Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V Dunajskej Strede sa pustila SBS-ka do fanúšikov Trenčína. Odsúdila to aj ÚLK

Sobotňajšia tesná prehra s AS Trenčín 1:2 v rámci 13. kola futbalovej Fortuna ligy bola na novom štadióne MOL Aréna pre hráčov FC DAC 1904 Dunajská Streda prvá po vyše jedenástich mesiacoch a sedemnástich domácich vystúpeniach.

22.10.2017 18:58 , aktualizované: 21:46
security, SBS, strážnik Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Spomenutý duel na Žitnom ostrove, ktorý sledovalo v hľadisku 6616 divákov, mal však nepríjemnú dohru. Počas nastupovania fanúšikov hosťujúceho Trenčína do autobusu prišlo k incidentu s priaznivcami dunajskostredského klubu i s členmi bezpečnostnej služby (SBS).

„Zápas v Dunajskej Strede prebiehal z pohľadu fanúšikov AS Trenčín bez problémov až do momentu, keď počas nastupovania do autobusu sa do nebezpečnej vzdialenosti dostala skupina domácich fanúšikov s cieľom konfrontácie medzi oboma skupinami. Následne došlo k verbálnym útokom a provokáciám medzi oboma skupinami. Domáca SBS zasiahla a donútila fanúšikov nášho klubu nastúpiť do autobusu. Adekvátnosť zásahu počas najbližších dní budeme analyzovať. Aj touto cestou chceme všetkých zúčastnených vyzvať, aby nám dali k dispozícii videozáznamy z incidentu. O prípadný záznam požiadame aj klub DAC 1904 Dunajská Streda. Následne sa rozhodneme, ako budeme ďalej postupovať,“ uvádza oficiálna internetová stránka trenčianskeho klubu a na margo sobotňajších pozápasových udalostí v Dunajskej Strede ešte v stanovisku dopĺňa:

"Dôsledky sme pripravení vyvodiť voči obom stranám. Išlo o incident, ktorý sa v prípade našich fanúšikov nevyskytol už niekoľko rokov. Preto chceme celý prípad podrobne vyhodnotiť a prijať následné opatrenia. Zaujímať nás bude aj fakt, prečo sa skupina domácich fanúšikov dostala do tak tesnej blízkosti fanúšikov AS Trenčín. Na túto vec musí dať odpoveď organizátor zápasu. V prípade rizika je povinnosťou domáceho klubu dopraviť hosťujúcich fanúšikov bezpečne von zo sektoru, aj keby ich mali v priestore štadióna zadržať, aby zabezpečili bezpečný presun k autobusu.“

Pozrite si vdieo. Pozor, obsahuje vulgarizmy.

K udalostiam po spomenutom stretnutí v Dunajskej Strede sa vyjadrila aj Únia ligových klubov (ÚLK), riadiaca organizácia najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Tá považuje zásah SBS za neprimeraný.

„Po stretnutí 13. kola Fortuna ligy medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda a AS Trenčín došlo k neprimeranému zásahu SBS voči fanúšikom AS Trenčín?. Z dostupných videí nie je zrejmé, čo tomuto konfliktu predchádzalo, no takýto spôsob riešenia konfliktnej situácie je pre nás absolútne neprijateľný. Dlhodobo, v rámci vzdelávania predstaviteľov usporiadateľských služieb a hlavných usporiadateľov jednotlivých fortunaligových klubov prostredníctvom bezpečnostného manažéra SFZ, pracujeme na tom, aby sa na našich štadiónoch zvyšoval komfort rovnako pre domácich i hosťujúcich fanúšikov. Vizuálne sme jednoznačne oddelili členov usporiadateľskej a bezpečnostnej služby. Usporiadateľská služba má zabezpečiť základný informačný servis pre fanúšikov, a tým sa postarať o primeraný komfort. Bezpečnostná služba má pôsobiť preventívne, určite nie agresívne, má byť jasne označená vestou a nesmie vyvolávať konflikt,“ uvádza sa v stanovisku ÚLK na oficiálnom webe najvyššej slovenskej futbalovej súťaže fortunaliga.sk.

„V rámci našich interných predpisov budeme z vyššie uvedených dôvodov na najbližšom rokovaní Prezídia ÚLK žiadať o vyjadrenie zástupcu FC DAC 1904 Dunajská Streda a prijmeme opatrenia k zabezpečeniu bezproblémovej organizácie všetkých zápasov Fortuna ligy.“

22 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #DAC Dunajská Streda