Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan míňal milióny. Pustil strelca a verí posilám

Na Pasienkoch nastali už tradične v zimnej prestávke veľké zmeny. Slovan uvoľnil do poľského Lubinu lídra streleckej tabuľky najvyššej futbalovej súťaže. Jakub Mareš dal na jeseň dvanásť gólov.

13.02.2018 18:26
Slovan, Trnava, Filip Hološko Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Úspešný strelec prejavil záujem odísť. „Myslím si, že Jakubov prestup do Poľska bol najlepším riešením pre všetky strany. V lete sme ho získali ako voľného hráča, teraz za finančnú kompenzáciu prestupuje do poľskej ligy,“ vyjadril sa na margo najvážnejšej zmeny viceprezident ŠK Ivan Kmotrík ml.

Z tímu jedného z favoritov súťaže odišiel aj František Kubík – posilnil konkurenta MŠK Žilina. Vedenie bratislavského klubu investovalo do posíl niekoľko miliónov eur. Dotiahlo do tímu osem nových hráčov do všetkých formácií a verí, že sa stanú posilami. Až na jednu výnimku (brankár Michal Šulla), ide všetko o cudzincov.

O góly by sa mal starať najmä Slovinec Andraž Šporar, ktorý pribudol do kádra ako prvý ešte pred štartom zimnej prípravy. V súvislosti s 23-ročným útočníkom sa hovorí ako o najdrahšej posile v histórii slovenskej ligy, suma by sa mala vyšplhať až k dvom miliónom eur. Pôsobil v Olimpiji Ľubľana a na Pasienky prestúpil z FC Bazilej.

Belasí absolvovali zimnú prípravu v tureckom Beleku. Bola netradične dlhá – v dobrých podmienkach strávili takmer mesiac. V rámci pobytu odohrali šesť stretnutí, po návrate ich čakala generálka so Zlínom.

Tréner Martin Ševela vyzdvihoval skutočnosť, že stúpla konkurencia a hráči v zime tvrdo bojovali o miesto v zostave. V tíme sa objavili už aj Rabiu a De Kamps, ktorí mali na jeseň zdravotné problémy a tréner s nimi nemohol dlhší čas rátať.

Zo siedmich prípravných zápasov vyhral Slovan ešte v januári tri, v ďalších sa už výhry nedočkal. Ševela si však cenil aj bezgólovú remízu so Zenitom Petrohrad v čase tureckej prípravy. V generálke uplynulú sobotu podľahli jeho zverenci v Zlíne 2:3. V tomto súboji sa objavili na trávniku piati hráči, ktorí pribudli do kádra v uplynulých týždňoch. Medzi strelcov sa zapísal aj Šporar, bol to len jeho druhý gól v novom drese. Napriek tomu bol najúspešnejším strelcom mužstva v príprave.

Slovanisti nezvládli podľa predstáv jesennú časť súťaže a na treťom mieste strácajú na vedúcu Trnavu až deväť bodov. Napriek tomu by radi tento náskok lídra zlikvidovali, v nadstavbovej časti súťaže sa chcú vrátiť do boja o titul.

ŠK Slovan Bratislava
Po jeseni: 3. miesto
Najväčšia posila: Andraž Šporar
Najciteľnejší odchod: Jakub Mareš

Podbrezovú čaká ostrý štart

Futbalistov Podbrezovej čaká existenčná jar. Majú len o tri body viac ako posledná Senica. Podľa trénera Mareka Fabuľu už záverečné tri kolá základnej časti budú pre mužstvo mimoriadne dôležité. Stretnú sa v nich s Prešovom aj so Senicou, teda súpermi, ktorí sú v tabuľke hneď pod nimi…

Podbrezovčania sa pripravovali najskôr v domácich podmienkach a potom absolvovali sústredenie v Beleku. Odohrali dovedna osem zápasov, polovicu z nich v Turecku so zahraničnými súpermi. Podľahli len raz, v generálke proti Kubaňu Krasnodar. Železiarne držali so silným ruským tímom krok, všetky tri góly padli z penált. O remízu prišli až v poslednej minúte (1:2).

Fabuľovým zverencom nevyšla v domácej súťaži jesenná časť. Náladu im trochu zdvihol posledný zápas minulého roka, v ktorom zdolali Nitru (1:0), ale v siedmich predchádzajúcich stretnutiach sa z víťazstva netešili. V zlej sérii vybojovali len jednu remízu a pripísali si šesť prehier, medzi nimi aj rekordnú s Trenčínom (1:8).

