Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaro štadióna nezaberalo. Odišlo 75-tisíc divákov

Minuloročná jeseň priniesla zvýšený záujem divákov o najvyššiu futbalovú súťaž. Návštevy stúpli o vyše 80-tisíc fanúšikov a priemer sa na slovenské pomery vyšplhal pomerne vysoko - 2689 ľudí na zápas. Na tieto čísla môže liga už opäť zabudnúť. Nový ročník priniesol veľký divácky prepad.

13.12.2016 16:00
Spartak Trnava, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Spartaka Trnava.
debata

Desaťtisícová hranica nepadla

Aj minuloročný záujem sa týkal najmä jedného mesta – Trnavy. A nového štadióna Antona Malatinského, ktorý v lete 2015 otvorili. Nastal divácky boom a hľadisko sa niekoľkokrát zaplnilo aj na ligové stretnutia.

Po viac ako šiestich rokoch (v júli 2009 zavítalo na súboj Trnava – Slovan 10 785 fanúšikov) prišla vlani na ligu až v štyroch zápasoch viac ako desaťtisícová návšteva. Rekord jesene 2015 patril derby Trnava – Slovan, ktoré sledovalo 15 109 divákov. Skvelá bola aj celková bilancia na trnavskom štadióne: desať stretnutí videlo 84 467 ľudí, čo predstavuje výborný priemer, bezmála osem a pol tisíc divákov.

Čaro štadióna však už pominulo, trnavskí fanúšikovia nespokojní s vývojom v klube navyše vyhlásili v druhej polovici tohtoročnej jesene bojkot a ani najfutbalovejšie mesto na Slovensku sa už nemôže pochváliť výnimočnými ciframi. Desaťtisícová hranica nepadla ani raz. Túto jeseň videlo 113 stretnutí (súboj Ružomberok – Michalovce odložili na jar) podľa záznamov Pravdy 228 003 divákov, čo je o vyše 75-tisíc menej ako v rovnakom čase vlani. Priemer padol na opäť slabučkých 2017 duší na zápas.

Najviac ľudí opäť v Trnave

Napriek tomu najviac divákov prišlo opäť do trnavského hľadiska. Jedenásť stretnutí si pozrelo 42 555 fanúšikov, čo je slovenský nadpriemer – 3868 na zápas. Aj absolútne najvyššia návšteva prišla do Trnavy – na stretnutie so Slovanom bolo zvedavých 7637 ľudí. Pred rokom by to bola len piata návšteva jesene…

Malý záujem o ligu vládol v Senici, kde na majstra z Trenčína prišlo v 13. kolo najmenej fanúšikov – len 430. Šokujúca je však najmä situácia v Bratislave, kde na osem z jedenástich zápasov nezavítala ani tisícka divákov, pričom „rekord“ je 1469 ľudí na súboj s Dunajskou Stredou ešte v 6. kole. Celkovo až na sedemnástich zápasoch najvyššej súťaže nebolo ani tisíc fanúšikov.

Na slovenských trávnikoch ubudli aj góly. Kým vlani ich padlo v jesenných stretnutiach 327 (priemer na zápas 2,86), teraz len 297 (2,62). Vyznamenal sa však Filip Hlohovský, ktorý si z postu krídelníka pripísal 14 presných zásahov. Toľko ich dal pred dvoma rokmi v celom ročníku Trenčan Tomáš Malec, ktorý sa stal kráľom strelcov. Hlohovský sa už blíži aj k poslednému víťazovi streleckej súťaže, ktorú takisto vyhral trenčiansky zakončovateľ. Ginovi van Kesselovi stačilo na to 17 gólov.

Žilina: rekordný počet bodov i gólov

Absolútny suverén súťaže – žilinský MŠK – lámal rekordy. Na jeseň ešte nijaké iné mužstvo nezískalo päťdesiat bodov. Žilinčania ich toľko nevybojovali ani v celom minulom ročníku (vtedy si pripísali 48 bodov a stačilo im v konečnej tabuľke na 5. miesto). Vyznamenali sa aj žilinskí strelci – dali 55 gólov, čo je na jeseň jasne najviac odkedy sa hrá súťaž 33-kolovým systémom (desiaty ročník). V tabuľke kanonierov sú medzi prvými piatimi traja.

„Rekordy sú na to, aby sa prekonávali, hoci my sme sa na ne nesústreďovali,“ zdôraznil žilinský tréner Adrián Guľa. „Najdôležitejšie je, že sme urobili výkonnostný skok, ukázali sme herný progres.“

K súčasnému výkonu sa priblížili Žilinčania v prvom ročníku, ktorý sa hral rovnakým spôsobom. Na jeseň 2007 získali 44 bodov, ale vtedy mali na konte pred zimnou prestávkou len 18 stretnutí. Aj keby vtedy odohral každý tím po 19 zápasov ako tentoraz a Žilinčania by v poslednom jesennom kole vyhrali, nenazbierali by viac bodov ako teraz.

Najvyššie ligové návštevy jesene
7637 Trnava – Slovan 0:0 7. kolo
6193 Trnava – D. Streda 2:1 2. kolo
6088 D. Streda – Trenčín 2:0 16. kolo
5620 Trnava – Žilina 1:2 4. kolo
5280 Žilina – Slovan 2:1 17. kolo
debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga