Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší ligový strelec sníva o Reale Madrid. Mráz verí, že prekoná Semeníka

Slovenský futbalový reprezentant do 21 rokov Samuel Mráz je v tejto sezóne postrachom brankárov.

01.05.2018 17:05
Samuel Mráz Foto: ,
Žilinský útočník Samuel Mráz strieľa na prešovskú bránku.
debata

Talentovaný čochvíľa 21-ročný útočník MŠK Žilina (nar. 13. mája 1997) sa víkendovými dvoma presnými zásahmi do siete Ružomberka osamostatnil so 16 gólmi na čele poradia strelcov a je najväčším adeptom na honor kráľa kanonierov vo Fortuna lige 2017/2018.

„Keď mám byť úprimný, nečakal som, že dám toľko veľa gólov. Je to pre mňa prvá vážnejšia sezóna, v ktorej som dostal viac priestoru na ihrisku. Na druhej strane som dúfal, že keď budem viac hrávať, tak budem strieľať góly. Ako mužstvo sa snažíme hrať útočný futbal,“ skonštatoval v rozhovore pre web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) šikovný zakončovateľ, ktorý do Žiliny prišiel vlani z FK Senica a pod Dubňom sa hneď tešil z majstrovského titulu.

Neskóroval len proti Trenčínu

Mráz v tomto ligovom ročníku skóroval desaťkrát v 22-kolovej základnej časti, v doterajších siedmich dueloch skupiny o titul v rámci nadstavbovej časti zaťažil konto brankárov súpera šiestimi „trefami“.

Pred prenasledovateľmi, ktorí ho môžu ohroziť, má náskok poltucta gólov: momentálne druhý v poradí Rangelo Maria Janga (14 g.) a tretí v klasifikácii Jakub Mareš (12 g.) počas zimnej prestávky odišli z AS Trenčín, resp. ŠK Slovan Bratislava do zahraničia.

„Doteraz som síce strelil 16 gólov, ale mužstvá čakajú ešte po tri zápasy. Budem sa snažiť pridať nejaký gólik, aby mi to už neušlo. Bolo by to pre mňa veľmi pekné. Samozrejme, touto cestou sa chcem poďakovať aj žilinským spoluhráčom, bez nich by som nedal toľko gólov,“ skonštatoval Samuel Mráz, ktorý naznačil, v čom tkvie čaro jeho produktivity:

„Tréneri so mnou pracujú aj individuálne ako s útočníkom. Dal som si záležať na tom, aby som si vedel v zápasoch dobre nájsť gólové pozície v šestnástke, kde sa môže lopta ku mne dostať. Snažím sa čo najviac dostávať do koncovky a využiť čo najviac naskytnutých príležitostí. Nerobím rozdiely medzi gólmi hlavou či strelou. Dôležité je premeniť ponúknutú šancu. Najviac sa mi v tejto sezóne darí proti Ružomberku. Naopak dúfam, že dám gól Trenčínu -. je to jediný tím z nadstavby o titul, proti ktorému som neskóroval.“

Góly sú tímový úspech

V uplynulej sezóne bol najlepší strelec Fortuna ligy tiež z MŠK Žilina, krídelník Filip Hlohovský sa strelecky presadil 20-krát. „Myslím si, že to je spôsobené zásluhou našej útočnej hry. V Žiline máme istý herný systém, pri ktorom sa môžu útočníci gólovo presadiť. Filipove a aj moje góly sú však tímový úspech,“ vyjadril sa rodák z Malaciek.

V tejto sezóne strelil spolu 22 gólov. trikrát presne trafil v prípravnom období a tri góly si pripísal koncom marca v dvoch víťazných vystúpeniach slovenskej reprezentácie do 21 rokov proti Albánsku (v Tirane pri výsledku 3:2 rozhodol v 87. min, v Žiline pri výhre 4:1 strelil dva góly, pozn.) v 2. skupine kvalifikácie o postup na ME 2019 tejto vekovej kategórie do Talianska.

Samuel Mráz a Juraj Chvátal sa tešia z gólu v... Foto: SITA, Milo Fabian
Samuel Mráz, Juraj Chvátal Samuel Mráz a Juraj Chvátal sa tešia z gólu v zápase proti Albánsku.

„Cením si góly za reprezentáciu, keďže to boli moje prvé zásahy v drese dvadsaťjednotky. Navyše nás víťazstvá nad Albáncami udržali v hre o budúcoročný európsky šampionát. Samozrejme, dôležité góly boli aj za Žilinu. Radosť mám zo všetkých, ale o niečo viac sa teším z tých, ktoré nám dopomohli k výhre.“

Po rozdelení Československa v novodobej ére samostatnej SR (od sezóny 1993/1994) dal najviac gólov v jednom ligovom ročníku Róbert Semeník – v drese 1. FC Košice to bolo v jeho podaní až 29 presných zásahov v sezóne 1995/1996.

Inšpirujú ho Ronaldo a Messi

Samuel Mráz si myslí, že túto takmer tridsaťgólovú hranicu môžu dosiahnuť aj terajší útočníci na slovenských ligových trávnikoch: „Určite. Liga má nový systém a má spád. Myslím si, že padá aj viac gólov ako v minulosti. Okrem toho, že som dal 16 gólov, tak mal som aj ďalšie veľké množstvo pokusov. Takmer v každom stretnutí som mohol skórovať. Aj méta Róberta Semeníka je prekonateľná. Snáď sa to podarí prekonať mne.“

Dvadsaťročný zakončovateľ priznal aj skutočnosť, kto sú jeho futbalové vzory. „Je ich veľa. Spomenul by som však Cristiana Ronalda a Lionela Messiho, oni sú skutoční bombardéri. Aj od nich sa snažím niečo odpozerať a naučiť. Niečo viac od Ronalda, ale aj Messi je výnimočný,“ uviedol Mráz, ktorý kráča ku korune pre kráľa strelcov vo Fortuna lige 2017/2018, ale nemá problém s motiváciou.

„To určite nie. Môj sen je hrať za veľkoklub, napríklad za Real Madrid. Ostatné veci sú pre mňa málo,“ poznamenal s úsmevom Samuel Mráz a dodal: „Ale nie, chcem veľa hrávať, dávať góly a dosahovať čo najlepšie výsledky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Samuel Mráz