Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trnave vypukli majstrovské oslavy! Spartak získal po dlhých 45 rokoch titul

Futbalisti Spartaka Trnava získali po dlhých 45 rokoch titul majstra Slovenska. V sobotňajšom 8. kole nadstavby Fortuna ligy 2017/2018 na zaplnenom Štadióne Antona Malatinského zdolali DAC Dunajskú Stredu 2:0.

05.05.2018 19:01 , aktualizované: 20:03
Trnava, oslavy Foto: ,
Radosť fanúšikov a hráčov Trnavy po získaní titulu.
debata (14)

Zverenci anglického trénera so srbskými koreňmi Nestora El Maestra majú dve kolá pred koncom súťaže nedostihnuteľný 10-bodový náskok pred druhým DAC, resp. 11-bodový pred tretím Slovanom, ktorý prehral v Ružomberku.

Na takmer zaplnenom ŠAM v pomerne veľkom teple sa začalo poriadne zhurta. Na trávniku bolo od začiatku horúco a po prvom zahrození od hostí sa skóre menilo už v 6. minúte na druhej strane. Vlasko vysunul Egha, ktorého v pokutovom území fauloval Huk za žltú kartu a Godál nekompromisnou bombou otvoril skóre.

V 8. minúte musel po druhej žltej karte pod sprchy Huk, ktorý pri čiare fauloval súpera. Z následného priameho kopu tečoval do tyčky loptu Egho a následne Pehlivan trafil dobre reagujúceho Maceja.

Nervozita v úvode zápasu medzi Trnavou a... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Trnava, Dunajská Streda Nervozita v úvode zápasu medzi Trnavou a Dunajskou Stredou.

Hneď o pár okamihov sa poriadne zaiskrilo v strede ihriska po faule Kalmára na Pehlivana, za čo dostal hráč DAC žltú kartu a po následnej hromadnej potýčke videli v 10. minúte ČK aj Kalmár a Čanturišvili. Zrazu bolo na ihrisku viac miesta, ešte raz sa zaiskrilo za žltú kartu po faule Baya a rečiach Pehlivana a potom sa hra upokojila.

No hralo sa opatrne z oboch strán, prihrávky viac smerovali do šírky, chýbala futbalovosť. V hre bolo veľa, na hráčoch bolo badať nervozitu.

Spartak Trnava je futbalový majster Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Choreografia fanúšikov Spartaka Trnava pred...

Ani na začiatku druhého dejstva sa obraz hry nezmenil. Hráči v teple bojovali, snaha sa im uprieť nedala, no kreativita chýbala a šance sa nerodili. Trnavskí fanúšikovia si ale priebeh užívali, mohutne povzbudzovali svojich a tešili sa na oslavy, dupľom keď Trnave hral do karát aj priebežný výsledok z Ružomberka, kde Slovan prehrával.

Nechýbala pyrotechnika, hoci keď sa objavila pri bránke Maceja, rozhodca na chvíľku súboj aj pozastavil.

V 76. minúte mal na hlave definitívu Hladík, ale po centri z ľavej strany mieril nad. Mrzieť ho to dlho nemuselo, lebo po školáckej chybe brankára Maceja o niekoľko okamihov mu Egho vystihol kľučku, zobral loptu a pohodlne ju poslal do prázdnej brány.

Radosť Marvina Egha po strelení druhého... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Marvin Egho Radosť Marvina Egha po strelení druhého trnavského gólu do siete Dunajskej Stredy.

V 85. minúte trafil opäť osamotený Hladík hlavou brvno. O dve minúty nedal vo výbornej šanci ani Ofosu, no to už štadión búril nadšením a erupcia trnavských osláv vypukla okamžite po konečnom hvizde.

