Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

El Maestro čaká boj o majstra až do konca. DAC pomohol sebe aj Slovanu

Boj o futbalový titul dostal nový náboj. Spartak Trnava, jasný líder najvyššej súťaže, prvý raz v tomto roku prehral.

02.04.2018 15:37
debata (1)
Anton Sloboda z FC Spartak Trnava a Erik... Foto: SITA, Martin Havran
FUTBAL-FL: Dunajská Streda - Trnava Anton Sloboda z FC Spartak Trnava a Erik Pačinda z FK DAC 1904 Dunajská Streda v akcii.

Jeho šnúru siedmich zápasov bez prehry prerušil dunajskostredský DAC. A pomohol tým nielen sebe, ale aj bratislavskému Slovanu, ktorému stačil jediný gól na výhru s Ružomberkom. Belasí na druhom mieste tabuľky strácajú na Trnavu už len sedem bodov a najbližšiu sobotu sa prvé dva tímy stretnú v Trnave.

Dunajskostredčania si konečne vydýchli, pretože zdolali Trnavu v lige po dvoch rokoch a ôsmich mesiacoch, z výhry sa netešili v siedmich vzájomných stretnutiach po sebe.

„Bol to bojovný zápas, v ktorom sme si zaslúžili vyhrať, ale musím uznať, že v závere zápasu sme poriadne tŕpli,“ vravel tréner dunajskostredského tímu Marco Rossi. Domácim pomohla k trom bodom aj tohtoročná najvyššia návšteva v súťaži.

Súboje Dunajskej Stredy a Trnavy v lige sú v posledných rokoch veľmi vyrovnané. V uplynulých desiatich zápasoch bol len dvakrát rozdiel v skóre dvojgólový (2:0), v ostatných prípadoch sa zrodili bezgólové remízy alebo víťazstvá o gól.

„Každý zápas s Trnavou je mimoriadne vyrovnaný a rozhodujú v ňom malé epizódky,“ potvrdil Rossi.

Trnavský tréner Nestor El Maestro uznal, že domáci boli tentoraz o niečo lepší a zaslúžene vyhrali. „Som síce trošku sklamaný, ale dobre, bude to veľký boj až do konca,“ vyhlásil.

Tréner Trnavy Nestor El Maestro počas zápasu v... Foto: TASR, Martin Baumann
Nestor Maestro Trnava TTX Tréner Trnavy Nestor El Maestro počas zápasu v Dunajskej Strede.

Na začiatku jarnej časti sa zdalo, že najväčšie nebezpečenstvo bude Trnavčanom hroziť od obhajcu titulu. Lenže Žilinčania podávajú nevyrovnané výkony a dosahujú aj také výsledky.

Veľa stratili, na jar tri razy prehrali, vybojovali dve výhry a jednu remízu, teda v šiestich zápasoch dovedna len sedem bodov. Momentálne budú mať iné starosti – musia sa sústrediť aspoň na boj o pohárovú miestenku.

Šemrinec by už bral bezgólovú remízu

Žilina – Trenčín 1:5. Gólové prestrelky a ani vysoký rozdiel v skóre v zápasoch Žiliny a Trenčína nie sú výnimočnou udalosťou.

Na jeseň sa zrodili v zápasoch týchto tímov takmer identické výsledky – 5:1 v Žiline a 5:2 v Trenčíne. V troch súbojoch dvoch posledných majstrov padlo v tomto ročníku úctyhodných 19 gólov. To len potvrdzuje, že obe mužstvá myslia viac na útok ako na obranu.

Najmä pre brankárov to nebýva jednoduchá úloha. „Už by som prijal, keby sa náš zápas skončil bezgólovou remízou,“ usmieval sa trenčianky brankár Igor Šemrinec, hoci jeho tím sa tentoraz tešil a on ho viackrát podržal. Zápas bez gólov odohrali títo súperi naposledy pred takmer šiestimi rokmi…

Ak niečo uplynulú sobotu nebolo v norme, tak potom fakt, že sa tešili hostia. V šiestich predchádzajúcich vzájomných stretnutiach vždy vyhrávali domáci. Obhajca titulu zo Žiliny v šiestich uplynulých domácich zápasoch neinkasoval.

V aktuálnej sezóne si pripísal už zopár divokých výsledkov – nedávno schytal rekordný debakel od Slovana na neutrálnej pôde v Myjave (0:6) a predtým na ihrisku poslednej Senice (1:4).

„Ukázali sme nedisciplinovanosť i naivitu v niektorých jednoduchých situáciách, to nás pripravilo o lepší výsledok,“ vysvetlil žilinský tréner Adrián Guľa vysokú prehru s Trenčínom.

„Keby sme boli produktívnejší, bol by to šialený zápas s iným skóre. Aj takto to bol síce šialený zápas, ale s jasnou prevahou Trenčína. Dostali sme lekciu z produktivity a z dôrazu vo vlastnej šestnástke.“ Trenčania síce strelili v dvoch predchádzajúcich zápasoch v nadstavbovej časti len po góle, ale na jeseň si vychutnali aj Prešov, ktorému dali sedem gólov, Podbrezovej dokonca osem.

„V Žiline sme využili šance, ktoré sa nám naskytli. Hral sa otvorený futbal, obe mužstvá chceli vyhrať. A keď si domáci utvorili tlak a mali viac z hry, podržal nás brankár Šemrinec,“ zdôraznil trenčiansky kouč Vladimír Cifranič.

Trnava a Slovan súperia o titul i o finále

V rozpätí najbližších dvoch týždňov sa stretnú prvé dve mužstvá najvyššej futbalovej súťaže až tri razy. Spartak Trnava a Slovan Bratislava aktuálne súperia v lige o titul a v Slovenskom pohári – Slovnaft Cupe ich čakajú dva zápasy o účasť vo finále.

Semifinále pohára sa hrá už na dve stretnutia. Prvú dvojicu tvorí Ružomberok a Žilina. Tieto tímy sa stretnú teraz dokonca dva razy v rozpätí piatich dní (a štyri razy v apríli). V oboch prípadoch sa zápasy uskutočnia v Ružomberku. Už dnes Ružomberčania privítajú súpera zo Žiliny v pohárovom stretnutí a v sobotu sa majster na Liptov vráti, pretože ho čaká nadstavbový ligový súboj.

V tomto ligovom ročníku sa stretli súperi dva razy v lige a o víťazovi rozhodlo domáce prostredie. Najprv sa tešil Ružomberok (1:0) a v odvete základnej časti vyhrala Žilina (2:0).

„Začíname vonku, naším cieľom bude utvoriť si dobrú východiskovú pozíciu. Pôjdeme na maximum a urobíme všetko pre postup do finále,“ uviedol po žrebe žilinský tréner Adrián Guľa.

Ružomberku a ani Žiline uplynulé ligové zápasy nevyšli. Ružomberčania podľahli tesne Slovanu (0:1), ale oveľa náročnejšiu úlohu budú mať Žilinčania, ktorí po domácom debakli s Trenčínom (1:5) musia rýchlo zmobilizovať sily.

„Musíme už zabudnúť na to, čo bolo. Myslíme dopredu, koncentrujeme sa na utorok a potrebujeme sa dať zdravotne do poriadku. Je to dvojzápas a v oboch dueloch potrebujeme významnú stabilitu našich výkonov. Je potrebné hrať naplno najbližší zápas, plniť si úlohy a byť disciplinovaní,“ vyhlásil na klubovom webe Guľa.

Špeciálnu pohárovú motiváciu majú v Trnave. Finálový zápas sa totiž uskutoční 1. mája na Štadióne Antona Malatinského. Prvý semifinálový súboj odohrajú v stredu na Pasienkoch. Slovan je v tomto ligovom ročníku úspešnejší – nad Trnavou tesne vyhral v oboch zápasoch (1:0 a 2:1). Belasí uplynulý víkend v lige ako jediní zo semifinalistov zvíťazili.

„Keď vyhrávame, všetko ide ľahšie a v tíme panuje lepšia atmosféra. Plne sa koncentrujeme na prvý zápas s Trnavou, ktorý bude tradične veľmi prestížny. Ak budeme hrať opäť kompaktne ako jeden tím, môžeme zdolať každého,“ vyjadril sa na klubovej stránke Holanďan v slovanistickom drese Joeri de Kamps.


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda #Nestor El Maestro