Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Korupcia v prvej futbalovej lige? V kauze sú prvé mená

O majstrovskom titule futbalového klubu Spartak Trnava sa vedú debaty. Objavili sa totiž informácie o pokuse uplatiť hráča v prospech trnavského mužstva počas zápasu prvej ligy. Úplatok mal "vybavovať" dlhoročný futbalový funkcionár. Prípad prevzala Národná kriminálna agentúra.

04.06.2018 12:49 , aktualizované: 18:16
Spartak Trnava, Slovan Bratislava Foto: ,
Radosť Trnavčanov po víťazstve v lige. Trnavský klub sa dištancuje od obvinení, že mohol vyhrať titul vďaka uplácaniu.
debata (32)

Vedenie klubu obvinenia odmieta, tvrdí, že ide o vykonštruovaný škandál. Slovenský futbalový zväz sa k veci počas vyšetrovania vyjadriť nechcel.

Majstrovský titul v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži získal minulý mesiac klub Spartak Trnava po 45 rokoch. Podľa webového portálu topky.sk polícia vďaka svedkom a policajnému agentovi zdokumentovala korupciu minimálne v jednom prípade. Konkrétne ide o zápas MFK Ružomberok – Spartak Trnava. „Za päťtisíc eur mal hráč zabezpečiť, že domáci v tomto zápase nevyhrajú. Peniaze mu mali byť odovzdané na čerpacej stanici. „Známa firma“ sa s ním dohodla na stretnutí, na ktorom mu oznámila všetky detaily. Keďže však hráč tento pokus o uplácanie oznámil, spustilo sa veľké vyšetrovanie najskôr v klube, potom v Slovenskom futbalovom zväze, ktorý to nakoniec nahlásil polícii," píše portál, ktorý má informácie z vyšetrovaci­eho spisu.

V záujme Slovenského futbalového zväzu je, aby sa medializované informácie o možnej manipulácii stretnutí v 1. lige vyšetrili. Keďže momentálne prebieha vyšetrovanie, nemôže sa SFZ k celej záležitosti v tejto chvíli vyjadriť.
stanovisko SFZ

Národná kriminálna agentúra nepoprela, že preveruje takýto prípad. „S poukazom na Trestný poriadok nie je možné poskytnúť informácie, pretože by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci,“ reagovalo prezídium policajného zboru. V takom prípade sú podľa prezídia orgány činné v trestnom konaní oprávnené utajiť tieto skutočnosti.

Trnavský klub sa dištancuje od obvinení, že mohol vyhrať titul vďaka uplácaniu. „V prvom rade chceme zdôrazniť, že akékoľvek spájania s možnou korupciou a spomínaným údajným prípadom tvrdo odmietame a odsudzujeme. Spartak Trnava získal v sezóne 2017/2018 titul absolútne čestne a korektne. Bez akýchkoľvek možných vedľajších vplyvov, ako uvádza portál topky.sk," tvrdí klub na svojej webovej stránke.

Nikto z klubu FC Spartak Trnava či jeho blízkeho prostredia nemal podľa ich vyjadrení nikdy nič spoločné s akoukoľvek formou ovplyvňovania výsledkov a zápasov. „Nie je nám známe, že by takýto možný prípad polícia, resp. NAKA vyšetrovala a ani nás to nezaujíma. V čase, keď si po 45 rokoch užívame zisk majstrovského titulu, to vnímame ako vykonštruovaný škandál. Môže ísť o zbabelé útoky. V neposlednom rade pokus o hru možných ďalších osôb z futbalového prostredia, do ktorej sa nenecháme zatiahnuť. Klub urobí všetky právne kroky voči tým osobám, ktoré o Spartaku Trnava šíria takéto nepravdy,“ doplnil v stanovisku klub.

Slovenský futbalový zväz sa k informáciám o... Foto: Ivan Majerský, Pravda
SFZ, futbalovy zvaz, Tomasikova 30/c Slovenský futbalový zväz sa k informáciám o pokuse podplatiť hráča v prospech trnavského mužstva nechcel počas vyšetrovania vyjadriť.

