Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trenčíne začnú stavať štadión. V Dunajskej stále čakajú na posily

Futbalisti AS Trenčín odštartovali ostrú sezónu už pred troma týždňami, keď vstúpili do Európskej ligy. Zatiaľ si v nej počínali celkom úspešne, dva zápasy vyhrali a naposledy remizovali s izraelským Jehuda Tel Aviv. Práve štvrtková odveta rozhodne, aký charakter bude mať sezóna v najbližších týždňoch.

17.07.2017 15:00
AS Trenčín, štadión Foto:
Takto by mala vyzerať jedna z tribún na novom štadióne v Trenčíne.
debata

Ak by Trenčania nepostúpili, od nedele sa môžu maximálne sústrediť na domácu súťaž, v ktorej naposledy dobrým finišom zachránili aspoň tretie miesto. „Aj tentoraz chceme obsadiť jedno z troch prvých miest a vybojovať si účasť v nasledujúcom ročníku európskych pohárov,“ zdôraznil generálny manažér AS Róbert Rybníček.

Popri tom je hlavnou úlohou budovanie nového štadióna. „Bez vlastného domu sa nedá pôsobiť na najvyššom fóre,“ pripomína Rybníček. „Pokročili sme v budovaní tréningových plôch neďaleko štadióna. Do konca augusta budeme mať všetky tri nové plochy s umelou trávou dokončené, budú ich využívať mládežnícke tímy i prvé mužstvo.“

Podľa neho by už najbližší mesiac mohli začať aj výkopové práce na výstavbe štadióna. „Našou predstavou je, aby sme popri výstavbe mohli na štadióne odohrať aj ligové stretnutia. Nový stánok, ktorý bude majetkom klubu, by mal byť dokončený za 18 mesiacov,“ uviedol generálny manažér.

Príprava bola pred prvým súťažným zápasom krátka. „Platí to aj o voľne, trvalo len jedenásť dní. Hráči k nemu dostali aj individuálne plány, čo by mohli v čase dovoleniek zlepšiť,“ vysvetlil tréner Martin Ševela. „Odohrali sme len dva prípravné zápasy. Najprv proti Maccabi Tel Aviv, v ktorom dostali šancu hráči zo širšieho kádra, najmä mladí futbalisti, chceli sme vidieť, s kým môžeme v budúcnosti rátať. Remizovali sme 1:1. Potom sme nastúpili proti Žiline, čo už bola generálka na novú sezónu. V otvorenom zápase sme vyhrali 6:3.“

Najväčšie zmeny v kádri nastali v minulej sezóne a v aktuálnej prestávke už neprišlo k väčšiemu hráčskemu pohybu. V klube zostal Čatakovič, ktorý bol v Trenčíne doteraz len na hosťovaní, AS s ním podpísal zmluvu na tri roky. Mužstvu zatiaľ chýbal Janga, ktorý mal reprezentačné povinnosti, v zápase v Kutaisi sa zranil Lawrence.

„Myslím si, že momentálne máme silnú kostru mužstva, ktorá by mala byť konkurencieschopná v lige,“ tvrdí Rybniček, ktorý dodal, že klub momentálne hľadá nového generálneho partnera.

Nový tréner DAC Rossi čaká v tíme ešte tri posily

Futbalisti DAC Dunajská Streda obsadili v minulom ročníku siedme miesto, s čím nevládla spokojnosť. Aj preto nastali v mužstve mnohé zmeny. Na lavičku sa posadil taliansky tréner Marco Rossi, z kádra odišlo deväť hráčov, medzi nimi aj bývalý reprezentant a kapitán tímu Ľubomír Michalík. Káder doplnili z dunajskostredskej juniorky. Posilami by mohol byť brankár Patrik Macej z Michaloviec, Lukáš Čmelík zo Žiliny, ale aj mladý reprezentant Kristián Koštrna, ktorý naposledy pôsobil v bulharskom Blagoevgrade.

„Dôležité je, že sa nám podarilo udržať obrancu Šatku, čo nebolo jednoduché, lebo o jeho služby bol veľký záujem,“ vyhlásil športový riaditeľ DAC Jan Van Daele. Zároveň naznačil ambície v novej sezóne: „Naším jednoznačným cieľom je dostať sa najskôr do prvej šestky a potom na jar v nadstavbovej časti atakovať prvú štvorku.“

„Prípravu sme začali 22. júna, štyria hráči boli s mládežníckymi reprezentáciámi, pripojili sa k ostatným len pred troma dňami. Obranca Eric Davids nám stále chýba, má ešte povinnosti v panamskej reprezentácii. Káder stále nie je kompletný. Potrebujeme ešte mužstvo doplniť minimálne na troch postoch, na tom teraz klub pracuje. Máme mladý tím, talentovaných hráčov, ktorí potrebujú mať vedľa seba aj skúsených futbalistov, akým je napríklad kapitán Ljubičič,“ uviedol tréner Rossi.

Podľa športového riaditeľa by mužstvo mal posilniť najmä tvorivý hráč v strede poľa a tiež univerzál na viaceré posty. Kapitán zdôraznil, že v šatni vládne pred sezónou, ktorú otvoria v sobotu zápasom s Podbrezovou, dobrá atmosféra. „Prišiel nový tréner, každý sa v tréningu či v príprave chce ukázať,“ zdôraznil Marin Ljubičič.

Klub pokračuje v budovaní infraštruktúry. „V akadémii máme dokončených šesť ihrísk, z nich sú dve s umelou trávou. Máme aj ďalšie tri špeciálne plochy na prípravu. Teraz sme začali s budovaním dvoch ďalších ihrísk spolu s tribúnou a šatňami pre mládežnícke výbery. Rozbieha sa tiež výstavba budovy akadémie, dokončíme ju vo februári. Koncom budúceho júna budeme mať k dispozícii akadémiu porovnateľnú s poprednými v Európe. V októbri chystáme v zápase s Trenčínom otvoriť hlavnú tribúnu, kapacita na štadióne stúpne na 10 300 miest,“ priblížil majiteľ klubu Oszkár Világi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #DAC Dunajská Streda