Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kmotrík: Averzia voči Slovanu na Slovensku je neuveriteľná

Viceprezident a generálny riaditeľ futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml. na piatkovom neformálnom stretnutí s novinármi pred začiatkom jarnej časti sezóny 2017/2018 odpovedal aj na otázky v súvislosti s témou, ktorá už niekoľko rokov nedá pokojne spávať mnohým verným priaznivcom "belasých".

17.02.2018 10:30
Filip Hološko Foto:
Ivan Kmotrík ml. a Filip Hološko
debata (28)

Tí sa často pýtajú, prečo vedenie Slovana Bratislava angažuje do mužstva tak veľa cudzincov, prečo medzi nimi prevládajú najmä futbalisti z balkánskych krajín?

„Pretože mladí a perspektívni futbalisti z balkánskych krajín sú pre Slovan paradoxne oveľa lacnejší ako ich rovesníci zo slovenských klubov,“ vyhlásil Kmotrík ml. Predstavitelia najslávnejšieho slovenského klubu sa viackrát v ostatných rokoch v ére samostatnosti stretli s tým, že domáce futbalové talenty môžu z materských klubov prestúpiť a odísť na hosťovanie hocikde do zahraničia, ale nie do Slovana Bratislava. Radšej ich funkcionári uvoľnia do tretej talianskej alebo španielskej ligy. Slovan je však zakázané pásmo.

Dávno sú preč časy, keď najlepší slovenskí dorastenci a juniori z mnohých klubov z krajiny pod Tatrami pokračovali vo svojej športovej kariére práve na Tehelnom poli, kde pod vedením erudovaných trénerov vyrástli na úspešných československých reprezentantov, účastníkov a medailistov z OH, z majstrovstiev sveta a Európy.

„Máme dosť čerstvú skúsenosť z jedného klubu, z ktorého sme chceli mladého talentovaného hráča. Zapýtali za neho na naše pomery veľmi veľa, no nakoniec išiel do blízkeho zahraničia za tretinu toho, čo chceli od nás,“ uviedol Ivan Kmotrík ml. „Alebo iný príklad: hráčovi, ktorý prestúpil do nášho mužstva, vedenie klubu zakázalo vstup na štadión, na ktorom ešte pred dvoma – tromi rokmi hrával ligu. Je to normálne? A vy sa potom divíte, že kupujeme hráčov na Balkáne? Mladí futbalisti zo slovenských klubov, ktorých rodičov ovplyvnili najmä rôzni agenti, radšej odídu do neznáma, akoby mali v kariére pokračovať v našom klube.“

„V poslednom období sme rokovali v piatich – šiestich kluboch, odkiaľ sme chceli získať hráča. Ani v jednom prípade se sa nedohodli. Vždy to skončilo na prehnaných finančných požiadavkách. Opakujem, ich talent mohol prestúpiť, kde len chcel, ale do Slovana nie. Alebo keď áno, tak za poriadne veľké peniaze. Averzia voči Slovanu na Slovensku je neuveriteľná. Neviem, čím sme si to zaslúžili? Čo sa stalo, že sme sa na Slovensku dostali do takej nemilosti?“ kládol si otázky v závere úvodného monológu Ivan Kmotrík, ktorý priznal, že pri rokovaní so zahraničnými hráčmi im najviac pomáha slávna minulosť.

„V zahraničí nás stále vnímajú ako najslávnejší slovenský klub. Mnohí vedia, že sme vyhrali Pohár víťazov pohárov, že sme boli majstrom niekdajšieho Československa i Slovenska. To nám tiež pomáha otvárať dvere do klubov najmä v krajinách, ktoré susedia so Slovenskom. Máme veľmi dobre zmapované prostredie, ktoré nás zaujíma. Naši futbaloví skauti poznajú terén i hráčsky trh v mnohých okolitých krajinách. Stále na tom pracujeme, stále tento skauting zveľaďujeme. Nebudete tomu veriť, ale vami spomínaná ‚balkánska cesta‘ je pre nás schodnejšia ako jalové rokovania so slovenskými partnermi,“ pripomenul generálny riaditeľ tímu z Pasienkov.

Podľa neho mnohé z našich futbalových talentov mohli minimálne dva – tri roky výkonnostne rásť doma a až potom mohli ísť do zahraničia ako hotoví a zrelí futbalisti. „Žiaľ, realita je iná, ale my s týmto trendom už dnes nič neurobíme. Nás nikto nepočúva, my sme pre každého päťdesiat kilometrov od Bratislavy ľudia z toho nepriateľského tábora. Je to choré, čo sa v poslednom čase okolo Slovana deje. Najmä pri chystaných prestupoch nám to všetci dávajú najavo. Jednoducho, Slovan je u mnohých na čiernej listine,“ konštatoval Ivan Kmotrík ml.

Podľa neho orientácia na futbalistov z Balkánu je pre Slovan východisko z núdze, z ktorého obe zainteresované strany majú paradoxne v konečnom dôsledku úžitok. Napokon, odchovanci balkánskej futbalovej školy sú pre mnohé mužstva zo starého kontinentu zárukou kvality.

„Nájdite mi špičkové európske mužstvo, v ktorom by nepôsobil futbalista z Balkánu. V každom ich majú, lebo sú to dobrí futbalisti. Hráči z tohto regiónu majú v sebe veľkú futbalovú kvalitu. My máme dobre zmapovaný terén v týchto krajinách, vďaka čomu získavame do mužstva kvalitných futbalistov. Každého hráča, ktorého do mužstva kúpime, dlhšie sledujeme. Máme ho dôkladne prevereného. Máme na to svojich ľudí. Nepatrím k tým, ktorí by nových hráčov do mužstva kupoval na základe propagačného videa. Ešte som totiž nevidel zlé propagačné video. Na každom je ten hráč vykreslený v tých najlepších farbách. Vo videu sú vyzdvihnuté jeho prednosti. Nezažil som, že by sa hráč pochválil svojimi slabinami,“ zdôraznil Ivan Kmotrík ml.

„Možno sme niekedy takto niekoho ako ‚mačku vo vreci‘ aj kúpili, ale ten sa v Slovane dlho neohrial. Taký nákup sme veľmi rýchlo vyhodnotili ako omyl. Teraz si pri prestupoch dávame oveľa väčší pozor. Už niekoľko rokov kupujeme do mužstva hráčov, ktorí raz budú v našom drese nositeľmi kvality. Máme pred sebou vidinu, že približne v decembri 2018 by sme mali mať hotový nový štadión, na ktorom by sme chceli hrať kvalitný futbal. Preto už teraz kupujeme hráčov, ktorí sa nám do toho nášho mužstva hodia. Ide o hráčov, ktorí už v mladom veku majú v sebe veľký potenciál. A keďže kvalita je najmä na Balkáne, tak v Slovane ideme – ako vy hovoríte – balkánskou cestou. A hoci je to z núdze cnosť, prináša nám to úžitok,“ dokončil Ivan Kmotrík mladší dlhšiu debatu na prestupovú tému.


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

28 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ivan Kmotrík #Fortuna liga