V zime sa vedenie klubu rozhodlo omladiť káder a neráta už s viacerými známymi a skúsenými hráčmi (niekdajším kapitánom Jaroslavom Kostelným, Kamilom Kuzmom…). Tím doplnili mladými futbalistami a získali aj niekoľko zahraničných posíl, najmä do ofenzívy, pretože na jeseň bolo najväčšou slabinou tímu zakončenie, v 19 stretnutiach dal len 14 gólov. Strelecky je na tom horšie už len Prešov.

Góly očakávajú najmä od Ukrajinca Iľju Tereščenka, ktorý prišiel zo Slovana a Poliaka Jakuba Wiezika, ktorý naposledy pôsobil v Prešove. Pomôcť by mal aj chorvátsky stredopliar Stijepo Njire, ktorý tri predchádzajúce roky hrával v Znojme.

Železiarne Podbrezová
Po jeseni: 10. miesto
Najväčšia posila: Stijepo Njire
Najciteľnejší odchod: Jaroslav Kostelný

ViOn ešte nezabalil boj o prvú šestku

Futbalisti Zlatých Moraviec-Vrábeľ ešte nevzdali boj o prvú šestku. Na šiesty Trenčín strácajú len štyri body. V poslednom, 22. kole základnej časti, po ktorom sa bude súťaž deliť, sa stretnú doma v priamom súboji s Trenčínom…

„Samozrejme, bude to náročné, ale podľa nás ešte nie je rozhodnuté. Urobíme maximum, uvidíme, či to bude stačiť. Samozrejme, ideálne by bolo získať z posledných troch kôl základnej časti plný počet bodov,“ zdôraznil športový riaditeľ FC ViOn Vladimír Červený.

Mužstvo absolvovalo prípravu v domácom prostredí a aj sústredenie na Makarskej riviére v Chorvátsku. „Podmienky sme mali výborné, aj hráči si ich pochvaľovali. Položili sme v našom areáli nový kvalitný umelý trávnik, ktorý už mužstvo využívalo,“ doplnil Červený.

V klube veria, že dokážu nahradiť aj odchody viacerých hráčov, ktorí patrili k oporám. Trénera Juraja Jarábka najvac mrzí skutočnosť, že už nemôže rátať s najlepším strelcom tímu Róbertom Gešnábelom. Ten patril medzi najúspešnejších aj v súťaži, na jeseň strelil deväť gólov a v rebríčku je tretí spolu so Žilinčanom Mrázom.

Po odchode Jangu a Mareša do zahraničia, ktorí boli pred touto dvojicou, sa mu dokonca otvára šanca bojovať o korunu kráľa kanonierov. Bude sa však o ňu usilovať už v drese priameho konkurenta – v Ružomberku.

Aj z obrannej formácie Zlatých Moraviec odišli dvaja hráči, ktorí patrili do základnej zostavy – talentovaný Timotej Záhumenský pokračuje v kariére v Dunajskej Strede a skúsený kapitán mužstva Martin Dobrotka do druholigového poľského tímu Stal Mielec, ktorý bojuje o postup do najvyššej súťaže.

ViOn prišiel aj o ďalšieho obrancu, Poliaka Dawida Szymonowicza, ktorému sa skončilo hosťovanie z Bialystoku. Útočník Peter Sládek sa po hosťovaní vrátil do Bialsko-Bialej.

ViOn doplnil zadné rady o Juraja Kotulu a Mareka Riga zo Slovana Bratislava a ako posila sa v príprave ukazoval aj český stredopoliar s angolskými koreňmi Robert Bartolomeu, ktorý je hráčom Zlína. Všetci traja sú v Zlatých Moravciach na hosťovaní.

ViOn Zlaté Moravce-Vráble
Po jeseni: 8. miesto
Najväčšia posila: Robert Bartolomeu
Najciteľnejší odchod: Róbert Gešnábel


Tabuľka Fortuna ligy

    Z V R P S B
1. Trnava 32 20 4 8 41:28 64
2. Slovan Bratislava 32 17 8 7 58:37 59
3. Dunajská Streda 32 16 9 7 46:32 57
4. Žilina 32 17 2 13 63:51 53
5. Trenčín 32 15 6 11 75:47 51
6. Ružomberok 32 10 10 12 36:39 40

    Z V R P S B
7. Nitra 32 11 12 9 33:29 45
8. Michalovce 32 11 8 13 35:34 41
9. Podbrezová 32 11 5 16 29:43 38
10. Zlaté Moravce-Vráble 32 8 7 17 39:52 31
11. Senica 32 6 8 18 29:58 26
12. Prešov 32 5 11 16 22:56 26

Poznámka:

1.-6. miesto skupina o titul
7.-12. miesto skupina o udržanie

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #ViOn Zlaté Moravce #ŽP Šport Podbrezová #Andraž Šporar