Ani Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa k tejto kauze nechcel vyjadrovať. "V záujme Slovenského futbalového zväzu je, aby sa medializované informácie o možnej manipulácii stretnutí v 1. lige vyšetrili. Keďže momentálne prebieha vyšetrovanie, nemôže sa SFZ k celej záležitosti v tejto chvíli vyjadriť,“ informoval v stanovisku.

Zápas medzi Trnavou a Ružomberkom sa skončil napokon bez gólov. O dve kolá neskôr Spartak Trnava už oslavoval titul po zápase s Dunajskou Stredou, ktorý sa skončil 2:0 pre Trnavu.

Podľa topky.sk má na Slovensku „operovať“ človek, cez ktorého sa ovplyvňujú zápasy podplácaním hráčov alebo rozhodcov. „Postup je vždy rovnaký. Keďže danú osobu futbalisti dobre poznajú, ozve sa im sama. Okrem finančnej odmeny im sľubuje aj rôzne výhody pri postupe v kariére, prestupy do lepších klubov a v neposlednom rade im údajne vždy hovorí, že oni sú len poistka, že je to už aj tak vybavené,“ píše portál, podľa ktorého to takto funguje už roky.

Futbalistom Spartaka Trnava aj v prípade, že by sa dokázal podvod pred zápasom v Ružomberku, môže titul zostať. V disciplinárnom poriadku nie je taxatívne vymenované, za akých okolností príde mužstvo o titul. Trnave by však mohla disciplinárna komisia SFZ za prípadné previnenie odrátať body a ak by ich bolo viac ako päť, potom by sa s titulom mohol Spartak rozlúčiť. Získal ho totiž s päťbodovým náskokom…

Ak sa klub previní, o počte bodov, ktoré mu odrátajú, rozhodujú podľa závažnosti priestupku členovia disciplinárnej komisie. Neplatí, že za jeden zápas musia odrátať tri body a napríklad za štyri dvanásť. Futbalovému klubu z Dunajskej Stredy (DAC) ubrala disciplinárka na jar 2014 šesť bodov v známej korupčnej tipovacej afére s ovplyvňovaním výsledkov. Pritom išlo dovedna o štyri podozrivé zápasy, v ktorých ich mužstvo nastúpilo. Na jar 2014 DAC bojoval o záchranu (po jeseni bol posledný) a napriek tomu, že mu v konečnom účtovaní body odrátali, nevypadol.

V aktuálnej kauze sa zatiaľ hovorí o tom, že oslovený hráč Ružomberka pokus o podplácanie nahlásil, čo by znamenalo, že zápas napokon nemusel byť zmanipulovaný.

Jeden hráč môže ovplyvniť výsledok zápasu. Najmä tým, že vyrobí penaltu, môže si dať vlastný gól, nechať sa vylúčiť a podobne. Je však vylúčené, aby jeden futbalista výrazne ovplyvnil hru celého mužstva a mohol garantovať takýmto spôsobom výsledok stretnutia. V takom prípade by museli byť do podvodu zainteresovaní viacerí hráči mužstva, ak nie všetci.

Bývalý šéf FC Senec Daniel Bartko pre SME potvrdil, že sa vyšetrovanie týka jeho a stretnutia s jedným hráčom na benzínovej pumpe.

„Celú situáciu však označil za hlúposť a rieši ju s právnikmi,“ uvádza sa na sme.sk.

„Volali mi zo zahraničia skauti, aby som hľadal nejakých futbalistov, obrancu, útočníka, brankára. A z tohto to vyplynulo. Ešte som mu povedal, že na tikete mám jednotkou a dúfam, že vyhráte nad Trnavou,“ tvrdí Bartko s tým, že je možné, že si hráč celú situáciu zle vysvetlil.

Podľa TV Markíza je hráč, s ktorým prebehlo stretnutie, brankár Ružomberka Matúš Macík.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #podplácanie #Fortuna liga