Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guľa: Žilina, prepáč, že chýba európska bodka

Futbalisti MŠK Žilina zažili trpký finiš v najvyššej súťaži. Nielenže sa v uplynulej sezóne rýchlo rozhodlo, že neobhája titul, ale potom prišli aj o priamu účasť v Európskej lige.

28.05.2018 17:52
FUTBAL-FL: Žilina - Trenèín guľa Foto: ,
Tréner Adrián Guľa odkoučoval svoj posledný zápas na lavičke MŠK Žilina.
debata (2)

Nevyužili ani poslednú šancu v záverečnom kole v priamom súboji so Slovanom ešte zachrániť situáciu a vyhnúť sa riskantnej baráži. V nej domáce prostredie nebolo pre nich výhodou a Trenčín, ktorý je jasne úspešnejší na ihriskách súperov ako doma, im európsku miestenku v posledných minútach ročníka vyfúkol.

Oba tímy, ktoré sa stretli vo finále baráže, strelili v súťaži najviac gólov. Ale aj jasne najviac inkasovali. To sa prejavilo aj v ich súboji. Tentoraz v ňom nepadlo príliš veľa gólov (za 120 minút len tri), ale šancí bolo na oboch stranách veľa. Bola to zaujímavá a dramatická bodka za slovenskou ligovou sezónou.

„Stretli sa dva ofenzívne tímy, chceli vyhrať, nik nekalkuloval. Bolo to o efektivite, o premieňaní šancí a aj o šťastí. To sa priklonilo k nám,“ komentoval trenčiansky kouč Vladimír Cifranič.

Priznal, že nebol pred zápasom nervózny. „Nemali sme v Žiline v podstate čo stratiť. Náš súper bol favoritom baráže.“

Trenčianskym hrdinom sa stal Philip Azango, ktorý pred týždňom oslavoval len 21. narodeniny. Mladý Nigérijčan strelil oba góly svojho tímu. Prvoligovú premiéru si odkrútil v trenčianskom drese len pred ôsmimi mesiacmi a práve proti Žiline. Teraz sa svojimi gólmi postaral o to, že jeho tím si aj šiesty rok po sebe zahrá v európskej súťaži.

Žilina zostala bez nej, čo trénera Adriána Guľu mrzelo. Za päť rokov na žilinskej lavičke hral s MŠK v európskej súťaži len dva razy: raz získal titul, raz druhé miesto. V ďalších ročníkoch skončil jeho tím deviaty, piaty a štvrtý. Proti Trenčínu to bol jeho rozlúčkový zápas na žilinskej lavičke. Už v pondelok ho čakali povinnosti na novom poste – prevzal funkciu trénera slovenskej reprezentácie do 21 rokov.

Dvojgólovým hrdinom Trenčanov bol Philip Elayo... Foto: TASR, Erika Ďurčová
SR šport futbal play off EL UEFA finále Žilina Trenčín ZAX Dvojgólovým hrdinom Trenčanov bol Philip Elayo Azango (vľavo).

Vyzdvihol nedeľňajší zápas, jeho úroveň, ale potom pokračoval s neskrývanými emóciami. „Nezvládli sme ho výsledkovo. Chýbalo nám vo finálnej fáze trošku šťastia i kumštu. Žilina, prepáč, že neprišla európska bodka.“

Pripomenul, že keď nastupoval v MŠK, prevzal tím aj s miestenkou do pohára. V 1. predkole Európskej ligy proti Torpedu Kutaisi viedol prvý raz na žilinskom štadióne svoj nový tím. Teraz svojmu nástupcovi Jaroslavovi Kentošovi podobný darček nenechal.

„Musím prijať túto situáciu. Možno aj mužstvo a tréner bude teraz potrebovať viac pokoja na prípravu,“ dodal. „Žiline ďakujem za všetko. Môže mať lepšieho i skúsenejšieho trénera, ale nemôže mať lepšieho majiteľa, lepšiu filozofiu, lepší smer ako momentálne,“ rozlúčil sa Guľa.

Barážové zápasy nelákali

Z barážových piatich zápasov prišla do Žiliny najvyššia návšteva – 3059 divákov. Z troch stretnutí, ktoré odohral Trenčín v Žiline v tomto ročníku, však bola najnižšia, hoci ani dve predchádzajúce neboli vysoké, nedostali sa nad hranicu štyroch tisíc. Barážové súboje príliš nelákali. Spolu s dvoma o účasť v budúcom ročníku súťaže (udržala si ju Senica na úkor druholigovej Skalice) prišlo na ne dovedna 10 201 divákov, čo predstavuje priemer na zápas 2040, čo je ešte menej ako priemer po dlhodobej časti i nadstavbe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Adrián Guľa