Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina sa trápi. Je to najhorší štart majstra v histórii

Futbalisti MŠK Žilina zažívajú najhorší štart majstra v histórii samostatnej súťaže. Ešte nikdy za uplynulých 25 rokov nemal obhajca titulu po troch kolách tri prehry.

07.08.2017 15:54
debata

Dve prehry po druhom kole mali v lete 2005 futbalisti Artmedie Petržalka, ale po zaváhaní v Zlatých Moravciach (0:2) uplynulý víkend sa na čele tohto nelichotivého rebríčka osamostatnila Žilina. Petržalský tím pred dvanástimi rokmi po zakopnutí s Trnavou (0:2) a Nitrou (0:1) do tretice naplno zabral a zvíťazil práve na pôde Žiliny (2:1).

Priam excelentný štart v súťaži mal v pozícii obhajcu AS Trenčín. V ročníku 2015/2016 vyhral prvých päť zápasov a neinkasoval v nich ani gól (7:0). V 6. kole stratil prvé dva body po domácej remíze s Ružomberkom (1:1). Prvú prehru okúsil až v 20. kole, keď doma podľahol Slovanu (0:2).

Žilinčania sa v lete oslabili, ich rady opustili dvaja kľúčoví hráči v minulom ročníku (Mabouka a Hlohovský), čo sa v úvode nového ročníka prejavilo. Siedmy titul vybojovali vo veľkom štyle, deklasovali konkurenciu a, zdá sa, že aj pod vplyvom tejto suverenity teraz precenili svoje sily, ktoré majú svoj slovenský strop.

Za celý minulý ročník podľahli v lige iba trikrát, minulosezónnu normu už v novej sezóne splnili. Zverenci Adriána Guľu nezvládli herne a výsledkovo domáci zápas s FC Kodaň v 2. predkole Ligy majstrov a vypadli. Nevyšiel im vzápätí ani štart v novom ročníku domácej súťaže. Padli až na poslednú priečku, jediní ešte nezískali ani bod a strelili len dva góly.

Pravda, potenciál žilinského mužstva je určite vyšší, ako ukazujú súčasné výsledky a obhajcu nemožno po prvých stretnutiach odpisovať. Aj príklad Petržalky z ročníka 2005/2006 naznačuje, že nijaké hlbšie závery sa ešte neoplatí robiť. Artmedia v ňom napokon skončila na druhom mieste, len šesť bodov za majstrom Ružomberkom.

Na jeseň 2005 navyše zažiarila v Lige majstrov. Po rozpačitom úvode sezóny sa ako jediný slovenský tím nielenže prebojoval do skupiny Ligy majstrov, ale nehral v nej podradnú úlohu, naopak, do posledného zápasu súperil o postup.

V slovenskej lige sa teraz hrá podľa nového herného systému. Na jar po 22 kolách, keď mužstvá odohrajú zápasy každé s každým doma i vonku, tabuľku rozdelia na dve polovice. V prvej šestke sa bude hrať o titul a rozdajú si to medzi sebou favorizované mužstvá.

To znamená, že v tomto ročníku sa popredné tímy stretnú navzájom až štyri razy, čo je dosť veľký priestor, aby zmazali aj prípadné manká zo základnej časti.

Pravda, po troch prehrách si musí MŠK dať pozor, aby mu prvá šestka neunikla. Času na dobiehanie nemá toľko ako v minulom hernom modele. Žilinčania musia zmobilizovať sily a začať zbierať body, aby si vôbec udržali šancu svoje ligové prvenstvo obhajovať.

DAC siahal na klubový rekord, ale opäť nezdolal Ružomberok

Futbalisti DAC Dunajská Streda útočili v nedeľu večer na klubový rekord. Ešte nikdy doteraz nezačali nový ročník troma víťazstvami. A nezačali ho ani tentoraz, hoci po dvoch kolách mali dve výhry a v treťom stretnutí sezóny viedli nad Ružomberokom 1:0. Zápas sa napokon skončil remízou 1:1…

Mužstvo zo Žitného ostrova dokázalo opäť zvíťazil len v dvoch zápasoch v úvode sezóny (stalo sa tak štvrtý raz). „Narazili sme na silného súpera. Sklamaný som z výsledku, ale s výkonom môjho mužstva som spokojný,“ hodnotil taliansky tréner DAC Marco Rossi.

Pred tretím kolom boli ešte tri mužstvá s plným bodovým ziskom, ale okrem DAC aj Slovan len remizoval a na čele tabuľky zostal bez straty bodu už len trnavský Spartak. Dunajskostredský tím mal proti sebe súpera, proti ktorému sa mu dlhodobo nedarí a možno zaúradovala aj tradícia. Naposledy ho totiž zdolal pred vyše 40 mesiacmi, 15. marca 2014 (2:0).

Odvtedy sa súperi stretli jedenásťkrát a Dunajská Streda nezdolala Ružomberok ani raz (päť prehier, šesť remíz). Aj historická štatistika súbojov týchto súperov vyznieva jasne pre Ružomberok. Z 29 stretnutí podľahol len štyri razy, trinásťkrát vyhral a dvanásťkrát remizoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #DAC Dunajská Streda #Fortuna liga