Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trenčín do predkola Európskej ligy. Guľa: Bol to futbalový orgazmus

Futbalisti Trenčína sa v nadchádzajúcej sezóne predstavia v predkole Európskej ligy. V nedeľňajšom finálovom stretnutí baráže triumfovali v Žiline 2:1 po predĺžení.

27.05.2018 17:36 , aktualizované: 20:06
MŠK Žilina - AS Trenčín Foto: ,
MŠK Žilina - AS Trenčín.
debata (2)

Zápas odštartoval lepšie hosťujúci tím. Už v 2. min dopravil loptu do siete Philip Azango, no pre faul Giorgiho Beridzeho na brankára Miloša Volešáka gól neplatil. Nigérijčan sa napokon dočkal v 36. min, kedy ho ideálne vysunul Hamza Čatakovič a mohol otvoriť skóre.

Žilina vyrovnala v 65. min, keď Viktor Pečovský centroval a český obranca Filip Kaša hlavou namieril presne. Hrdinom sa napokon stal Azango, ktorý po individuálnej akcii strelil v 99. min svoj druhý gól a postaral sa o to, že Trenčín nebude chýbať v európskych súťažiach ani v šiestej sezóne po sebe.

MŠK Žilina – AS Trenčín 1:2 po predĺžení (1:1, 0:1)

  • Góly: 65. Kaša – 36. a 99. Azango, ŽK: 50. Káčer – 30. Šemrinec, 52. Julien, rozhodovali: Pavlík – D. Hrčka, E. Weiss, 3059 divákov
  • Žilina: Volešák – Chvátal, Kaša, D. Hancko, Kubík (27. Králik) – Káčer, Pečovský, Klec (57. L. Jánošík) – J. Mihalík, S. Mráz, Holúbek (110. Balaj)
  • Trenčín: Šemrinec – M. Šulek, Skovajsa, Lawrence, Julien (68. Slávik) – El Mahdioui – Beridze, Van Arnhem (74. Gong), Ubbink, Azango (119. Sleegers) – Čatakovič

Adrián Guľa, tréner Žiliny: „Bol to úžasný zápas, ktorý znesie extra kritériá. Hráči si za to, čo predvádzali 120 minút, zaslúžia uznanie a nie len krátke zhodnotenie. Takto by to malo vyzerať, bolo to divadlo a futbalový orgazmus. To, že skončíte štvrtí a potrebujete pokračovať, zlepšuje hráčov. Museli si siahnuť na dno síl, stál pri nich celý štadión. Chýbal možno kúsok šťastia vo finálnej fáze, aj kumšt hráča. Zápas sme výsledkovo nezvládli a do Európy ide súper. Gratulujem mu a prajem, aby vybojoval dobrý koeficient, ktorý potrebuje slovenský futbal. Klub s takýmto štýlom a hráčmi to má šancu dokázať. Žiline ďakujem za všetko. Môže mať staršieho, lepšieho či skúsenejšieho trénera, ako som ja, ale nemôže mať lepšieho majiteľa, filozofiu a smer, ako momentálne má. Ďakujem mu za všetko, ďakujem fanúšikom, ďakujem hráčom. Po ich chrbtoch som sa vyšplhal s mojím realizačným tímom niekde, kde mám šancu viesť reprezentáciu, ktorej dám všetko tak, ako som sa to snažil dať Žiline. Žilina prepáč, že neprišla európska bodka, ale pracovitosť, nastavenie hráčov, vzťahy, to je brutálna kvalita a za to im ďakujem. Sme smutní, ale verím, že aj takýto zápas posunul ich výkonnosť ďalej a ocenia to možno v baráži o účasť na Eure do 21 rokov. Ďakujem ešte raz, držím palce všetkým, ktorí budú účinkovať v európskych pohároch a prajem veľa šťastia Žiline.“

Vladimír Cifranič, tréner Trenčína: „Zápas bol výborným vyvrcholením sezóny. Stretli sa dve ofenzívne mužstvá, ktoré chceli hrať futbal, chceli vyhrať a nikto nekalkuloval. Bolo to o efektivite, o premieňaní šancí, o šťastí, ale taký je šport a futbal. Šťastie sa dnes priklonilo viac k nám a preto sme radi.“

Posledný duel najvyššej súťaže v sezóne bol zároveň posledným duelom Adriána Guľu vo funkcii trénera MŠK Žilina. Považské derby o účasť v 1. predkole Európskej ligy však začali lepšie Trenčania, ktorých dynamická hra robila Žilinčanom problémy a takmer vôbec sa nedostávali do šancí. Hostia ale áno. Už v 2. minúte dal Azango gól, ale pre predchádzajúci faul na brankára Volešáka ho rozhodca Pavlík neuznal.

Ďalšiu dobrú príležitosť mal Čatakovič, no jeho pohotovú strelu jeden z domácich zadákov zblokoval. O päť minút už mohli Trenčania viesť, ale Ubbinkov center zľava pred bránu zakončil Beridze pri ľavej žrdi iba do padajúceho Volešáka. K slovu sa potom konečne dostala aj Žilina, Chvátal v 30. minúte zoči – voči Šemrincovi neuspel a odrazenú loptu poslal Mráz iba do brvna.

V 36. minúte však už Trenčania viedli, Azango si narazil loptu s Čatakovičom a pomedzi Volešákove nohy ju poslal do siete. O dve minúty mali domáci šancu vyrovnať, lenže center z ľavej strany neupratali do siete Mráz ani Chvátal.

Šošoni začali druhý polčas živšie a v 55. minúte boli blízko k vyrovnaniu. Šemrinec vykopol loptu iba do miest, kde stál Klec, ktorý ju zachytil a takmer ihneď z diaľky poslal ponad ďaleko vybehnutého Šemrinca na bránu. Lopta opečiatkovala brvno a dobiehajúci Mráz ju potom poslal v stopercentnej šanci nad bránu AS.

Domáci pokračovali v snahe o vyrovnanie, Hanckov center z ľavej strany pred bránu si v 62. minúte Skovajsa takmer zrazil do vlastnej siete, o dve minúty však musel Mihalíkov pokus hlavou po centri z pravej strany vytesniť nad brvno Šemrinec. Po rohu sa lopta dostala ku Kašovi a český stopér ju hlavičkou poslal do ľavého kúta brány hostí – 1:1. Žilinčania ožili, otočiť skóre mohol Mihalík, ale hlavou nedočiahol na center Jánošíka.

Veľká šanca pre Trenčín prišla v 79. minúte, keď sa rútili po chybe domácich štyria hostia na osamoteného Králika, ale ten vystihol prihrávku a loptu bezpečne rozohral. V 83. minúte hostia vykopávali tesne pred bránkovou čiarou najskôr Jánošíkovu hlavičku a o chvíľu nedočiahol na center Mihalík.

S blížiacim sa záverom zápasu si dávali oba tímy pozor na zadné dvierka, ale Trenčín mohol v nadstavenom čase dvakrát rozhodnúť. Najskôr Azangovu strelu zrazili domáci na roh a po ňom poslal loptu z bránkovej čiary do bezpečia domáci Holúbek.

Nasledovalo predĺženie, v ktorom mal tutovku na kopačke v 97. minúte Jánošík, ale namiesto strely z pravej strany volil prihrávku pred bránu a tú mu obrana hostí zblokovala. Gólový moment však prišiel o dve minúty na opačnej strane, Azango sa na malom priestore vo veľkom vápne uvoľnil medzi niekoľkými domácimi a krížnou strelou prinavrátil Trenčínu vedenie.

Azango robil domácim problémy aj ďalej, na konci prvého predĺženia ho mohol napodobniť Čatakovič, ale Volešák jeho strelu vyrazil.

V druhej polovici predĺženia mohol vyrovnať striedajúci Balaj, ktorý bol na trávniku necelú minútu, ale Šemrinec jeho tutovku vyrazil na roh. Trenčania hrozili brejkmi, odpoveď Ubbinka však šla vysoko nad. Vyrovnanie mal na kopačke po centri Hancka zľava obranca Chvátal, ale loptu poslal na zadnej žrdi prudko vedľa odkrytej brány.

Šošoni mali k dispozícii ešte niekoľko dobrých šancí, ale vyrovnať sa im už nepodarilo a tak do 1. predkola Európskej ligy postúpil AS Trenčín.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #AS Trenčín #Fortuna liga