FC Spartak Trnava – FC DAC 1904 Dunajská Streda 2:0 (1:0)

  • Góly: 5. Godál (z 11 m), 76. Egho, ŽK: 15. Pehlivan, 40. Čivič, 68. Martin Tóth – 4. T. Huk, 15. Bayo, 20. Herc, ČK: 10. Čanturišvili – 8. T. Huk (po druhej ŽK), 10. Kalmár, rozhodovali: Chmura – D. Hrčka, Pozor, 16 832 divákov
  • Trnava: M. Chudý – A. Kadlec, Hladík, Godál, Čivič – A. Sloboda, Martin Tóth, Pehlivan (90. Greššák) – Čanturišvili, Egho (89. Š. Pekár), Vlasko (60. Ofosu)
  • Dunajská Streda: Macej – Koštrna, Šatka, T. Huk, Záhumenský – Herc (81. Mervo), M. Ljubičič, Kalmár – Vida (54. Pambou), Bayo (40. M. Divkovič), E. Davis

Hlasy po zápase (zdroje RTVS, TASR):

Nestor El Maestro, tréner Trnavy: „Prežívam to veľmi emotívne. Som teraz asi najšťastnejší človek na svete. Tak ako aj náš pán majiteľ. Pán Poór je skvelý človek, ľúbi Trnavu viac ako všetko, a som hrdý, že sme vyhrali tento najväčší a najdôležitejší pohár tento rok, keď som tu bol ja tréner. Trnava vyhrala ligu viac ako zaslúžene. Rozbila ju. Všetci ostatní bojovali o druhé miesto. To je pravda.“

Tréner Trnavy Nestor El Maestro vo vzduchu po... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Nestor El Maestro Tréner Trnavy Nestor El Maestro vo vzduchu po získaní titulu.

Boris Godál, kapitán Trnavy: "Je to niečo fantastické, sníval som o tom celý život. Spoluhráči okolo mňa vyhrávali tituly, ja som s tajnou dušičkou išiel do Trnavy, že by sa to tu mohlo zlomiť. A na tretí rok sa to podarilo. Nikto nám celý rok neveril, aj keď sme boli stále na prvom mieste. Vybojovali sme si to v tom najlepšom čase, vrátili sa ľudia a bude to tu žiť. Toto je najkrajší deň v mojej kariére.

Vladimír Poór, majiteľ Trnavy: „Som strašne šťastný, tečú mi slzy. Tak ako tečú aj ostatným Trnavčanom. Tri týždne sa bude oslavovať. Neviem nájsť veľa slov v týchto chvíľach, je to čisté šťastie.“

Anton Sloboda, stredopoliar Spartaka: „Mali sme prvú šancu na spečatenie zisku titulu a je skvelé, že hneď sme ju využili, navyše pred našimi fanúšikmi. Na začiatku sme strelili gól z jedenástky, potom sa na ihrisku začalo iskriť, bola tam nervozita. Dôležité bolo, že v druhom polčase sa nám podarilo streliť vytúžený druhý gól. Oslavy si poriadne užijeme.“

Lukáš Greššák, stredopoliar Spartaka: „Sú to fantastické pocity. Po jesennej časti sme verili, že by sme mohli ukončiť dlhé trnavské čakanie na titul. Je skvelé, že to vyšlo. Dôležité bolo, že sme na jar zvládli prvé náročné zápasy.“

Marco Rossi, tréner DAC: „Na tlačovú konferenciu som prišiel z povinnosti, aby som Trnave zablahoželal k titulu. Zápas hodnotiť nebudem.“

Slovan zakopol v Ružomberku

Futbalisti Slovana Bratislava nezískali po výsledku 0:1 ani bod na pôde najslabšieho tímu skupiny o titul Ružomberka v stretnutí 8. kola nadstavbovej časti.

Slovan v Ružomberku na istý čas prišiel o stredopoliara Vukana Savičeviča. Belehradský rodák sa zranil v priebehu prvého polčasu a v 24. min nútene opustil scénu.

„Vukana Savičeviča počas zápasu previezli do ružomberskej nemocnice. Vukan po súboji s domácim stopérom Maslom skončil s tromi zlomenými rebrami a jedným posunutým rebrom. Zároveň utrpel pomliaždenie pľúc,“ uviedol ŠK Slovan prostredníctvom facebooku.

MFK Ružomberok – Slovan Bratislava 1:0 (1:0)

  • Gól: 33. Gešnábel. Rozhodovali: Kráľovič – Weiss, Hrmo, ŽK: J. Maslo, Daniel, Kochan Bajrič, 1148 divákov
  • Ružomberok: Macík Jonec, J. Maslo, Menich, Pikk Qose, B. Ľupták – Daniel, Gešnábel (46. Kostadinov), Gál-Andrezly (81. Kochan) Gerec (73. Čapek)
  • Slovan: Šulla Čikoš, Bajrič (72. Vittek), Božikov, Sekulič Nono Savičevič (24. De Kamps), Hološko, Holman, Cmiljanič (58. Moha) Šporar

Po úvodnej rozbehovej fáze, viac futbalového apetítu a chcenia bolo na domácich kopačkách. V 12. min po rohovom kope Daniela a J. Maslo z prvej sproboval ohroziť bratislavskú bránu, no o pár decimetrov ju minul. O tri minúty neskôr Gešnábel sa predral do šestnástky hostí a Šulla skrotil Ružomberčanovu ľavačku. V 19. min priamy kop J. Masla z 25 m bol bezproblémovou záležitosťou pre gólmana belasých.

V 29. min po peknej akcii Gála-Andrezlyho a Daniela mohol skóre otvoriť Gerec, lenže tiesnený zblízka netrafil bránu. V 33. min sa už domáci priaznivci dočkali, spoza veľkého vápna si streleckú parketu nahotoval Gešnábel a tečovaná lopta skončila v pravom dolnom kúte bratislavskej svätyne. V 38. min vydarenú individuálnu akciu predviedol Daniel, sám aj zakončoval a Šulla úspešne ratoval svoj tím.

Druhé dejstvo dlho bolo len medzišestnástkové. Na prvý vzruch sa čakalo do 74. min, keď sa Liptákom naskytla veľká šanca na druhý gól. Čapek sa rútil na bránu hostí, spätnou prihrávkou loptu posunul Danielovi, ten ešte Qosemu, tomu však strela v gólovej pozícii absolútne nesadla. Ružomberok zaslúžene dokráčal k svojmu druhému víťazstvu v nadstavbovej časti o titul.

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: Bol to taký zdravý športový revanš po ‚pohári‘. Zo všetkých strán sme počúvali, že Slovan sme v tejto sezóne ešte neporazili. Chalani boli tak nastavení, že dajú do zápasu energiu, aj kvalitu. Z našej strany to bol veľmi slušný výkon. Súpera sme do ničoho nepustili. Aj tie dve strely na bránu boli málo nebezpečné. Mužstvo pracovalo kvalitne v defenzíve, tiež v ofenzíve. Mali sme dostatok šancí na to, aby výsledok bol ešte lepší, aby bol vyšší gólový rozdiel. Víťazstvo nad Slovanom si veľmi ceníme. Držíme mu však palce, aby skončil do 3. miesta, aby sme si trošku sezónu predĺžili.

Martin Ševela, tréner Slovana: Z našej strany to absolútne nebol dobrý zápas, mojim hráčom chýbala mentalita, čo ma samozrejme veľmi mrzí. Nebola energia, vášeň spred štyroch dní, z finále Slovenského pohára. Napriek tomu, že hráčom sme pred stretnutím zdupľovali, že každý ligový zápas je dôležitý. Po nejakom čiastkovom úspechu je potrebné, aby sme znovu prepli na ligu a pokračovali vo výkonoch, ktoré sme predvádzali. Dnes sme sa k tomu ani nepriblížili, s dvomi strelami na bránu sa nedá zvíťaziť. Nebola dobrá ponuková činnosť stredových hráčov, preto sme nemohli ukázať svoju hru smerom hore. Vôbec sa nám krídla nepresadili. Tým pádom Šporar nedostával také lopty, akoby potreboval. Ťažko sa mi to hodnotí. Ružomberok vyhral zaslúžene.

Aktualizujeme…


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda