rekord prišiel v závere uplynulého ročníka). Nastúpil iba na jediný zápas a pripísal si len tri minúty v nadstavenom čase v drese Senca.

Urobil to kvôli uletenej stávke s oceliarskym bossom Alexandrom Rezešom. Keď vybehol na trávnik v zápase 1. FC Košice – Senec v 8. kole ročníka 1999/2000 mal 43 rokov 7 mesiacov a 13 dní. Trénerom mužstva bol v tom čase Ladislav Jurkemik.

Senec ho vraj stál 150 miliónov korún

Ani s odstupom času nevidel na tom nič zlé.

„Ja som bol majiteľ, ja som rozhodoval a dával peniaze,“ vravel kontroverzný futbalový funkcionár a podnikateľ a bývalý bežec na lyžiach v ČH Štrbské Pleso a Tesle Hrádok. V rozhovore pre Pravdu pred viacerými rokmi, keď sa už stiahol z futbalového diania, vyhlásil:

„Myslím si, že som pre senecký futbal urobil veľa. Mužstvo sme vytiahli z najnižšej súťaže do prvej ligy, vyhrali sme Slovenský pohár, hrali Pohár UEFA. Dovedna ma to stálo viac ako 150 miliónov korún, takú sumu som investoval do seneckého futbalu. Uznania som sa však nedočkal,“ zdôraznil sklamane.

Vo výskoku brankár Ružomberka Matúš Macík. Foto: SITA, Marek Mrvis
FUTBAL: Ružomberok žilina macík Vo výskoku brankár Ružomberka Matúš Macík.

Macík sa obrátil na klub

Deň pred stretnutím 6. kola nadstavby najvyššej súťaže, 20. apríla tohto roku, mal na jednej z benzínových staníc ponúknuť úplatok ružomberskému brankárovi Matúšovi Macíkovi, aby ovplyvnil výsledok zápasu s Trnavou.

Hráč to však nahlásil vo svojom klube. Najskôr dnes už bývalému trénerovi Norbertovi Hrnčárovi. Podľa Bartka problém rozpútal práve ružomberský kouč.

Ten to jednoznačne odmietol. „Mne Macík pred zápasom oznámil, čo sa stalo, ja som posunul túto informáciu klubovému manažmentu a to bola celá moja účasť v tejto kauze,“ reagoval pre Pravdu Hrnčár. V stretnutí nemal nijaké podozrenie. „Taký pocit som naozaj nemal,“ dodal.

Bartko: Je to korunovaná blbosť

Bartko hovorí, že celá kauza je nezmysel a chystá sa podať na ružomberského futbalistu žalobu. „Je to korunovaná blbosť, už dvadsať rokov nerobím vo futbale,“ vyjadril sa v rozhovore v denníku Šport.

Nepoprel však, že sa s Macíkom stretol. Dôvodom mal byť záujem o jeho služby a on len sprostredkúval kontakt. Podľa neho celé stretnutie trvalo 30 sekúnd a o nijakých peniazoch reč nebola.

„Buď zle započul, alebo všetko prekrútil,“ tvrdí v denníku Šport. „Chcel som mu pomôcť a on namiesto vďaky na mňa naložil takúto špinu. Prečo by som to robil? Aký by som ja mal záujem na tom, aby Trnava vyhrala titul? Nič s ňou nemám spoločné. Ani obchodne ani funkcionársky.“

Veľká ryba v korupčnej sieti

V slovenskom futbale sa aj v minulosti viackrát hovorilo o korupcii, podplácaní, stávkových podvodoch. Málokedy sa však nejaká kauza dotiahla.

V roku 2007 v sieťach uviazla veľká ryba. Niekdajšieho zastupujúceho generálneho sekretára SFZ Vladimíra Wänkeho zadržali príslušníci úradu boja proti korupcii 6. marca a obvinili ho z brania úplatku. Išlo o sumu 10 tisíc korún za urýchlené vystavenie registračného preukazu. Peniaze prevzal od vtedajšieho šéfa klubu Eldus Močenok Stanislava Szaba.

V priebehu vyšetrovania Wänkeho obvinili, že v iných šiestich prípadoch prevzal úplatky po päťtisíc korún a dostal debničky s ovocím a kartón vína. Špeciálny súd ho v apríli 2009 odsúdil za opakované prijímanie úplatku na tri roky a štyri mesiace väzenia a peňažný trest 2000 eur. Trestný spis mal 699 strán, obžaloba 23 strán.

Wänke celý čas vinu popieral. Najvyšší súd trest potvrdil. Po odpykaní jeho dvoch tretín ho v marci 2013 prepustili na slobodu.

Ivan Hodúr na futbalovom zväze. Foto: Ľuboš Pilc
Ivan Hodúr Ivan Hodúr na futbalovom zväze.

Na úplatky padlo 210 000 eur

Pred necelými piatimi rokmi sa prevalila aféra s manipulovaním výsledkov zápasov v najvyššej slovenskej súťaži. Na čele organizovanej skupiny stál muž z Ázie a cez sprostredkovateľov zo Slovenska oslovoval hráčov na Slovensku i v Česku. Ponúkali úplatok od 2000 do 60 000 eur za zápas.

Vo všetkých prípadoch išlo o online tipovanie v ázijských kanceláriách. Podľa vtedajšieho policajného šéfa Tibora Gašpara sa celkovo použilo na úplatky 210 000 eur.

V kauze išlo na Slovensku o štyri stretnutia v aktuálnom ročníku: Senica – Dunajská Streda, Trenčín – Dunajská Streda, Myjava – Dunajská Streda a Dunajská Streda – Nitra.

Podvody boli organzované zo Singapúru a na Slovensku ich riadili bývalí profesionálni futbalisti Ivan Žiga, Róbert Rák a Marián Dirnbach. Z príjímania úplatkov obvinili štyroch futbalistov Dunajskej Stredy – Ivana Hodúra, Mareka Božoňa, Michala Diana a Tomáša Hubera. Dostali finančné pokuty a podmienečné tresty.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Fortuna liga