Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Prešove už zbúrali štadión, pre Trenčín sa začína boj o prvú šestku

Prešovskí futbalisti strelili na jeseň najmenej gólov zo všetkých prvoligových tímov - len trinásť. Až o sedem sa postaral Roland Černák. Ten síce začal s Tatranom zimnú prípravu, ale už v Prešove nie je - vrátil sa z hosťovania do svojho materského dunajskostredského klubu.

16.02.2018 12:00
Slovan - Prešov Foto: ,
Futbalisti Tatrana Prešov v zápase so Slovanom Bratislava.
debata

Prešov opustilo v zime viac ako desať hráčov. Na začiatku vládla aj neistota, kto bude mužstvo viesť v jarnej časti súťaže. Ukrajinský tréner Sergij Kovalec sa na Šariš napokon nevrátil. Hlavným koučom zostal český tréner Anton Mišovec, ktorý mal byť pôvodne Kovalcov asistent.

Góly sa očakávajú najmä od českého útočníka Petra Hošeka, ktorý predtým pôsobil aj v Senici a Dunajskej Strede. Práve on rozhodol jediným gólom generálku na ligu s druholigovým Bardejovom. V tomto súboji nastúpilo v základnej zostave len päť hráčov, ktorí sa predstavili v Trnave v poslednom jesennom kole.

Prešovčania postupne dopĺňali káder a po skúške v Lodži sa doň opäť vrátil aj Erik Streňo, ktorý na jeseň patril k najvýraznejším oporám. V príprave sa sľubne ukazoval chorvátsky stredopoliar Nikola Gatarič, ktorý by sa mohol stať novou posilou, ale celkovo sa tím zatiaľ skôr oslabil.

Tatran absolvoval v príprave osem stretnutí, prehral len s maďarským Haladasom (1:4), ale väčšinu zápasov odohral so slovenskými súpermi z nižšej súťaže.

Ani na jar nebude mať svoje domáce prostredie, zápasy odohrá opäť v Poprade, ale dobrou správou je, že koncom januára sa začali búracie práce na najstaršom slovenskom štadióne a na budúci rok by sa Tatran a jeho fanúšikovia už mohli vrátiť do nového a moderného stánku.

Tatran Prešov

Po jeseni: 11. miesto
Najväčšia posila: Nikola Gatarič
Najciteľnejší odchod: Roland Černák

Trenčín pustil streleckého lídra. Verí, že ho nahradí

Trenčín sa po rozpačitom rozbehu v aktuálnom ročníku dostal v jesennom finiši do prvej šestky, ale miesto v nej nemá zďaleka isté. Na jeho šiestu priečku sa tlačia ešte ďalšie dva tímy (Nitra i Zlaté Moravce-Vráble). S oboma sa stretne v závere základnej časti pred delením tabuľky na dve výkonnostné polovice.

„Začína sa boj o prvú šestku,“ avizujú Trenčania a ich cieľom je skončiť v lige na priečke, ktorá im zabezpečí účasť v európskej súťaži.

V klube nastali v zimnej prestávke tradične viaceré zmeny, ale bolo ich menej ako v minulosti. Najvážnejšou je odchod najlepšieho strelca tímu i celej súťaže Rangela Jangu, ktorý strelil na jeseň 14 gólov. Ú

točník pôvodom z Curacaa prestúpil do belgického Gentu. Za zmienku stojí aj odchod Holanďana Rickyho van Haarena do konkurenčného Slovana Bratislava. Na jeseň si pripísal v drese AS tri góly.

Pod Trenčianskym hradom definitívne uzavreli aj otázku hlavného trénera, ktorým bude na jar Vladimír Cifranič. Jeho asistentmi budú Juraj Ančic a Gideon van der Wee. Roman Marčok sa vrátil k práci s mládežou.

Už najbližšiu nedeľu narazia Trenčania na najvážnejšieho súpera v boji o 6. miesto – v Zlatých Moravciach ich čaká Nitra. „Je to náš priamy konkurent, ale nezväzuje nám to ruky a budeme dobre pripravení,“ tvrdí Cifranič.

Zdôraznil, že AS nechce meniť svoj zaužívaný štýl útočného futbalu. „Musíme nahradiť Jangove góly, máme na to viacerých hráčov, dúfam, že si túto úlohu rozdelia,“ dodal.

Okrem dvoch mladíkov z dorastu (Kadák, Pišoja) doplnili tím tri zahraničné posily – Jovan Pavlovič (OFB Banja Luka), Joey Sleegers (Nijmegen), Philippe van Arnhem (Waalwijk).

Mužstvo sa dobre naladilo na ligové pokračovanie, keď v generálke rozstrieľalo ambiciózny druholigový Inter Bratislava (7:0). Zo šiestich prípravných stretnutí vyhralo polovicu. Na sústredení v Turecku odohralo tri zápasy so silnými zahraničnými tímami. Hajduku Split podľahlo 2:4, Dynamu Moskva 1:3 a zdolalo Kruševac 3:1.

„Nový model súťaže prispel k väčšej dramatičnosti súťaže. Som presvedčený, že máme jedno z najkvalitnejších mužstiev u nás. Verím, že naše výkony budú stabilné a ukážeme, na čo máme,“ zdôraznil generálny manažér AS Róbert Rybníček.

AS Trenčín

Po jeseni: 6. miesto
Najväčšia posila: Joey Sleegers
Najciteľnejší odchod: Rangelo Janga

Trnava s rekordným náskokom o titule nehovorí

Trnavskí futbalisti prežili vcelku pokojnú zimu, bez veľkých zmien. „Máme tím, ktorý funguje. Nikdy sme sa neusilovali robiť v januári veľké zmeny,“ pripomenul tréner Nestor El Maestro.

Tréner ocenil prínos ofenzívneho hráča Reagyho Ofosu, ktorý vyrastal v Hamburgu a naposledy pôsobil v chorvátskom NK Istra. Je jediným hráčom, ktorý v zime doplnil trnavský káder a podľa El Maestra by sa mal stať posilou.

Potešil ho aj návrat Štefana Pekára, ktorý mal na jeseň zdravotné problémy, ale teraz by mohol zvýšiť konkurenciu v ofenzíve. Z kádra odišli štyria hráči, ale ani jeden nemal pevné miesto v základnej zostave. V nej sa z nich objavoval obranca Slavko Lukič.

Trnavčania absolvovali sústredenie v Turecku a na začiatku februára strávili niekoľko dní v maďarskom Lipóte. Odohrali dovedna sedem stretnutí, tri vyhrali, štyri prehrali, ale tréner zdôrazňuje, že výsledky nie sú podstatné.

„Príprava nie je o výsledkoch, ale o osvojení si určitých vecí na každej pozícii. Všetci hráči ukázali, že sú pripravení odviesť svoju prácu,“ uviedol El Maestro na klubovej stránke.

Generálka lídrovi súťaže vyšla, zdolal v nej Karvinú 3:1 a dva góly strelil Marvin Egho. Rakúsky útočník na jeseň nastúpil vo všetkých ligových zápasoch Spartaka a bol s piatimi gólmi jeho najúspešnejším strelcom. Trnavčania otvoria jarnú časť ligy v sobotu v Zlatých Moravciach, ktoré vedie ich bývalý tréner Juraj Jarábek.

Zápas bude mať náboj aj pre to, že Spartak si chce pred delením tabuľky udržať náskok a ViOn bojuje o prvú šestku. Trnavčania piaty raz v histórii slovenskej ligy zimovali na čele, ale titul v ére samostatnosti nikdy nezískali. Tentoraz si vypracovali svoj najväčší náskok po jeseni, majú o deväť bodov viac ako Slovan a Žilina, ale stále o titule nehovoria.

„Pre mňa sú tieto dva tímy, ktoré sú za nami, stále najväčší favoriti na zisk titulu,“ tvrdí El Maestro.

Pripomína, že jeho mužstvo má za sebou veľmi úspešnú jesennú časť. „Pozeráme sa len na to, aby sme pokračovali v našej ceste. V hernom štýle nechceme robiť žiadne veľké zmeny. Z tohto hľadiska nám zostáva už len to, aby sme boli pripravení po fyzickej a mentálnej stránke,“ zdôraznil El Maestro.

Spartak Trnava

Po jeseni: 1. miesto
Najväčšia posila: Reagy Ofosu
Najciteľnejší odchod: nik


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #Fortuna liga