Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Titul sa vrátil tam, kam patrí, vraví Godál. Poór nevie, či udrží El Maestra

V srdci futbalového Slovenska vypukla eufória. Konečne sa dočkala aj Trnava. Stala sa v poradí ôsmym mestom, ktoré oslavuje slovenský futbalový titul.

06.05.2018 15:49
Trnava, radosť, fanúšikovia Foto: ,
Radosť fanúšikov a hráčov Trnavy na ihrisku.
debata (2)

Prvý v ére samostatnosti. Päťkrát si ho vychutnala ešte v bývalej federácii vďaka svojej zlatej generácii. Zo šiestej majstrovskej hviezdičky sa teší po 45 rokoch.

Spartak, my ťa nikdy neopustíme

Trnavčania využili druhý mečbal a v 8. kole nadstavbovej časti zdolali druhú Dunajskú Stredu 2:0. Posledný krok sledoval vypredaný štadión, ktorý nesie meno strojcu niekdajšej trnavskej futbalovej slávy Antona Malatinského. Po poslednom hvizde rozhodcu nebolo sily, ktorá by udržala fanúšikov v hľadisku štadióna.

Oslavujúci diváci v krátkej chvíli zaplavili trávnatú plochu. Spartak, my ťa nikdy neopustíme, spievali tisícky hrdiel a znelo hromové skandovanie majstri, majstri!

„To je Trnava, to treba jednoducho zažiť,“ vravel majiteľ klubu, trnavský veľkopodnikateľ Vladimír Poór. „Ľudia milujú futbal. Žili ním včera, dnes a teraz budú oslavovať týždeň. Alebo aj tri, až do konca súťaže. Trvalo veľmi dlho, kým sme získali tento titul.“

Majiteľ: El Maestro tu nebol kvôli peniazom

Podľa Poóra už mnohí strácali vieru, že sa Trnave podarí získať titul. "Chvalabohu, že sa to stalo. Potešilo by ma, keby sa takto bavili všetci fanúšikovia na Slovensku. Na pekných štadiónoch a dobrým futbalom.

Potvrdil, že azda najdôležitejšie bolo, že sa podarilo vlani v lete doviesť do Trnavy v tom čase neznámeho Nestora El Maestra. „Je to kvalitný tréner. Má veľký podiel na tomto úspechu,“ zdôraznil Poór, ktorý financuje trnavský klub už viac ako dve desaťročia.

Netrúfal si však povedať, či sa ho podarí udržať v Trnave aj na nasledujúcu sezónu. „Toto je zložitá otázka, na ktorú neviem teraz odpovedať. Rokujeme spolu, debatujeme, hľadáme možné cesty. O peniazoch to určite nie je. On tu nebol kvôli nim.“

Emócie, nervozita, traja vylúčení

Trnava využila šláger kola, aby splnila svoj cieľ a urobila posledný krok k zisku titulu. Sledovalo ho bezmála 17-tisíc divákov, najvyššia návšteva na lige na novom trnavskom štadióne (otvárali ho v auguste 2015) ale aj aktuálneho ročníka.

Spartak Trnava je futbalový majster Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Choreografia fanúšikov Spartaka Trnava pred...

Strategickej úlohe podriadila všetko. Bokom išla futbalová krása. Bol to najmä boj. Domácim nahrala už 4. minúta, keď Egha fauloval Huk a kapitán Godál sebavedomo premenil penaltu. Táto situácia vniesla do zápasu ešte viac napätia, nervozity a aj emócií. Rekordom ročníka (až možno nielen jeho) bol aj fakt, že už do desiatej minúty videli traja hráči červenú kartu. Najskôr Huk po druhej žltej za nevyberaný faul a po ňom po strkaniach v strede ihriska aj jeho spoluhráč Kalmár a Čanturišvili, ktorý však nefauloval, vylúčený mal byť iný trnavský hráč.

Rozhodca Chmura rozdal v zápase ďalších sedem žltých kariet.

Na čele od septembra 2017

Hra bola rozkúskovaná, plná súbojov a ošetrovaní, chýbalo jej tempo. Dunajská Streda sa aj bez dvoch mužov pokúšala vyrovnať, ale šance si nevypracovala.

Trnava už išla za svojím cieľom. Jej najnebezpečnejším hráčom bol Egho. V 9. min trafil žrď, potom mal prsty v prvom góle a napokon druhý sám pridal. V 76. min. sa brankár Macej pokúšal obísť ho kľučkou, ale trnavský útočník mu loptu vypichol a do opustenej bránky pohodlne definitívne rozhodol.

Spartak už vtedy jasne dominoval. Ďalší gól mohol pridať Hladík, v 85. min vo výbornej pozícii hlavičkoval do brvna.

Trnavčania v celom ročníku jasne dominovali. Viedli tabuľku od septembra minulého roku. Predtým len v siedmich kolách pustili pred seba niektorého zo súperov.

Majú o 21 bodov viac ako vlani

Nový majster by získal titul tri kolá pred koncom súťaže aj v prípade, ak by s Dunajskou Stredou remizoval, pretože bratislavský Slovan v repríze finále Slovenského pohára (hral sa minulý utorok) podľahol v Ružomberku (0:1).

Trnavské mužstvo má stále výrazný náskok, pred druhou Dunajskou Stredou vedie o desať a tretím Slovanom o jedenásť bodov. Ešte ho čaká zápas v Žiline a doma sa rozlúči so sezónou súbojom s Trenčínom.

V tomto ročníku vybojovalo v 30 stretnutiach 64 bodov. Pred rokom skončilo v najvyššej súťaži na šiestom mieste a na konte malo o 21 bodov menej ako teraz.

Teraz postavil úspech najmä na výbornej defenzíve, inkasoval jasne najmenej gólov zo všetkých mužstiev. Až v šestnástich si udržal čisté konto.

Kapitán Godál: Vydreli sme to

„V mužstve vládla veľká tímovosť, na to tréner mimoriadne dbal. Dokázali sme bojovať jeden za druhého,“ komentoval brankár Martin Chudý, ktorý na jar úspešne nahradil medzi žrďami iného Martina – mladého Vantrubu.

Ten bol jednotkou v trnavskej bránke na jeseň, teraz je prvým už známym hráčom, ktorý opustí majstrovský tím, prestupuje do Slavie.

Kapitánsku pásku nosil po Lukášovi Greššákovi, ktorého trápili zdravotné problémy a hrával na jar menej, jeho zástupca Boris Godál. Skúsený obranca, ktorý na konci mesiaca oslávi 31 rokov, bol výraznou oporou.

„Ak by platil starý model prvoligovej súťaže, už by sme boli asi skôr majstrami. Vydreli sme si to a titul sa vrátil tam, kam patrí. Trvalo to až 45 rokov, ale o to je to teraz krajšie,“ zdôraznil trnavský kapitán.


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda