Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VSS Košice skrachovali. Vzdali sa ligy i mládeže

Futbalový klub VSS Košice skrachoval. Do utorňajšej polnoci bežal termín na prihlásenie mužstiev do najvyššej súťaže. Už popoludní bolo jasné, že VSS medzi nimi nebude. Vedenie klubu potvrdilo, že nepodalo prihlášku áčka do žiadnej zo slovenských líg a neprihlásilo do súťaže ani nijaký tím mládeže.

13.06.2017 12:06 , aktualizované: 20:58
MFK Košice Foto: ,
Ilustračné foto
debata (26)

Končí dvojnásobný majster

V praxi to znamená, že FC VSS Košice, ktorý získal pod názvom 1. FC Košice dva tituly majstra Slovenska a zahral si aj v skupine Ligy majstrov, zmizne s futbalovej mapy Slovenska.

VSS si vybojovali postup na ihrisku, vyhrali druholigovú súťaž, ale ak by sa chcel klub prihlásiť do prvej ligy, musel by sa zaviazať, že do 22. júna splní všetky podmienky licenčného konania. To bolo nereálne, nespĺňal viacero ekonomických a infraštruktúrnych kritérií a nemá ani prostriedky na financovanie mužstva v prvej lige.

Dlhy sa odhadujú prinajmenšom na vyše 150-tisíc eur. Doterajší majiteľ Blažej Podolák sa rozhodol, že ich už nebude nabaľovať a vyhradil si právo, že o situácii bude informovať len on, ďalší pracovníci klubu ju preto nechceli komentovať. „Prepáčte, ale informácie budem podávať len cez stránku FC VSS,“ reagoval na žiadosť Pravdy. Do uzávierky tohto vydania sa tak nestalo.

Do ligy mieri Nitra

Podľa našich informácií sa mesto pokúsi zachrániť aspoň mládežnícke tímy, ktoré by mohli v budúcnosti fungovať pod inou strechou. Doteraz prispievalo na ich prípravu sumou 300-tisíc eur ročne.

V mládežníckych tímoch VSS pôsobilo asi 300 detí. Jednou z alternatív je ich rozdelenie do iných, menších košických klubov, pričom najvyšší počet by mohol nájsť útočisko v Lokomotíve. To by však pre doteraz konkurenčný klub znamenalo vyššie nároky – organizačné, kapacitné i finančné.

V najvyššej futbalovej súťaži sa teraz uvoľnilo jedno miesto. Únia ligových klubov, ktorá ju riadi, bola pripravená na aj na túto alternatívu, pretože košické problémy sa ťahajú už niekoľko rokov. Bude teraz postupovať podľa súťažného poriadku. Košičanov by malo nahradiť druhé mužstvo druholigovej tabuľky a tým bola Nitra.

Rusi nezatiahli záchrannú brzdu

„Zatiaľ sme nedostali oficiálnu informáciu, že VSS sa do súťaže neprihlásia,“ vyjadril sa v utorok popoludní pre Pravdu výkonný riaditeľ únie Michal Mertinyák. Ten sa pred necelým týždňom zúčastnil na štadióne v košickom Čermeli, kde VSS hrávali svoje zápasy, na kontrolnom dni a bolo jasné, že klub by musel odstrániť viacero nedostakov, aby mohol v tomto stánku pokračovať.

„Mal som však pocit, že manažment klubu chce urobiť maximum, aby sa v Košiciach hrala najvyššia súťaž,“ vyjadril sa Mertinyák. „V prípade, že sa potvrdí, že Košice v lige nebudú, oslovíme najskôr klub, ktorý skončil v súťaži hneď za nimi, to znamená Nitru. Potom rozhodne prezídium Únie ligových klubov,“ uviedol výkonný riaditeľ.

Košičania museli odstúpiť z najvyššej súťaže už pred dvoma rokmi, hoci v nej skončili na šiestom mieste. Dôvodom boli nesplnené licenčné podmienky, podlžnosti voči hráčom. Pred rokom im postup unikol v súboji s Prešovom.

V minulých dňoch sa objavili informácie, že do klubu by mohol vstúpiť nový investor, ktorý má blízko k ruskému veľkoklubu Zenit Petrohrad, ale táto možnosť po rokovaniach napokon padla. Rusi záchrannú brzdu nezatiahli.

Zlatá bola Rezešova éra

Košický klub predstavoval silnú futbalovú baštu už vo federálnych časoch. Pôsobilo v ňom množstvo výborných futbalistov, medzi nimi napríklad Jaroslav Polák, ktorý patril k dlhoročným oporám československého tímu a v roku 1976 sa stal majstrom Európy.

V období samostatného Slovenska na tieto tradície nadviazal 1. FC Košice. V zlatej Rezešovej ére, ktorá však netrvala dlho, patril k špičke, v ročníku 1997/1998 hral v skupine Ligy majstrov, privítal doma Manchester United i Juventus Turín. Čoskoro však prišli podobné problémy ako aj v súčasnosti. Boril sa s finančnými ťažkosťami, dva roky živoril, zachraňoval sa, až v júni 2003 opustil súťaž a potom padol až do tretej ligy.

Prežil svoju smrť. Keď bol na dne, ujal sa ho podnikateľ Blažej Podolák. Mužstvo najskôr pôsobilo pod strechou Steel Trans Ličartovce, ale pod názvom MFK Košice sa vrátilo do Čermela a pred desiatimi rokmi, v ročníku 2006/2007 aj do najvyššej súťaže. Ako nováčik v nej obsadil tretie miesto. Klub sa hlásil k tradícii svojich predchodov a pred dvoma to potvrdil aj zmenou názvu na VSS.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Blažej Podolák #VSS Košice