Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O ligu bol najmenší záujem. Ubudlo 120-tisíc divákov

O slovenskú najvyššiu futbalovú súťaž bol v uplynulom ročníku najmenší záujem v jej doterajšej histórii.

30.05.2017 16:06
DAC Dunajská Streda Foto: ,
Hráči DAC Dunajská Streda takto oslavovali so svojimi fanúšikmi remízu proti Žiline.
debata (3)

Podľa záznamov Pravdy 184 zápasov videlo 359 295 fanúšikov, čo je bezmála o 120-tisíc menej ako v minulom ročníku. Pravda, odohrali v nej o 14 zápasov menej, pretože na jar už futbalisti Myjavy v súťaži nepokračovali.

Aj preto o záujme fanúšikov viac vypovedá divácky priemer na jedno stretnutie. Ani ten však nie je radostný – padol na 1903 ľudí (vlani 2419), čo je takisto najmenej v histórii. Pod tieto negatívne čísla sa podpísal aj fakt, že viaceré mužstvá museli v priebehu ročníka odohrať svoje domáce stretnutia na neutrálnej pôde, pretože ich štadióny a trávniky rekonštruujú a modernizujú.

Tak sa stalo, že sa zrodil aj ďalší smutný rekord súťaže a zápas 18. kola Michalovce – Ružomberok videlo v Žiline len 150 divákov.

Tradične vysoké návštevy bývali v Trnave a tie držali aj aký-taký priemer celej súťaže. V tomto ročníku trnavskí fanúšikovia, nespokojní s vývojom v klube a jeho riadením, zápasy bojkotovali.

Vďaka vyšším návštevám ešte v úvode ročníka vlani na jeseň si v Trnave udržali priemer 3135 divákov, ale celková obsadenosť trnavskej arény bola len 16,5 percenta. Vo väčšine jarných zápasov nedosiahla ani desaťpercentnú hranicu.

Trnavskú úlohu čiastočne prevzali v Dunajskej Strede. Vďaka ôsmim jarným zápasom v novej aréne sa celkový priemer ligy približuje aspoň k dvojtisícovej hranici. Na domáce stretnutia DAC prišlo na jar 43 801 divákov, čo predstavuje 5 475 fanúšikov na zápas.

Na zostávajúcich 62 jarných zápasov bolo zvedavých len 87 341 ľudí, čo je katastrofálny priemer – 1408. Na domáce jarné stretnutia Žiliny, ktorá suverénne získala titul, neprišlo na zápas priemerne ani dvetisíc divákov a na druhý Slovan ani tisíc.

Náskok majstra pred druhým mužstvom tabuľky je 16-bodový. V 33-kolovom systéme, ktorý vydržal celých desať rokov (najdlhšie zo všetkých šiestich herných systémov), je tento náskok najvyšší.

Doteraz vyhral suverénnejšie len pred rokom Trenčín a pred troma Slovan, obaja mali o dvanásť bodov viac ako druhý tím tabuľky. Zimný odchod Myjavčanov zo súťaže však spochybnil regulárnosť súťaže a aj jej štatistiky.

Na myjavské odstúpenie najviac doplatil žilinský MŠK, pretože na jeseň s ňou stihol odohrať dva zápasy a keďže oba vyhral, prišiel o šesť bodov a zrejme aj o historicky najvyšší náskok.

Slovan sa takisto stretol na jeseň s Myjavou dva razy, ale získal len bod… Absolútny rekord zostal bratislavskému mužstvu, ktorý v 2. ročníku samostatnej ligy (1994/1995) vybojoval titul so 72 bodmi, druhý 1. FC Košice mal 52.

Napriek tejto nepriaznivej situácii Žilinčania súťaž hravo zvládli. Najmä vďaka výnimočnej jeseni, v ktorej nazbierali 50 bodov, čo nedokázalo v minulosti nijaké iné mužstvo.

Toľko bodov si nepripísali ani v celom predchádzajúcom ročníku, keď obsadili piate miesto so 48 bodmi. Teraz zaznamenali zo všetkých tímov najvýraznejší herný i výsledkový pokrok a posunuli sa o štyri miesta až na špicu tabuľky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga